• Informacje na temat:

    perskie dania

Artykuły na temat: perskie dania
  • Dynia z pistacjowym pesto, fetą i granatem

    ...​Na Bliskim Wschodzie dynia często postrzegana jest jako mdła i nieciekawa. Zainspirowana przepisem na azjatycką dynię z pesto mojego przyjaciela Tony’ego Singha opracowałam perskie pesto z pistacji, które razem z fetą i pestkami granatu dodaję do dyni. Efekt? To jedno z najpopularniejszych dań w moich klubach kolacyjnych, które w niejednym sceptyku rozbudziło miłość do dyni.

  • ​Irena Iłłakowiczowa: Historia pięknej polskiej agentki

    Mądra i odważna, w jednym krótkim życiu przeżyła ich kilka. Najpierw żona perskiego księcia, potem agentka antyniemieckiego wywiadu. Przeszła przez Pawiak i Majdanek. Z tego ostatniego została dosłownie wykradziona. Irena Iłłakowiczowa była jedną z najpiękniejszych Polek międzywojnia i najlepszych agentek polskiego wywiadu.

  • Pikantna potrawka z jagnięciny z morelami

    W kuchni perskiej bazą potrawki może być niemal każde połączenie mięsa i warzyw, a nawet owoców. Dodawanie owoców do mięsa jest typowe dla naszej tradycji i znalazło naśladowców zarówno w Indiach, jak i w Afryce Północnej. Zauważyłam, że kiedy przyrządzam to danie przy świadkach, ludzie zawsze pytają mnie, czy nie przesadzam z przyprawami. Później jednak okazuje się, że wszystkie smaki spoiły się...

  • Z wielbłądów na Boeingi

    Olbrzymie pieniądze i prawo szariatu - z tym większości Polaków kojarzą się kraje Zatoki Perskiej. A jak naprawdę wygląda życie w tym rejonie świata? O tym, w rozmowie w Malwiną Wrotniak, autorką książki "Tam mieszkam. Życie Polaków za granicą", opowiadają Aneta i Andrzej - dwójka Polaków mieszkających w Katarze.

  • Parlamentarzystki z Kuwejtu

    Po raz pierwszy w historii Kuwejtu w parlamencie emiratu zasiądą kobiety. W toku sobotnich wyborów parlamentarnych w tym konserwatywnym islamskim kraju Zatoki Perskiej panie zdobyły cztery mandaty.

  • Zmysłowe granaty

    ...​Granaty to chyba jedne z najpiękniejszych owoców, jakie mogą pojawić się w naszej kuchni. I choć są dziś coraz łatwiej dostępne, to wiele osób boi się po nie sięgnąć. A przecież by pozbyć się pestek, wystarczy przekroić granat na pół i łyżeczką wyjąć nasiona. Wspaniale smakują w połączeniu ze słodkimi deserami i wytrawnymi daniami.

  • Sabrina Ghayour „Persiana”

    Już 8 listopada w księgarniach „Persiana” – książka kucharska Sabriny Ghayour, o której Nigella Lawson mówi: „Wspaniale potrafi oswajać egzotykę!”

  • Świętuj Nowy Rok przez cały rok

    ...oddziału Education First, firmy, która od 51 lat organizuje wyjazdy językowe za granicę. Międzynarodowy Nouruz i balijski Nyepi Perskie święto Nouruz, przypadające na 21 marca, według ONZ jest...

  • Przewodnik po najbardziej żywiołowych restauracjach świata

    Woda, ziemia, powietrze i ogień - zapraszamy na przegląd czterech restauracji, które na nowo definiują pojęcie posiłku na łonie natury.

  • Spała - ulubiona miejscowość prezydentów i sportowców

    W okresie międzywojennym rezydencję nad Pilicą zwano małym Belwederem.