• Informacje na temat:

    piana czekoladowa

Artykuły na temat: piana czekoladowa
  • ...1 Rozbij jajka. Białka oddziel od żółtek. Żółtka oraz 2 łyżki cukru utrzyj starannie lub zmiksuj na puszystą masę. Do białek dodaj szczyptę soli, za pomocą miksera ubij sztywną pianę. 2 Do ubitej piany z białek wsyp pozostały cukier, ubijaj jeszcze 2-3 minuty, aż piana stanie się szklista. Wówczas dodaj masę żółtkową, wymieszaj delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. 3 Przesiej mąkę...

  • Skład na 8 porcji: Biszkopt: ● 3 jajka ● 1/2 szklanki cukru ● 1/2 szklanki mąki ● 1 i 1/2 łyżki kakao ● 50 ml likieru czekoladowego ●100 ml kawy rozpuszczalnej. Piana czekoladowa:● 350 ml śmietany kremówki ● 150 g gorzkiej czekolady. Piana śmietanowa: ● 350 ml śmietany kremówki ● 250 g serka mascarpone ● 2 łyżki cukru pudru.

  • ...1. Rozbij jajka. Białka oddziel od żółtek. Żółtka oraz 2 łyżki cukru utrzyj na kremową masę. Do białek dodaj szczyptę soli, za pomocą miksera ubij sztywną pianę. 2. Do piany z białek wsyp pozostały cukier, ubijaj jeszcze 2-3 minuty, aż piana stanie się szklista. Dodaj masę żółtkową, wymieszaj delikatnie, by piana nie opadła. 3. Przesiej mąkę z cukrem waniliowym, dodaj ją do masy, wymieszaj...

  • Przygotowanie: W rondelku powoli zagotuj śmietanę, masło i miód. Wszystko to mieszaj i gotuj, aż składniki się połączą. Odstaw rondelek, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją. Gdy krem wystygnie, wstaw go do lodówki na noc. Cukier wsyp do misy, dodaj jajka i ubijaj, aż powstanie biała piana. Dodaj przesianą mąkę z kakao, a na koniec olej. Wyłóż blachę papierem do pieczenia...

  • .... Białka ubijam na sztywną pianę. Dopiero pod koniec ubijania dodaję cukier i dobrze miksuję. Im piana sztywniejsza, tym lepiej. 3 Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Cienką strużką wlewam do...

  • Składniki na 15 porcji: 400 g malin, 100 g cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 400 ml śmietany kremówki, 3 białka, 60 g drobnego cukru, paczka biszkoptów, np. okrągłych (ok. 240 g). Wykończenie: 2 garści malin, 3 łyżki dużych wiórków czekoladowych

  • Składniki: 12 dag masła, 12 dag + 1 łyżka cukru, 12 dag gorzkiej czekolady, 4 jajka, szczypta soli, 7 dag mielonych orzechów laskowych, 6 dag mąki, 75 dag śmietany kremówki, 1 cukier wanilinowy, 2 torebki zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, 30 dag malin listki mięty, czekoladowe paluszki do dekoracji, tłuszcz do tortownicy

  • 3 jajka, szczypta soli, 12,5 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 5 dag mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 3 łyżeczki żelatyny, 20 dag mlecznej czekolady, 30 dag śmietany kremówki, 5 sztuk (po ok. 8 dag każdy) czekoladowych batoników z orzechami i karmelem, 40 dag mielonego twarogu, 10 dag gorzkiej czekolady, 2,5 dag oleju kokosowego, trochę cukru do posypania ściereczki.

  • Czekoladowa pianka

    Składniki: ● 250 g herbatników maślanych kakaowych ● 140 g masła ● 20 g żelatyny ● 200 g czekolady ● 30 g cukru ● 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ● 330 ml śmietany 30% ● 4 jajka ● 6 łyżek likieru kawowego.

  • Pudding czekoladowo-daktylowy

    Zamiast orzechów pekan użyjmy włoskich lub migdałów.

Przepisy na temat: piana czekoladowa
  • Rolada czekoladowa

    Smakowity deser!

  • Rolada czekoladowa

    Ciasto znane jako bożonarodzeniowa kłoda lub polano

  • Czekoladowe gniazdo

    Sposób przygotowania 1. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody. Ubij na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 20 dag cukru. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj do niej żółtka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.   2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do...

  • Rolada czekoladowa z malinami

    Aromatyczna i delikatna. Goście będą zachwyceni!

  • Czekoladowa pianka, czyli deser łasucha

    Zachwycający smakiem i konsystencją czekoladowy deser: pianka na biszkoptowym spodzie. Znajdzie zapewne wielu zwolenników wśród wielbicieli ptasiego mleczka. Ale to coś delikatniejszego...

  • Fondant czekoladowy ze słonym karmelem

    Wielbiciele ciasta w stylu brownie, polubią też czekoladowy fondant o smaku słonego karmelu. Jego wykonanie nie jest zbyt trudne.

  • Mus czekoladowy z czapeczką

    Dla dzieci i dorosłych.

  • Potrawy, które rozgrzewają serce - czekoladowy mus

    Jesienią, gdy zmarznięci wracamy do domu, najchętniej jemy coś gorącego, sycącego, np. różne zapiekanki. Dobrze też sprawdzą się słodkie desery, które przede wszystkim ogrzewają serce, poprawiając nastrój.

  • Czekoladowy placek z gruszkami

    Wyrazisty w smaku, mięciutki za sprawą soczystych owoców i jednocześnie chrupiący dzięki posypce z płatków kukurydzianych. Znika w niebywałym tempie!

  • Czekoladowa pokusa z malinami

    Nikt się im nie oprze!

Dyskusje na temat: piana czekoladowa