• Informacje na temat:

    piana czekoladowa

Artykuły na temat: piana czekoladowa
  • ...1 Rozbij jajka. Białka oddziel od żółtek. Żółtka oraz 2 łyżki cukru utrzyj starannie lub zmiksuj na puszystą masę. Do białek dodaj szczyptę soli, za pomocą miksera ubij sztywną pianę. 2 Do ubitej piany z białek wsyp pozostały cukier, ubijaj jeszcze 2-3 minuty, aż piana stanie się szklista. Wówczas dodaj masę żółtkową, wymieszaj delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. 3 Przesiej mąkę...

  • Skład na 8 porcji: Biszkopt: ● 3 jajka ● 1/2 szklanki cukru ● 1/2 szklanki mąki ● 1 i 1/2 łyżki kakao ● 50 ml likieru czekoladowego ●100 ml kawy rozpuszczalnej. Piana czekoladowa:● 350 ml śmietany kremówki ● 150 g gorzkiej czekolady. Piana śmietanowa: ● 350 ml śmietany kremówki ● 250 g serka mascarpone ● 2 łyżki cukru pudru.

  • ...1. Rozbij jajka. Białka oddziel od żółtek. Żółtka oraz 2 łyżki cukru utrzyj na kremową masę. Do białek dodaj szczyptę soli, za pomocą miksera ubij sztywną pianę. 2. Do piany z białek wsyp pozostały cukier, ubijaj jeszcze 2-3 minuty, aż piana stanie się szklista. Dodaj masę żółtkową, wymieszaj delikatnie, by piana nie opadła. 3. Przesiej mąkę z cukrem waniliowym, dodaj ją do masy, wymieszaj...

  • Przygotowanie: W rondelku powoli zagotuj śmietanę, masło i miód. Wszystko to mieszaj i gotuj, aż składniki się połączą. Odstaw rondelek, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją. Gdy krem wystygnie, wstaw go do lodówki na noc. Cukier wsyp do misy, dodaj jajka i ubijaj, aż powstanie biała piana. Dodaj przesianą mąkę z kakao, a na koniec olej. Wyłóż blachę papierem do pieczenia...

  • .... Białka ubijam na sztywną pianę. Dopiero pod koniec ubijania dodaję cukier i dobrze miksuję. Im piana sztywniejsza, tym lepiej. 3 Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Cienką strużką wlewam do...

  • Składniki na 15 porcji: 400 g malin, 100 g cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 400 ml śmietany kremówki, 3 białka, 60 g drobnego cukru, paczka biszkoptów, np. okrągłych (ok. 240 g). Wykończenie: 2 garści malin, 3 łyżki dużych wiórków czekoladowych

  • Składniki: 12 dag masła, 12 dag + 1 łyżka cukru, 12 dag gorzkiej czekolady, 4 jajka, szczypta soli, 7 dag mielonych orzechów laskowych, 6 dag mąki, 75 dag śmietany kremówki, 1 cukier wanilinowy, 2 torebki zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, 30 dag malin listki mięty, czekoladowe paluszki do dekoracji, tłuszcz do tortownicy

  • 3 jajka, szczypta soli, 12,5 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 5 dag mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 3 łyżeczki żelatyny, 20 dag mlecznej czekolady, 30 dag śmietany kremówki, 5 sztuk (po ok. 8 dag każdy) czekoladowych batoników z orzechami i karmelem, 40 dag mielonego twarogu, 10 dag gorzkiej czekolady, 2,5 dag oleju kokosowego, trochę cukru do posypania ściereczki.

  • Czekoladowa pianka

    Składniki: ● 250 g herbatników maślanych kakaowych ● 140 g masła ● 20 g żelatyny ● 200 g czekolady ● 30 g cukru ● 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ● 330 ml śmietany 30% ● 4 jajka ● 6 łyżek likieru kawowego.

  • Pudding czekoladowo-daktylowy

    Zamiast orzechów pekan użyjmy włoskich lub migdałów.

Przepisy na temat: piana czekoladowa
  • Rolada czekoladowa

    Smakowity deser!

  • Ciasto "obłoczek" czekoladowy

    Czekoladowe ciasto, lekkie jak pianka, uwodzicielskie i niezbyt słodkie. Dla tych, którzy szukają niebanalnej inspiracji na świąteczny stół.

  • Rolada czekoladowa

    Ciasto znane jako bożonarodzeniowa kłoda lub polano

  • Tort czekoladowy z mascarpone

    Deser, który pokochacie!

  • Czekoladowe gniazdo

    Sposób przygotowania 1. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody. Ubij na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 20 dag cukru. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj do niej żółtka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.   2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do...

  • Rolada czekoladowa z malinami

    Aromatyczna i delikatna. Goście będą zachwyceni!

  • Czekoladowa pianka, czyli deser łasucha

    Zachwycający smakiem i konsystencją czekoladowy deser: pianka na biszkoptowym spodzie. Znajdzie zapewne wielu zwolenników wśród wielbicieli ptasiego mleczka. Ale to coś delikatniejszego...

  • Fondant czekoladowy ze słonym karmelem

    Wielbiciele ciasta w stylu brownie, polubią też czekoladowy fondant o smaku słonego karmelu. Jego wykonanie nie jest zbyt trudne.

  • Mus czekoladowy z czapeczką

    Dla dzieci i dorosłych.

  • Potrawy, które rozgrzewają serce - czekoladowy mus

    Jesienią, gdy zmarznięci wracamy do domu, najchętniej jemy coś gorącego, sycącego, np. różne zapiekanki. Dobrze też sprawdzą się słodkie desery, które przede wszystkim ogrzewają serce, poprawiając nastrój.

Dyskusje na temat: piana czekoladowa