• Informacje na temat:

    piana karmelowa

Artykuły na temat: piana karmelowa
  • Składniki na 20 porcji: 40 dag mąki pszennej, 30 dag cukru, 10 dag łuskanych całych orzechów laskowych, 100 ml mleka, 20 dag masła, 6 jajek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml naparu kawy, 2 czubate łyżeczki kakao, 1 łyżka sypkiej kawy rozpuszczalnej, szczypta soli, tłuszcz do foremek, 2 op. polewy czekoladowej.

  • Składniki: 5 jajek, szczypta soli, 24 dag cukru, 10 dag mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 7,5 dag śmietany kremówki, 12,5 dag masła, 3 łyżki zimnego mocnego naparu kawy, 50 ml likieru migdałowego, 3 dag gorzkiej czekolady.

  • Składniki: 3/4 szklanki cukru pudru, 18 dag margaryny, 40 dag mąki, 6 jajek, po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i kakao, po 120 ml mleka i kawy, 6 dag cukru, 2 łyżki płatków migdałowych.

  • Składniki na 10 porcji: paczka jasnych herbatników maślanych (ok. 250 g), 3/4 kostki masła. Nadzienie: kostka masła, 4,5 łyżki cukru pudru, puszka karmelu, 3 łyżki rumu. Polewa: 1 i 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła roślinnego, 15 dag orzechów włoskich.

  • Rolada czekoladowa z kremem śmietanowym

    Z karmelowym akcentem.

  • Torciki z karmelem i czekoladą

    Skład na 8 sztuk: ● 100 ml białek ● 150 g cukru ● szczypta soli ● 1 łyżka cukru brązowego  ● 1/2 łyżeczki octu. Sos karmelowy:  ● 1 szklanka cukru ● 1/4 kostki masła ● 1/2 szklanki śmietany 30 proc. ● szczypta soli morskiej. Sos czekoladowy: ● 150 g czekolady gorzkiej ● 150 g śmietanki 30 proc.

  • Kostki migdałowe z konfiturą

    ...plackiem. Na cieście rozsmaruj nadzienie. Przygotuj bezę: białka wymieszaj z sokiem, ubij, powoli dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna, domieszaj mąkę ziemniaczaną, wyłóż na ciasto. Piecz ok...

  • Składniki: Biszkopt: ●3 jajka ●1/2 szkl. cukru ●1/2 szkl. mąki pszennej tortowej ●łyżka mąki ziemniaczanej ●łyżeczka proszku do pieczenia ●łyżeczka kakao; masa: ●1,2 kg jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma ●szkl. kremówki ●szkl. cukru ●op. cukru wanil. ●4 łyżki żelatyny ●1/3 szkl. mleka ●2 szkl. owoców leśnych (jagód, jeżyn) ●ew. syrop do polania ciasta, może być np. karmelowy ●listki mięty lub melisy

  • Składniki: Beza: • 4 białka z dużych jajek • 250 g drobnego cukru do pieczenia • szczypta soli • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej. Krem: • 250 g mascarpone • 10 łyżek śmietany kremówki 36% • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) • 200 g wiśni (mogą być mrożone) • 50 g cukru • 6 łyżek ciemnego rumu do dekoracji: • świeże jeżyny • świeże owoce kumkwatu pokrojone w cienkie plasterki • wiśnie w syropie • cukierki karmelowe w czekoladzie • 40 g niesolonych pistacji.

  • Pudding z sokiem pomarańczowym

    Dodajmy świeżego imbiru i wsypmy chili.

Przepisy na temat: piana karmelowa
  • Kawowa jesień to orzechowe i karmelowe aromaty

    29 września obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy. - Kawowa jesień to dla mnie przede wszystkim orzechowe i karmelowe aromaty, okraszone wyrazistymi dodatkami - mówi PAP Life coffee master Gennaro Pelliccia.

  • Wielkanoc

    ...nie byłaby udana bez bab i mazurków! Ale nie poprzestawaj na klasyce. Tym razem wypróbuj też nowe pomysły Magdy Gessler na świąteczne słodkości!

  • Piwo szatańskie, czyli Porter

    Jego ciemna barwa i aksamitna konsystencja długo nie dają o sobie zapomnieć. Porter, zapomniane dziecię angielskiego piwowarstwa, świetnie zadomowił się na Kontynencie, gdzie cieszy nas swoim smakiem do dziś.