• Informacje na temat:

    pieczarki szalotka

Artykuły na temat: pieczarki szalotka
  • Składniki: 50 dag dużych pieczarek, 15 dag surowego wędzonego boczku, 3 jajka, szalotka, szczypiorek, natka pietruszki, bułka tarta, 2 łyżki masła, puszka filetów anchois, olej do smarowania formy, żółty ser, ząbek czosnku. Przygotowanie:

  • ..., osącz. Przestudzone brukselki pokrój na połówki. Pieczarki oczyść. Majeranek opłucz, osusz, porwij na kawałki. 2. Ziemniaki oraz buraczki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój na kawałeczki, a buraki(...). Piecz 20-25 minut. 3. Rozgrzej olej, podsmaż na nim szalotki i pieczarki. Dołóż kurczaka. Smaż dalej, aż mięso się zrumieni. Dolej bulion oraz śmietanę. Duś 10 minut. Wrzuć brukselki. Przypraw...

  • Składniki na 4 porcje: 16 dużych pieczarek, 8 dużych plasterków boczku, 1 szalotka, 2 ząbki czosnku, 2 mniejsze pomidory, oliwa lub olej, kilka gałązek tymianku, 10 dag bryndzy, sól, świeżo mielony czarny pieprz.

  • Składniki: filet z kurczaka l 6 pieczarek, makaron sojowy, papryczka chili, ząbek czosnku, 3 szalotki, pęczek dymki, litr bulionu, łyżka sosu sojowego l sok z cytryny, oliwa, łyżeczka miodu, pieprz

  • ...1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kawałki. Szalotkę siekamy, a obraną marchew kroimy w plastry. Pieczarki obieramy i przekrawamy na pół. Liście tymianku obrywamy z gałązek. 2. W rondlu lub w garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim 10–15 minut obtoczone w mące kawałki mięsa, cały czas mieszając. Następnie dodajemy marchew, szalotkę, pieczarki, doprawiamy pieprzem...

  • ...natrzyj z zewnątrz i od środka solą oraz pieprzem. Pieczarki oczyść, 2-3 sztuki odłóż, resztę posiekaj i podsmaż na małej ilości oleju. Dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj, aż jajka się(...) szalotki. Oprósz je mąką i zalej bulionem. Dopraw sosem sojowym i sosem Worcester. Gotuj około 10 minut. Sos przecedź. Kotlety ułóż w brytfannie, zalej sosem. Dodaj odłożone i pokrojone pieczarki. Piecz...

  • Zupa krem z pieczarek po prowansalsku

    ...koniaku 50 ml oliwy 50 g masła Pokrój pieczarki, szalotki, pora. Rozdrobnij czosnek. Smaż pieczarki, pora i szalotkę z tymiankiem na złocisty brąz. Dobrze dopraw. Dodaj koniak, podpal. Przełóż pieczarki do garnka. Dodaj śmietanę i mleko. Lekko zagotuj i zmiksuj. Gotuj 10 minut. Podawaj z grzankami.

  • Dania z pieczarkami

    Suflet pieczarkowy Składniki na 4 porcje: 150 g pieczarek, 1 szalotka, łyżka masła, 100 g gotowanej szynki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka pomidorowego przecieru, 2 łyżki mąki, 100 ml śmietany kremówki(...) posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dołożyć drobno pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę. Szybko podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i łyżkę wody, dusić ok. 4 minuty. Oprószyć mąką, dodać...

  • Łosoś pieczony

    .... Rozetrzeć na pastę z miękkim masłem. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Filety z łososia ułożyć w natłuszczonej i posypanej tartą bułką formie do pieczenia. Posmarować masłem sardelowym, obłożyć szalotkami i pieczarkami. Piec około 30 minut w temp. 200 st. C, często polewając sosem. Porcja - 450 kcal Czas przygotowania: 1 godz. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić...

  • Przygotowanie: Z wina, 2 łyżek oleju, soli i pieprzu zrób marynatę. Zanurz w niej pokrojone na kawałki mięso. Po 2 godz. zrumień je na oleju. Boczek pokrój w kostkę i stop w rondlu, usmaż na nim cebulki i pieczarki. Dołóż mięso, marynatę i podduś. Masło utrzyj z mąką i powoli dodaj do sosu, mieszaj, aż zgęstnieje.

Przepisy na temat: pieczarki szalotka
  • Roladki z pieczarkami

    Sposób przygotowania Mięso opłucz, wytrzyj. Każdy filet rozetnij na płat. Tak przygotowane piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Przykryj folią, włóż do lodówki. Szalotkę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Zeszklij na nim szalotkę. Dołóż pieczarki. Smaż razem, aż wyparuje cały płyn. Przestudź, wymieszaj z twarożkiem...

  • Jajka faszerowane pieczarkami

    ...i odłóż do całkowitego wystudzenia. W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w kosteczkę. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę natki zostaw do dekoracji, resztę drobno pokrój. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż pieczarki. Smaż, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec oprósz solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Żółty ser grubo zetrzyj. Zimne jajka...

  • Pieczarki na 10 sposobów

    Na śniadanie Podsmażone pieczarki są świetnym dodatkiem do jajecznicy, którą możesz podać na pożywne, ciepłe śniadanie - w sam raz na chłodny dzień! Sycąca zupa Zwykły bulion warzywny lub wywar mięsny zmieni się we wspaniałą zupę grzybową, jeśli dodasz do niego pieczarki. Aby ta smaczna zupa była bardziej sycąca, możesz podać ją z ziemniakami, grzankami, pieczywem czy makaronem. Każdą porcję...

  • Mielone z pieczarkami i serem pleśniowym

    Znakomita propozycja dla osób lubiących zdecydowane smaki

  • Łosoś pieczony

    .... Rozetrzeć na pastę z miękkim masłem. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Filety z łososia ułożyć w natłuszczonej i posypanej tartą bułką formie do pieczenia. Posmarować masłem sardelowym, obłożyć szalotkami i pieczarkami. Piec około 30 minut w temp. 200 st. C, często polewając sosem. Porcja - 450 kcal Czas przygotowania: 1 godz. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić...

  • Sałatka z szynką, grzybami i marchewką

    ...i szalotkę. Dodać boczniaki i usmażyć na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem, zalać octem. Ostudzić. Grzyby osączyć na sicie (sos zachować).Marchewkę blanszować w osolonym wrzątku ok 2 minuty. Pieczarki...

  • Poduszeczki nadziewane sznyclami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto rozmroź. Kotlety lekko rozbij. Mięso posyp solą i pieprzem. Smaż je po 5 minut z każdej strony na połowie oleju. Szalotki obierz. Pieczarki opłucz i osusz. Grzyby i szalotki pokrój w kostkę. Natkę umyj, posiekaj. Rozgrzej resztę oleju, podsmaż na nim szalotki i pieczarki. Zdejmij z patelni, wymieszaj z natką. Przypraw solą i pieprzem.  2. Płaty ciasta rozwałkuj...

  • Parówki zapiekane w boczku i z cukinią

    ...połówki cukinii przypiekaj z jednej strony - skórką do góry. Pieczarki obierz, ułóż obok cukinii, opiekaj z każdej strony.  2. Szalotki obierz, posiekaj. Zeszklij je na rozgrzanej patelni na odrobinie(...) ułóż kiełbaski, cukinię, parówki z boczkiem, pieczarki, które po upieczeniu delikatnie posól. 

  • Patelnia z serdelkami w imbirowym miodzie

    ...miejscach.  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Szalotki obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w cienkie paseczki. Zioła opłucz, osusz.  3. Rozgrzej(...). Wrzuć je na patelnię z wonnym olejem. Dodaj papryki, pieczarki i szalotki. Smaż 5-7 min. Włóż serdelki. Danie oprósz solą i pieprzem.

  • Łazanki działkowca

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj i pokrój w kostkę. Skrop 1/2 łyżeczki sosu sojowego, oprósz pieprzem. Szalotki i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Dodaj do mięsa. Odstaw na 20 minut. Pieczarki umyj. Pokrój na połówki lub na ćwiartki. Wrzuć na suchą patelnię i smaż 5 minut. Dołóż 1 łyżkę masła, przemieszaj. Zsuń na bok patelni. Rozpuść resztę masła i wrzuć mięso. Wsyp suszone zioła. Smaż...