• Informacje na temat:

    pieczemy ciemny chleb na zakwasie

Artykuły na temat: pieczemy ciemny chleb na zakwasie
  • Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie

    To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej lubię ją jeść z najbliższymi z jednego garnka - pisze Jagna Niedzielska w książce "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...składu pieczywa. Zależy to od dobrej woli producenta. Najczęściej podają go ci, którzy wypiekają zdrowe pieczywo. Nie każdy ciemny chleb jest razowy. Jeśli jest ładnie brązowy i ma idealną(...) potrzebujemy tej energii do funkcjonowania. Oprócz niej zyskujemy dużą porcję błonnika, bo produkty zbożowe są jego najlepszym źródłem. Ogranicza on wchłanianie tłuszczu i usprawnia trawienie. Chleb...

  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    Praktycznie wszędzie można znaleźć informacje, że ciemny chleb jest zdrowy i że warto go jeść zamiast jasnego. Jednak razowiec nie każdemu służy.

  • Ziarno prawdy

    ...„Zapychacz”, „rozwala jelita”, „tuczy”. Chociaż chleb zawsze był podstawą żywienia, dzisiaj dla wielu osób to dietetyczny wróg nr 1. Dlaczego jemy coraz mniej pieczywa? I czy nasze obawy są uzasadnione? Pytamy specjalistów o najczęstsze mity.

  • Cała prawda o pieczywie

    Pieczywo - podstawowy składnik codziennego menu w wielu gospodarstwach domowych. W kulturze pojawiał się od czasów pradawnych, przez starożytny Egipt aż do dziś. Wiele narodów ma swoje własne charakterystyczne rodzaje pieczywa, np. turecka pita, hinduski nan czy znana powszechnie francuska bagietka. Polska od wieków słynęła z dobrego chleba. Czy tak jest nadal? Niestety już nie.

  • Wiecznie lodowate dłonie i stopy? To przeszłość!

    ...stać się źródłem różnych chorób. Chleb więc  lepiej ograniczać. Nawet ten na zakwasie, czy też jedzony w formie ciepłych tostów. Rozgrzewająco podziała za to brązowy ryż. Stosuj go jako zamiennik...

  • Powody, dla których warto jeść buraki

    .... Włosy przestaną wypadać, będą grubsze i lśniące. To sposób dla pań o ciemnych włosach (jasne burak może zafarbować). Na blizny trądzikowe: Wymieszaj 6 łyżek soku z buraków z 3 łyżkami zsiadłego(...), zaparciach i nadciśnieniu. Obierz i pokrój 1/2 kg buraków, ułóż je w słoju i zalej litrem przegotowanej letniej wody. Dodaj łyżeczkę soli, 4 ząbki czosnku i skórkę razowego chleba. Słój zakryj i odstaw na...

  • Osiem zaskakujących przyczyn kłopotów z trawieniem

    .... Sprawdź więc, czy przypadki, które opisujemy, dotyczą ciebie. Nasz ekspert, dr n. med. Antoni Gugulski, gastrolog, podpowiada, jak sobie w takich sytuacjach radzić. Niektórym nie służy ciemny chleb Dietetycy przekonują cię do jedzenia pieczywa żytniego, razowego, na naturalnym zakwasie, bo zawiera sporo błonnika, bakterie kwasu mlekowego, witaminy z grupy B, żelazo, potas i inne ważne...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...pieczywo. Tylko na pierwszy rzut oka wygląda na zdrowe. Lepiej samemu upiec jakikolwiek, nawet pszenny chleb, który zawsze będzie zdrowszy od takiego ze sklepu. Czy zdrowe jedzenie musi być drogie? - Oczywiście cukier nierafinowany jest droższy od rafinowanego, ale może wcale nie musimy go używać i możemy zrezygnować ze słodzenia. Możemy kupować dobry drogi chleb albo go piec. Podobnie...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...kupiłam gliniany garnek. Wrzucam surowe warzywa do wody, dodaję sól, cebulę, liść laurowy i kawałek ciemnego chleba na zakwasie. Odstawiam na 5 dni. Zakwas można wykorzystać na barszcz, ale też pić. To...

Przepisy na temat: pieczemy ciemny chleb na zakwasie
  • Jak zrobić zakwas chlebowy?

    Jeśli chcielibyśmy regularnie piec chleb, warto abyśmy mieli w swojej kuchni zakwas chlebowy. Dzięki niemu chleb będzie miał bardziej indywidualny charakter i będzie zdrowszy. Swoją recepturą na zakwas podzielił gwiazdor kuchni skandynawskiej, Claus Meyer.