• Informacje na temat:

    pieczemy wielkanocne ciasto

Artykuły na temat: pieczemy wielkanocne ciasto
  • Ciasto wielkanocne z makiem

    ..., dodać szczyptę soli, wlać drożdże, resztę mleka, ubite jajka, masło, wszystko zagnieść. Ciasto  przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. 2. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać, przykryć, odstawić na godzinę, następnie dodać cukier, miód, amaretto, migdały, zmielone herbatniki  i drobno posiekaną skórkę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazować (wystarczy kilka razy uderzyć wałkiem...

  • Jak odchudzić ciasto wielkanocne

    ...kawałka wielkanocnego mazurka. Możesz wykorzystać na przykład ten przepis na "zdrowsze" ciasto. Warstwę wierzchnią możesz dowolnie modyfikować, wykorzystując korzystne dla zdrowia składniki, jak owoce(...) naturalnymi składnikami.  Możesz także poszukać przepisów na wypieki oparte na mące pełnoziarnistej z wysoką zawartością błonnika pokarmowego. "Legalne ciasto" istnieje Użycie zdrowych produktów...

  • Wielkanocne baby ponczowe

    ...odstawiamy je do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek. Pieczemy w temperaturze 180 st(...)Porcji: 5. Czas przygotowania: 120 minut. Potrzebne: foremki do babek o średnicy 8-9 cm i wysokości 6 cm. Składniki: Ciasto: - 25 g drożdży - 50 ml ciepłego mleka 3,2 proc. - 350 g mąki...

  • ...i wsypać do masy maślanej. Dolać likier. Dobrze utrzeć ciasto mikserem. Dołożyć posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką. Blachę o wymiarach 32x27 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Przelać ciasto, wyrównując wierzch. Rozłożyć migdałowe ciasteczka, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut. W tym czasie przygotować lukier: 12,5 dag cukru pudru...

  • Wielkanocne muffinki

    Składniki na 12 porcji: 20 dag mąki, 10 dag cukru, 2 łyżki naturalnego kakao, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 150 ml kremówki 30 proc., 1/2 kostki masła, sól, 2 banany , 2 opakowania gotowego lukru, zielony barwnik spożywczy, wielkanocne ciasteczka (np. w kształcie pisanek).

  • Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i wanilinowym, szczyptą soli i wiórkami. Mleko połącz z olejem i rozbełtaj w nim jajko. Dodaj sypką mieszankę i utrzyj ciasto o niezbyt gęstej konsystencji. Formy do muffinek wysmaruj tłuszczem i wypełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz w 180 °C przez 25 minut. Wystudź i wyjmij. l Kruche ciasto na...

  • ...frajdę. Czas świąt wielkanocnych to również doskonała okazja do rodzinnego gotowania. Nic tak nie smakuje, jak przygotowane wspólnie mazurki, wielkanocne baby, pyszna pieczeń na niedzielny obiad, jaja...

  • ...i jednolite ciasto. 3. Dużą formę do baby (lub dwie mniejsze) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowane ciasto. Babkę wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut w temp. 180 st. Ostudź, posyp...

  • ...1. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie, wlać lekko podgrzane mleko, 1 łyżkę cukru roztartą z drożdżami, przysypać mąką, przykryć ściereczką, trzymać w cieple do wyrośnięcia. 2. Do rozczynu dodać jajka, 10 dag cukru, roztopione i wystudzone masło, kilka kropli aromatu i skórkę. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. 3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem...

  • Polskie wielkanocne potrawy smakują wybornie. Skoro tradycja nakazuje, by wśród świątecznych specjałów znalazły się jajka, domowe wędliny, pasztety, pieczenie, słodkie babki i mazurki, wypróbujmy nasze przepisy!

Przepisy na temat: pieczemy wielkanocne ciasto
  • Krakowski średniowieczny przepis na wielkanocną babę

    .... Łodziński i jego kuchmistrzynie wypiekają wielkanocne przysmaki według przepisów, które przekazywano z babci na wnuczkę. Średniowieczne receptury tylko nieco zostały zmodyfikowany przez współczesne(...) zaczyn drożdżowy, mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy nasz kogel mogel i z całym sercem wyrabiamy babę łącząc z rozpuszczonym masłem dodajemy olejek, rodzynki i skórkę z cytryny. Wyrobione ciasto...

  • Bakaliowy alfabet wielkanocnych dań

    Wielkanocne dania kuszą smakami i aromatami. Wiele z nich przygotowywanych jest specjalnie na tę okazję, tylko raz do roku.

  • Sposób na wielkanocną babę

    ...ponownego wyrośnięcia. 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu smarujemy babę kajmakiem i ozdabiamy migdałami. (...) wielkanocne od zawsze są symbolem cierpliwości i doskonałości. Stanowią również dowód na umiejętności kucharskie gospodyni. Pięknie wyrośnięta baba, zapewniała powodzenie i dobrobyt w rodzinie przez cały...

  • Wielkanocne dania na stół! Sprawdzone przepisy dla wymagających

    ...kroimy w piórka, podsmażamy na maśle oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Następnie zawijamy ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku do momentu zarumienienia (przez...

  • Wielkanocne słodkości

    .... Następnie dodaj płatki słodka kuchnia owsiane i kefir. Wsyp mąkę i wlej wyrośnięte drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto. Dodaj startą marchew i posiekane orzechy. Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw na godzinę, aby wyrosło.  3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyrośnięte ciasto przełóż do silikonowych foremek na małe babki. Wstaw babki do piekarnika, piecz 20 minut. Gdy...

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba wielkanocna nazywana dzisiaj po prostu babką. W Polsce tradycja jej wypieku sięga aż(...) i zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem wielkanocnej babki? Najlepiej odbierając kurczaczkom monopol na puszystość – jak to zrobić?

  • Wielkanocny mazurek

    ...delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy żółtka i ponownie delikatnie siekamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy spód. Pieczmy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, tak aby ciasto miało jasnozłoty kolor. Przed włożeniem możemy...

  • Ciasto gryczane

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąki (z migdałowej odłóż 1 łyżeczkę) wymieszaj z ksylitolem i proszkiem do pieczenia (ksylitol możesz zastąpić miodem - dodaj go podczas ucierania ciasta). Jajka umyj(...) i czekoladę, wciąż ucierając ciasto. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.  2. Foremkę wyłóż pergaminem lub posmaruj olejem kokosowym i posyp odłożoną mąką migdałową. Ciasto przelej do...

  • Trzy sekrety szybkiego mazurka wielkanocnego

    .... Z tą różnicą, że w przypadku barszczu każda z rodzinnych receptur daje bardzo podobny do siebie wizualnie efekt. Tymczasem zakres możliwości dekorowania wielkanocnego mazurka wyznaczają jedynie(...) wystarczą zaledwie dwa składniki, jedna miska i kilkanaście minut. Kruchość doskonała Klasyczne kruche ciasto stanowi nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli zegar z uporem przypomina nam, jak niewiele czasu...

  • Słodki wielkanocny przysmak

    Deser Panforte przywędrował do nas z gorących Włoch. Jest to ciasto z ogromną ilością bakalii, słodkiego miodu i kakao.