• Informacje na temat:

    pieczeń kacza

Artykuły na temat: pieczeń kacza
  • Składniki: 2 piersi kaczki, 3-4 morele (można dodać pół papai), 2 szalotki, 2 łyżki soku pomarańczowego, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz, 4 łyżki konfitury morelowej.

  • Składniki na 4 porcje: 4 kacze piersi, 4 łyżki oleju, mielony cynamon, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżka przyprawy do drobiu, cukier, sól, 150 g boczku, 1 szalotka, 250 g wiśni, 200 ml czerwonego wina, 1 kostka rosołowa, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 cytryna.

  • Perfekcyjne pieczone ziemniaki

    Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Wypróbuj ziemniaki wg przepisu Rezy!

  • ●4 kacze udka ●łyżka majeranku ●sól, pieprz ●masło; ew. dodatki do kaczki: ●2 ziemniaki ●cebula ●2 jabłka

  • Składniki na 8 porcji: 8 kaczych udek, 10 dag wędzonego boczku, 8 gałązek świeżego tymianku, 2 szalotki, 1 listek laurowy, 10 dag masła, 2 łyżki mąki, 300 ml bulionu drobiowego, 70-80 ml koniaku (ew. winiaku), sól, pieprz.

  • Składniki: 1 duża kaczka, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula, 3 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielsk., 25 dag wątróbki kaczej, 2 czerstwe kajzerki, olej, 5 jajek, garść pistacji, sól, pieprz, gałka muszkat.

  • Składniki na 10 porcji: • 40 dag filetów z kaczki • pół kg wątróbki drobiowej (najlepiej kaczej) • 30 dag słoniny • 3 jajka • 30 dag masła • sól • pieprz; Marynata: • pół szklanki porto • kieliszek winiaku • otarta skórka i sok z pomarańczy

  • Składniki na 10 porcji: 40 dag filetów z kaczki, 50 dag wątróbki drobiowej (najlepiej kaczej), 20 dag słoniny, 3 jajka, 30 dag masła, sól, pieprz Marynata: 1/2 szklanki porto, kieliszek winiaku, starta skórka, sok z pomarańczy

  • Kaczka na trzy sposoby

    Oryginalne przepisy dla amatorów kaczego mięsa.

  • Składniki na 4 porcje: Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki mleka, olej do smażenia. Farsz: 2 pieczone piersi z kaczki, 1 łyżka masła, 1 średnia cukinia, 1 szklanka zielonego groszku (mrożony), 2 cebule, 1-2 garście kiełków fasoli mung, sól, pieprz.

Przepisy na temat: pieczeń kacza
  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Regionalne przysmaki Polski

    Jesień to kuchnia, domowe zacisze, przyjaciele i to, co na bazarze oczywiście dostępne" - uważa kuchni Tomasz Jakubiak. Jesień to także idealny czas na zwiedzanie Polski i poznawanie jej kulinarnych sekretów.

  • Masło, margaryna czy smalec?

    Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie – zależy dla kogo i do czego.

  • Pomysły na jesienny obiad - kaczka kontra pstrąg

    Jesienią bardziej doceniamy obiady, gdy zmarznięci wracamy do domu. Oto dwa przepisy z książki Zofii Cudny. Jedną propozycją jest aromatyczna kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym, drugą - pstrąg z grilla.