• Informacje na temat:

    pieczenie boczku już ugotowanego

Artykuły na temat: pieczenie boczku już ugotowanego
  • Pasztet: 1,5 kg mięsa z królika, po pół kg surowego boczku i słoniny, pół kg drobiowej wątróbki, włoszczyzna, 2 duże przypalone cebule, 3 ziela angielskie,...

  • Ziemniaczane frykasy

    Odsmażane ziemniaki z szynką i ogórkiem Składniki na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 3 łyżki oleju, po 15 dag szynki oraz wędzonego boczku, 6 łyżek mleka, 3 kwaszone ogórki, 4 jajka, gałka(...) skórki i pokrój w plastry. Boczek pokrój w paski i smaż z dodatkiem odrobiny oleju do zrumienienia. Cebule obierz, posiekaj, dorzuć do boczku na patelni. Następnie do smażącej się cebuli z boczkiem...

  • My się zimy nie boimy! Ferie z marką  WINIARY

    Tuż po świętach nasze pociechy szykują się na kolejny zimowy odpoczynek. Dla uczniów części regionów Polski ferie zaczynają się już od połowy stycznia, a ich rówieśnicy z innych województw zimową przerwę rozpoczynają z początkiem lutego. W tym czasie uczniowie chętnie przebywają na świeżym powietrzu, często wybierając lodowisko czy bitwy na śnieżki. Każda mama dba, aby jej podopieczni mieli siłę...

  • Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    Figi z serem roqueford, zupa z zielonego groszku, ruloniki z soli, rostbef z sosem rémoulade i lody migdałowe na ciepłych śliwkach - to przepisy Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef", którego finał obejrzeliśmy w niedzielny wieczór, 25 listopada, na antenie TVN. Dziś jej książka kucharska ukazała się w księgarniach. My już teraz prezentujemy jej fragmenty.

  • Przepis na święta

    Pastele okrzyknięto przebojem wiosny. Ale Marta i Darek już wiele lat temu uwierzyli w dobrą moc delikatnych kolorów. Dlatego ich podwarszawski dom jest pełen rozbielonych fioletów, zieleni i różów. Do wielkanocnego śniadania gospodarze z trójką dzieci zasiądą w liliowym salonie. Biały obrus i zastawa to nawiązanie do tradycji. A różowe zające? Cóż, te umykają świątecznym regułom. Podobnie jak...

  • Tego zazdrości nam Europa

    ...miseczki. Gdy warzywa w garnku są już miękkie, wyjmij cedzakiem te niepokrojone, zmiksuj blenderem i ponownie wrzuć do garnka. Dodaj do garnka ogórki i wymieszaj. Wlewaj porcjami sok ogórkowy(...) już nie jest słona). Zupę zabiel śmietaną. Czas przygotowania: 60 min 250 kcal/1 porcja Pierogi z kapustą Składniki: Farsz: 500 g kwaszonej kapusty, średnia cebula, sól, pieprz, 2 łyżki oleju...

  • Naturalnie smaczne

    ..., oliwa, masło klarowane 1 mała kapusta spiczasta, 1 marchewka, 1 cebula, 80 g suszonych moreli, 80 g suszonych śliwek, 100 g wędzonego boczku, 100 g masła, sól i pieprz Na rozgrzanej oliwie lekko(...). Dołóż nogi królika, zalej wywarem z kurczaka i cielęciny. Duś godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem, sprawdzając, czy mięso jest już miękkie. Ostudź królika w wywarze. Wyjmij nogi, wywar przecedź...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    ..., osolonej wody wkładamy kapustę na około kilka minut. Wyjmujemy i obieramy wierzchnie liście, które już zdążyły zmięknąć i łatwo odchodzą od główki. Obraną z wierzchnich liści kapustę ponownie wkładam(...) mielony do smaku, 2 łyżki keczupu, 300 g szynki konserwowej, 250 g ugotowanego białego ryżu. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez...

  • Smakołyki z lasu

    ...boczku wędzonego, 30 dag prawdziwków, świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, olej oraz masło do smażenia. Prawdziwki oczyść, umyj, bardzo starannie osusz i pokrój w dość grube plastry. Ziemniaki ugotuj, dobrze odparuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia (możesz wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, ale kopytka nie będą już tak pulchne i delikatne, także smak kopytek będzie...

  • Licytacja 2

    ...wtorek pieke faworki czyli chrust.     A poniewaz Guliana zajeta byla ravioli ugotowalam te fasolowa, z lekka zmodyfikowana bo boczku wedzonego nie mialam tylko swiezy.     Calkiem dobra wyszla...

Przepisy na temat: pieczenie boczku już ugotowanego
  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...lub kokardki, - 1 opakowanie mrożonki - warzywa do makaronu, - 20 dag wędzonego boczku (wybierz jak najchudszy), - 2-3 łyżki oleju, - sól, - świeżo mielony pieprz, - szczypta mielonej ostrej papryki, - 5 dag parmezanu Przygotowanie: 1. Makaron wsyp na posolony wrzątek, gotuj około 8 minut. Gdy będzie już gotowy, odcedź, starannie wymieszaj z 1 łyżką oleju. Aby nie wystygł, wstaw go do...

  • Rodzinne śniadanie

    ..., majeranek, 200 g wędzonego boczku, 4 białe kiełbasy, 4 suszone grzyby, 6 ziemniaków, 6 jajek na twardo, śmietana, sól, pieprz Zakwas: do wysokiego naczynia (najlepiej kamionkowego lub szklanego) wsyp mąkę, wymieszaj ją z wodą, dodaj pozostałe składniki, ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. W garnku umieść kawałki przysmażonego boczku i pokrojone warzywa. Po...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...wuja. Spotkały się w kuchni w roku 1946 i tak już zostało. Stworzyły znany na Pomorzu tandem profesjonalistek. Do końca lat sześćdziesiątych gotowały w Lembargu, potem przeniosły się na plebanię(...): "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Grzybowy żur sądecki Za 19 zł: Składniki: ●30 dag wędz. boczku ●500 ml zakwasu na żur (żytniego) ●pietruszka ●1/3 selera ●2 ząbki czosnku ●cebula ●30 dag kiełbasy ●125 ml śmietany ●kminek(...), kminkiem, majerankiem i ew. pieprzem. Dolej śmietanę. Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone: kiełbasę i boczek wraz z tłuszczem, ziemniaki i grzyby. Za 14 zł: Składniki:  ●20 dag boczku...

  • Gotujemy ziemniaki w mundurkach, ugotowane obieramy i kroimy w talarki, a następnie podpiekamy w piekarniku. Gdy ziemniaczki już się pieką, na patelnię wrzucamy grzyby, cebulę i podsmażamy. Wędzony(...) grzyby z cebulą, omlet składamy na pół. Na wierzch kładziemy plastry smażonego boczku. Można podać do tego ogórki kiszone.