• Informacje na temat:

    pieczenie dorsza w folii

Artykuły na temat: pieczenie dorsza w folii
  • Składniki na 2 porcje: ■ 2 małe dorsze bez głowy ■ 2 marchewki ■ 2 pietruszki ■ seler ■ cebula ■ 2 ząbki czosnku ■ 2 łyżeczki masła ■ cytryna ■ 2 gałązki natki pietruszki ■ przyprawa do ryb

  • Składniki: 3 filety z dorsza, jeden duży por, sól, pieprz, granulowany czosnek lub 1-2 ząbki świeżego.

  • Składniki na 4 porcje: 800 g filetów z dorsza, 600 g ziemniaków, cytryna, duży ogórek sałatkowy, czerwona cebula, 2 łyżki octu, sól, pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki oleju, 3 łyżki oliwy z oliwek, 50 ml mleka, gałka muszkatołowa, po pół pęczka natki pietruszki i koperku, 2 łyżki masła...

  • Dorsz z ziołowymi kluskami

    Ryba: 40-50 dag filetów z dorsza ze skórą, łyżka masła. łyżka oleju, sok z cytryny. Kluski: 50 dag ziemniaków, żółtko, 2 łyżki mąki, pęczek ziół (w tym przypadku mięty, ale może być również natka pietruszki, szałwia, bazylia, młoda pokrzywa), trochę mąki do podsypania. Mus z kalafiora: średni kalafior, 250 ml mleka, 10 dag masła, 3 łyżki posiekanego estragonu. Sałata podsmażana: główka sałaty...

  • Składniki na 5 porcji: 5 filetów z dorsza, 3 duże pory, sok z 1 cytryny, 7 łyżek masła, 4 łyżki mąki pszennej, 375 ml mleka, 5 dag startego sera żółtego, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

  • Składniki: 4 filety z dorsza, 2 średnie buraki, 5 łyżek oliwy, łyżka octu kawowego, sól, pieprz do smaku. w sezonie – listki botwiny do dekoracji (poza sezonem np. koperek). Przepis: buraki obierz i pokrój je na cienkie plastry. Krótko podpiecz, skropione oliwą. Poukładaj na talerzach, po czym skrop sosem z octu kawowego, 2,5 łyżki oliwy, szczypty soli oraz szczypty pieprzu...

  • SKŁADNIKI: 6 porcji pstrąga (łososia, dorsza), 5 łyżek oliwy, 4 pomidory, 3 czerwone papryki, 15 dag czarnych oliwek, 2 cukinie, 2 woreczki mieszanki z dzikim ryżem, zioła prowansalskie, pieprz, czosnek. MARYNATA: 4 łyżki miodu, 3 łyżki musztardy, 3 łyżki oleju winogronowego...

  • Składniki: ● 250 g fileta z dorsza (lub np. z soli, morszczuka czy mintaja) ● suszone zioła: oregano, tymianek, prowansalskie ● 1 łyżeczka soku z cytryny ● 100 g świeżej żurawiny ● 1 łyżka mąki ● 1 łyżka masła ● 1/3 szklanki wody ● szczypta cynamonu ● cukier ● natka pietruszki.

  • ...● 250-300 g filetów z wybranej ryby (pstrąga, dorsza, mintaja) ● kilka młodych, małych buraczków ● kilka rzodkiewek ● marynowane cebulki (kilka sztuk białych; mogą być też barwione kurkumą – złociste oraz czerwone) ● olej ● garść roszponki ● kilka gałązek koperku, przyprawy: ● sól morska ● świeżo mielony pieprz – zielony i czarny ● oliwa z oliwek ● ocet winny biały ● ew. 2-3 łyżeczki...

  • Filety rybne umyj i osusz na papierowym ręczniku. Następnie posyp odrobiną soli i lekko skrop sokiem z cytryny. Kawałki folii aluminiowej posmaruj oliwą i na każdej połóż rybę. Zagnij boki folii z obu stron i całość zwiń w rulon. Folię ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 190 °C przez 20 min. Rybę wyjmij z folii i przełóż ją na...

Przepisy na temat: pieczenie dorsza w folii
  • Fit dorsz zapiekany w czerwonych warzywach

    Pomysłów na świętowanie Dnia Chłopaka jest wiele, ważne, by zastanowić się, co tak naprawdę lubi twoja druga połówka. Odżywia się zdrowo i uwielbia spędzać czas na siłowni? A może od dawna planował popracować nad formą, tylko brakowało mu motywacji? Jeśli tak, nic nie ucieszy go bardziej niż czekający na niego w domu obiad w stylu fit.

  • Paluszki rybne z pieca

    Składniki: 1/2 kg fileta z dorsza lub soli (najlepsza będzie polędwica z dorsza) sok z 1/2 cytryny 2 jaja rozmącone mąka krupczatka bułka tarta wymieszana z niewielką ilością startego parmezanu sól, pieprz (może być ziołowy) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 240 stopni. Filet z ryby lekko posól i oprósz pieprzem. Skrop z sokiem z cytryny. Zostaw na 10, 15 minut, by ryba nabrała...

  • 4 smaczne sposoby na rybę

    Dorsz w ziołowej posypce z cukinią Składniki: 4 filety z dorsza (lub innej ulubionej ryby) średnia cukinia 10 pomidorków koktajlowych duży pęczek natki kilka listków bazylii garść orzechów macadamia pół szklanki tartego sera typu parmezan 2 łyżki bułki tartej papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...można doprawić grubo zmielonym pieprzem. Wspaniale smakuje również łosoś pieczony w folii z sokiem z cytryny, polskim tymiankiem oraz majerankiem z krajów śródziemnomorskich. Dania z ryżem Ze...

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...proste, ale bardzo smakowite danie gości na stołach wyśmienitej restauracji: Dorsz a'la river Składniki:  ●4 filety z dorsza ●2 średnie buraki ●5 łyżek oliwy ●łyżka octu kawowego ●sól, pieprz do...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., zastudź, wstaw na 3 godz. do lodówki. Podaj z cytryną. Za 23 zł: Składniki:  ●50 dag filetów z dorsza ●30 dag zielonych szparagów (mogą być też ze słoika) ●szczypiorek ●sól, pieprz ●800 ml bulionu(...), ostudź. Zagotuj bulion i włóż dorsza. Zmniejsz ogień, dopraw i duś 15 min. Wyjmij rybę, odstaw. Wyłóż dno prostokątnej formy szczypiorkiem i 1/3 szparagów. W bulionie rozpuść żelatynę. Ułóż...

  • 5 przepisów na zdrowe dania z ryb w pół godziny

    ...koperku 4 filety rybne (po 150 g np. dorsza i łososia) pół pęczka kolendry pół pęczka pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka oleju   Przygotowanie: Zetrzeć skórkę(...) posiekanego koperku. 4 kawałki folii aluminiowej posmarować olejem i ułożyć na nich filety doprawione solą i pieprzem i obłożone półplasterkami cytryny. Natkę pietruszki, kolendrę i pozostały koperek...

  • Grill? Dlaczego nie!

    ...czy kukurydza wymagają wcześniejszego zapiekania w folii. Błyskawicznie, bo około 5 minut pieką się kabaczki, cukinia, pieczarki, bakłażany, cebulka, papryka. Przed wrzuceniem ich na ruszt, warto...

  • Żurawina

    Moda na małe - wielkości agrestu - piłeczki z wolna przez ocean dociera i do nas. I choć produkt nie jest typowo amerykański, to właśnie tam znalazł uznanie i wiernych zwolenników, a nawet posiada własne muzeum.