• Informacje na temat:

    pieczenie karkówki w folii aluminiowej

Artykuły na temat: pieczenie karkówki w folii aluminiowej
  • Korzenna karkówka

    Składniki: 1,2 kg chudej karkówki, 2 łyżki keczupu, 7 łyżek oleju, 3–4 goździki, 3 ziarenka jałowca, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka płynnego miodu, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, mielona ostra papryka, suszony rozmaryn, sól, mielony czarny pieprz.

  • Składniki: 1 i 1/2 kg karkówki albo chudej łopatki, ok. 20 dag boczku wędzonego w plasterkach (ew. szynki dojrzewającej), 250 ml czerwonego wina półwytrawnego, 4 ząbki czosnku, suszony tymianek, suszony rozmaryn, sól, mielony czarny pieprz, olej do posmarowania.

  • .... 4. Połowę przygotowanych warzyw ułóż na dnie naczynie żaroodpornego. Ułóż plastry karkówki. Posyp pozostałymi warzywami oraz kminkiem. Zalej doprawionym na patelni sosem oraz resztą bulionu. Naczynie...

  • Składniki na 24 porcje: 3 i 1/2 kg karkówki wieprzowej, 1 pęczek majeranku, 10 średnich cebul, 2 marchewki, 100 ml ciemnego piwa, 2 łyżki mielonego kuminu, sól, mielony pieprz, olej do posmarowania foremki.

  • Składniki na 10 porcji: 2 i 1/2 kg karkówki albo chudej łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 1 limonka, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonych płatków chili, 1 łyżeczka suszonej kolendry, mielony czarny pieprz, 4 łyżeczki grubej soli morskiej, 1 pęczek dymek, 100 ml śmietany kremówki, 3-4 łyżki zasmażki błyskawicznej.

  • Składniki: 3/4 kg karkówki bez kości, łyżka płynnego miodu, łyżka keczupu, łyżka sosu sojo wego, łyżka lubczyku, łyżka suszonych pomidorów w płatkach, 3 ziarna ziela angielskiego, 7 łyżek oleju, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: ·80 dag karkówki wieprzowej Na marynatę: ·1 czerwona papryczka chili ·1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml) ·1 czerwona cebula ·2–3 ząbki czosnku ·3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich ·5–6 łyżek oliwy sól, pieprz...

  • Pyszne z pieca

    ...blacie kuchennym położyć arkusz folii aluminiowej. Rozsmarować na nim masę mięsną, formując prostokąt o wymiarach 25x30 cm. Całą powierzchnię pokryć plastrami wędzonej karkówki. Posypać natką pietruszki(...)Rolowana pieczeń rzymska Składniki na 6 porcji: 800 g mięsa mielonego, 1 łyżeczka mielonej papryki, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 200 g natki pietruszki, 150 g wędzonej karkówki...

  • Pieczone mielone

    ..., pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dobrze wyrób. Przygotuj duży kawałek folii aluminiowej. Posmaruj ją cienko olejem. Z masy mięsnej uformuj niezbyt gruby wałek. Ułóż go na folii i zawiń. Wstaw do(...) mielonej karkówki, 30 dag warzyw (marchewki, papryki, selera naciowego), 2 ząbki czosnku, dowolne zioła prowansalskie (tymianek, rozmaryn, bazylia - świeże lub suszone), cebula, 2 łyżki masła, 2 jajka, sól...

  • Mięso prosto z pieca

    Nie ma nic lepszego niż zapach i smak pieczeni. W ziołach albo w sosie.

Przepisy na temat: pieczenie karkówki w folii aluminiowej
  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...owoce na plastry dowolnej wielkości, ułóż na tacce aluminiowej, oprósz cynamonem. Grilluj przez 15 minut. Posyp tartą gorzką czekoladą. Kolorowe szaszłyki Każda porcja 150 kcal. Umyte jabłka...

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    ...- młode ziemniaki należy najpierw wyszorować, a następnie możemy upiec je w całości bądź pokroić w ćwiartki i grillować w folii aluminiowej z masłem, ziołami i kawałkami cebuli. Słodkości z grilla...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Warzywa na ruszt!

    ..., słupki, itd. Robimy z nich szaszłyki lub układamy na folii aluminiowej. Pieczemy z obu stron, tak aby były miękkie i równocześnie chrupkie. Przed grilowaniem możemy je skropić olejem, oliwą, marynatą(...) wcześniej posolić i poczekać, aż puszczą sok - dopiero wtedy osuszyć i grilować. Jeśli przed pieczeniem nie ściągniemy z warzyw skórki, to pozostaną one soczyste. Warzywa miękkie możemy grilować od...

  • Lekkostrawne grillowanie

    ...smażone. Dla osób, które nie lubią jeść żywności prosto z rusztu, alternatywą jest pieczenie w folii aluminiowej. Żywność należy doprawić przyprawami i szczelnie zawinąć w kawałek folii. W takim(...) nic innego jak pieczenie na specjalnie do tego przeznaczonym ruszcie zbudowanym z drutu. Dzięki temu podczas pieczenia z porcji mięsa wytapia się zbędny, tłuszcz. Pierwotna zawartość tłuszczu może...

  • Grill? Dlaczego nie!

    Trudno wyobrazić sobie polskiego grilla bez ociekającej tłuszczem kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Grill to nasza specjalność. Choć w ostatnich latach umiejętność przyrządzania potraw na ogniu urosła do rangi sztuki, ze względów medycznych i dietetycznych, ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.