• Informacje na temat:

    pieczenie malego dorsza

Artykuły na temat: pieczenie malego dorsza
  • Wolno czytać przy obiedzie

    Lubimy rozmawiać o jedzeniu i na głodnego, i w trakcie posiłku, i kiedy jesteśmy syci - mówi profesor Jerzy Bralczyk. I uważa, że nazwy potraw mogą dodawać im smaku. Właśnie napisał o tym książkę. Skąd się wzięły gołąbki, kanapki i klops, dlaczego dorsz nie miał szczęścia do nazw, co mają wspólnego pierogi z libacją? Smakosze, to będzie lektura dla was.

  • Dalej niż Północ

    ...specjalny namiot, w którym płonie ognisko, a zmarznięci amatorzy aurory karmieni są gorącą gęstą zupą rybną (na dorszach ze świeżego połowu). Tyle że zamiast 700 norweskich koron trzeba wówczas(...) z zimnych mórz, które "mają najlepszy na świecie smak" ("te z ciepłych mało się ruszają i są rozlazłe"). Na poparcie jego słów na stół wjeżdżają wielkie półmiski ze złowionymi przez nas dorszami...

  • Widelcem po mapie

    Siedząc na brzegu rzeki Douro, z przyjemnością patrzę na rosnące naprzeciw kamienice Porto i popijając trunek o tej samej nazwie, czekam na swoją porcję bacalhau, czyli solonego i suszonego dorsza, który jest podstawą wielu tradycyjnych portugalskich potraw. Chłonę miasto wszystkimi zmysłami. Tak podróżuję. Latem przewracamy kartki ulubionego magazynu, wylegując się na wybrzeżu odwiedzanym od...

  • Smaki arktyczne

    ...mowy, co więcej, podejrzewam, że w naszym kraju mało kto zasmakowałby w języczkach dorsza na słodko - przy takich potrawach, jak przy niejednym winie, trzeba być na miejscu, żeby docenić ich urok(...) postarajmy się zrozumieć, degustując go, dlaczego tak są przywiązani do śledzia na słodko, do solonego dorsza w śmietanie i peklowanej baraniny podawanej na zimno w święta Bożego Narodzenia. Następnie...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na(...), użytymi do marynowania (w Grecji mięso przed upieczeniem czy duszeniem zawsze marynuje się w przyprawach i oliwie). Do souvlaków używa się różnego rodzaju mięs. Ale nie tylko. Można je zrobić również...

  • Dzieci i ryby

    ...czy flądra. Są one najbardziej wartościowe. Jednak warto też jeść chude ryby morskie: dorsza, solę, mintaja i morszczuka. Dla małego i dużego Ze względu na cenne wartości odżywcze, ryby znajdują(...) w drugim roku życia, oczywiście po uzgodnieniu z pediatrą. Śledzie i spółka Mięso ryb nie wymaga długiej obróbki termicznej. Zbyt długie smażenie lub pieczenie sprawia, że ryba jest...

  • Żywienie dziecka w 2. i 3. roku życia

    Dzieci w 2. i 3. roku życia są pochłonięte dalszą nauką chodzenia, biegania, wykazują też ogromną chęć odkrywania i poznawania otaczającego świata.

  • Pięciodniowa dieta na wąską talię

    ...dag ryby, np. dorsza, upieczonej w folii (wcześniej skrop ją sokiem z cytryny i posyp ziołami). Do tego gotowany burak z oliwą. Przekąski: Kiwi, jabłko, surówka z kiszonej. Dzień drugi - ok. 1100

Przepisy na temat: pieczenie malego dorsza
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na(...), użytymi do marynowania (w Grecji mięso przed upieczeniem czy duszeniem zawsze marynuje się w przyprawach i oliwie). Do souvlaków używa się różnego rodzaju mięs. Ale nie tylko. Można je zrobić również...