• Informacje na temat:

    pieczenie mięs z jajkiem

Artykuły na temat: pieczenie mięs z jajkiem
  • ...●1,2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ●2 jajka ●3 łyżki bułki tartej ●łyżka mąki ●4 ząbki czosnku ●majeranek, sól, pieprz do smaku ●5 jajek ugotowanych na twardo ●łyżka oleju.

  • ...}}--> 1 Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbki) opłucz, potnij na kawałki i włóż do dużego garnka. Zalej lekko posoloną wodą tak, aby mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia i usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru. 2 Warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj też przyprawy i grzyby. Gotuj pod przykryciem ok. 3 godz. (aż mięso będzie miękkie). W tym...

  • Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 4 jajka surowe, kilka nadziewanych serem papryczek czereśniowych, sól, 3 kajzerki, cebula, papryka, pieprz, oliwa, bułka tarta.

  • Składniki na 8 porcji: • 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki • 2 kajzerki • 1 cebula • 1,5 szklanki mleka • 2 jajka surowe • 2 jajka ugotowane na twardo • 1 szklanka fasolki szparagowej mrożonej • 1 papryka czerwona • 1 łyżka oleju słonecznikowego • sól • pieprz czarny.

  • Skład na 6 porcji: ● duża główka kalafiora ● 400 g mięsa mielonego ● cebula ● jajko ● 30 g bułki tartej ● łyżeczka musztardy ● 50 g sera gouda ● 2 plasterki boczku ● 2 papryczki chili ● sól i pieprz...

  • Składniki na 8 porcji: 1 szkl. ugotowanego ryżu, 25 dag mielonego mięsa, 30 dag pieczarek, 1 szkl. żurawiny suszonej, po 5 dag migdałów bez skórki i pistacji, 1 mały seler, 2 czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szkl. bułki tartej, 1/2 szkl. startego żółtego sera, np. gouda, 2 jajka, zioła prowansalskie, chili, 1 łyżka cukru, 10 ml wódki, sól, pieprz, olej...

  • Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 560 dag mąki pszennej (typ 650), 12 i ½ dag smalcu, 150 ml wody, 150 ml mleka, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 3-4 jajka ugotowane na twardo, 40 dag mielonego mięsa wieprzowego (np. szynki), 40 dag piersi z kurczaka, 40 dag szynki wieprzowej lub łopatki, 1 jajko, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki...

  • Składniki: kilogram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego • 4 jajka ugotowane na twardo • jajko surowe • ząbek czosnku • pół małego pęczka posiekanej natki pietruszki • sól • pieprz • słodka mielona papryka • przyprawa do mięsa mielonego • tłuszcz do keksówki • odrobina bułki tartej.

  • Skład na 8 porcji: ● 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ● 5 jaj ● nieduża główka kapusty włoskiej ● czerstwa kajzerka ● 2 średnie cebule ● ząbek czosnku ● łyżka musztardy ● pieprz i sól do smaku ● pół pęczka natki pietruszki.

  • Pieczeń rzymska z jajkami

    Przygotowanie: Bułki namoczyć, gdy zmiękną - odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać. Ziemniak zetrzeć na tarce z drobnymi otworami. Ugotować na twardo 4 jajka. Mięso...

Przepisy na temat: pieczenie mięs z jajkiem
  • Pieczeń rzymska

    Sposób przygotowania 1. 3 jajka ugotuj na twardo. Mięso zmiel w maszynce. Przypraw majerankiem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Całość dokładnie wymieszaj.  2. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do mięsa. Bułkę namocz w wodzie i dobrze odciśnij. Przełóż do mięsa wraz z posiekaną drobno pietruszką. Wbij pozostałe jajka. Całość dokładnie...

  • Sałatka z jajkiem

    Sposób przygotowania 1. Mięso natrzyj marynatą z octu winnego, oliwy z oliwek, miodu i pieprzu. Obłóż cebulą, chłodź. Usmaż na oleju z każdej strony po 4 minuty. Posól, zawiń w folię aluminiowej i piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Pokrój w plasterki.  2. Sałatę wymieszaj z ugotowanymi jajkami, ogórkiem, szczypiorkiem i wołowiną. Składniki na sos wymieszaj i polej sałatkę. 

  • Pasztet z jajkiem

    ...boczek umyj, osusz, Pasztet z jajkiem 6 porcji 35 min ok. 60 min pokrój na kawałki. Przygotowane mięsa zmiel razem z odciśniętą bułką i wątróbkami. Do masy mięsnej wbij pozostałe jajka. Przypraw do...

  • Kulebiak z mięsem

    ...marchewki i mięso zmiel w maszynce. Cebule posiekaj, podsmaż, schłodź i dodaj z tłuszczem do mięsa.  3. Ciasto cienko rozwałkuj, wysmaruj farszem, wyłóż plastrami szynki, boczku oraz sera i posyp posiekanym szczypiorkiem. Zwiń ciasno, zaklejając brzegi. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 50 minut w temp. 180 st. C. 

  • Nadziewana pieczeń rzymska

    Klops z jajkiem owinięty boczkiem Sposób przygotowania 1. Odłóż 1 jajko, pozostałe gotuj ok. 10 min w posolonej wodzie. Potem jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Odłóż do wystudzenia. Tosty namocz w zimnej wodzie.  2. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj jajko. Czosnek i szalotkę obierz, pokrój. Natkę posiekaj. Składniki dołóż do mięsa. Dołóż odciśnięte tosty, natkę...

  • Szaszłyki z mięsa mielonego

    ..., posiekaj.  2. Mięso przełóż do mi‑ seczki. Wbij jajko. Dodaj kajzerkę, czosnek, natkę oraz cebulę. Dosyp wszystkie przyprawy oraz proszek do pieczenia. Wyrób gładką masę. Podziel ja na 6 równych części. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje mięsa. Oblep nimi długie drewniane patyczki, formując wałeczki. Ułóż je na deseczce. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.  3. Następnie szaszłyki do‑ brze posmaruj...

  • Domowe burgery bez mięsa

    Sposób przygpotowania 1. Buraki obierz i umyj. Zetrzyj na grube wiórki, skrop sokiem. Czarnuszkę upraż na suchej patelni. Cebulki posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.  2. Buraki wymieszaj z kaszą, czarnuszką, czosnkiem, cebulką oraz 1 jajkiem, ziołami, oliwą, sosem sojowym i sporą szczyptą pieprzu. Uformuj 8 okrągłych kotletów o grubości niecałego 1 centymetra. Ułóż je na blaszce...

  • Pieczeń z papryką

    Sposób przygotowania 1. Papryki oczyść, opłucz, miąższ potnij w paseczki. Przelej je na sitku wrzącą wodą i dokładnie osącz. 2. Dymki oczyść, posiekaj, zeszklij na maśle. Mięso przełóż do miseczki(...). Warstwami ułóż w niej mięsną masę i paski papryki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. Piecz 1 godzinę.

  • Pieczeń w bakłażanowym płaszczyku

    Sposób przygotowania 1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Zamieszaj. Gotuj go ok. 5 minut (powinien być półtwardy). Spaghetti odcedź, przelej zimną wodą i dobrze osącz.  2. Bakłażany umyj, potnij w cienkie plasterki. Posól je i odłóż. Po ok. 20 min opłucz i wytrzyj do sucha. Bułeczkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.  3. Mięso mielone...

  • Pieczeń rzymska

    Składniki: 80 dag mielonego mięsa drobiowego 2 tosty 1 ząbek czosnku 15 dag startego żółtego sera 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 jajko 30 dag pieczarek 1 mała cebulka 1 łyżeczka masła(...) razem kilka minut, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec posyp solą i pieprzem. Czosnek obierz, drobno pokrój. 2. Tosty namocz w zimnej wodzie, odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj starty ser...