• Informacje na temat:

    pieczenie na drozdzach

Artykuły na temat: pieczenie na drozdzach
  • Składniki: 150 ml mleka, 35 dag mąki pszennej,1 op. suszonych drożdży, 3 jajka, 10 dag miękkiego masła, 4 łyżki + 20 dag cukru, 1,25 kg mielonego twarogu, 40 dag kwaśnej śmietany, 10 dag kaszy manny, 25 dag gotowej masy makowej, 4 jabłka, 10 dag konfitury malinowej, mąka do oprószenia stolnicy

  • Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody.

  • Zaczyn: 15 g świeżych drożdży • 17,5 dag mąki pszennej typ 550 • 200 ml wody. Ciasto: 35 dag mąki pszennej typ 550 • 10 g świeżych drożdży • 200 ml wody • 2 łyżki mleka • 2 łyżki oliwy • sól.

  • Chleb na drożdżach

    Składniki na średni bochenek: 50 dag mąki krupczatki lub mąki pszennej (typ 650), ½ l przegotowanej letniej wody, 2 i ½ dag świeżych drożdży, ½ szklanki otrąb (pszennych, żytnich lub owsianych), 3 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki pestek słonecznika, 1 łyżka pestek dyni, 1 i ½ łyżki sezamu, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, olej, 2-3 łyżki otrąb (pszennych, żytnich lub owsianych).

  • Składniki na bochenek: 30 dag mąki pszennej typ 550 • 10 dag mąki żytniej typ 720 • 7 g suchych lub 20 g świeżych drożdży • 1,5 łyżeczki soli • 250 ml ciepłej wody • łyżka miodu • łyżka oleju.

  • 50 dag mąki, 10 dag drożdży, 1 cukier waniliowy, 2/3 szkl. cukru, ok. 3/4 szkl. mleka, 30 ml spirytusu, 8 żółtek, kilka nitek szafranu, szczypta soli, 25 dag masła, tłuszcz i mąka do formy, cukier puder.

  • Składniki na 24 porcje: 50 dag mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 7 dag drożdży, 10 żółtek 315 dag cukru pudru, 15 dag masła , 1 kieliszek rumu (40 ml), 20 dag rodzynek, 2 tabliczki białej czekolady, 100 ml śmietanki, tłuszcz i bułka

  • Drożdżowe pieczone pierożki

    Doskonały zamiennik dla tradycyjnych pierogów.

  • Ciasto: ● 500 g ziemniaków ● 400 g mąki pszennej ● łyżeczka cukru ● 50 ml mleka ● 25 g drożdży ● jajko ● 3-4 łyżki roztopionego masła ● 3-4 łyżeczki czarnego sezamu ● sól. Farsz: ● 70 g zielonej soczewicy ● 500 ml bulionu warzywnego ● 3 łyżki masła ● marchewka ● cebula ● po łyżce słodkiej papryki i majeranku ● sól ● pieprz.

  • Składniki na ok. 30 sztuk: 5 szklanek mąki pszennej, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 i 1/3 szklanki letniego mleka, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła, ½ łyżeczki soli, 5 dag gorzkiej czekolady, ½ łyżki cukru, ¼ szklanki śmietanki kremówki 30 proc., ½ łyżeczki żelatyny

Wideo na temat: pieczenie na drozdzach
  • Dwa pomysły na racuchy

    Jakub Kasprzak zdradził w "Dzień Dobry TVN" przepis na racuchy. - Racuchy robimy na dwa sposoby albo z drożdżami, albo z proszkiem do pieczenia - wyjaśnił kucharz. Na stole pojawiły się: racuchy z jabłkami oraz racuchy gryczane z dzikiem.

Przepisy na temat: pieczenie na drozdzach