• Informacje na temat:

    pieczenie ryby w naczyniu żaroodpornym

Artykuły na temat: pieczenie ryby w naczyniu żaroodpornym
  • .... Do naczynia dodaj liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Włóż na noc do lodówki. 2. Czas pieczenia ryby zależy od jej wagi. Przyjmuje się 30 minut na każdy kilogram. 3. Po wyjęciu(...) ziołami. 5. Natłuść dokładnie naczynie żaroodporne olejem rzepakowym i ułóż w nim ciasno dzwonka ryby. 6. Piecz do miękkości (1,5-kilogramowego karpia ok. 90 minut w 180 stopniach C.) 7. Podawaj...

  • Pieczona ryba z ziołami

    ...wymieszać w naczyniu z 2 łyżkami oliwy. Odstawić. 2. Rybę sprawić, umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, a następnie zmieszanymi z oliwą ziołami, nie tylko z wierzchu, ale i wewnątrz. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, włożyć ryby, piec około 20 minut w temp. 200°C. 3. Bakłażany umyć, pokroić w cienkie plastry, posypać solą i pieprzem, odstawić na 15 minut, opłukać, osuszyć, usmażyć na...

  • Składniki: ● 4 świeże ukleje ● ząbek czosnku ● kawałek świeżego imbiru ● pęczek cienkiego szczypiorku ● 1,5 łyżki masła ● sól ● duża cytryna (do skropienia ryby i do dekoracji) ● olej...

  • Kawałki łososia lekko osól i oprósz pieprzem, a następnie skrop olejem rzepakowym. Zawiń je w folię aluminiową i w naczyniu żaroodpornym zapiecz przez ok. 15-20 minut (zależnie od wielkości kawałków). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź, czy ryba jest dobra. Gdy ryba się piecze, umyj rukolę, umyj i pokrój pomidor. Wymieszaj, skrop olejem. Gotowe kawałki ryby przełóż na talerze...

  • Przygotowanie: Rybę myjemy, nie odcinamy łba, patroszymy, skrobiemy z łusek, usuwamy oczy. Myjemy z zewnątrz i wewnątrz, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i nacieramy solą. Wnętrze ryby smarujemy dwiema łyżkami masła wymieszanego ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Karpia układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy winem. Pozostałe masło tniemy na mniejsze kawałki...

  • Leszcz pieczony z warzywami

    ...pokroić w paski. Wszystkie warzywa wymieszać, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Rybę umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i obłożyć warzywami (część z nich włożyć do środka ryby). Całość...

  • ..., pokrojonego drobno pora i cienkie paski papryki w naczyniu żaroodpornym. 4. Skrop połową soku z cytryny, rozłóż równo wiórki masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 15 minut. 5. Połóż kawałki ryby na podpieczonych warzywach, skrop sosem, posyp skórką z cytryny. Piecz całość około 10 minut.

  • Rozmaitości z pieca

    ...skóry). Brokuły umyć, wrzucić do wrzątku i gotować 2-3 minuty. Rybę rozmrozić (możemy oczywiście użyć świeżej ryby). Formę żaroodporną do zapiekania wysmarować masłem. Układać w niej warstwami(...). Ryba w marchewce Składniki na 4 porcje: 80 dag marchewki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 80 dag filetów z mintaja lub innej białej ryby, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny...

  • ...1. Rybę umyj, wypatrosz, oskrob z łusek i jeszcze raz opłucz. Osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz w środku solą i pieprzem. Nafaszeruj wyszorowaną i pokrojoną w plastry cytryną oraz dwoma pokrojonymi ząbkami czosnku. Do ryby włóż też po kilka gałązek ziół. 2. Ponacinaj rybę z wierzchu ukośnie, w nacięcia wetrzyj sól i pieprz. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym, obłóż plastrami...

  • Ryby mają głos

    Prosty sposób na przygotowanie ryby: usmażona sauté. A może chcesz przyrządzić ją na kilka innych sposobów?

Przepisy na temat: pieczenie ryby w naczyniu żaroodpornym
  • Dorsz pieczony z pomidorkami i koprem włoskim

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.  2. Ułóż w naczyniu żaroodpornym pokrojony koper i pomidorki. Skrop je oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz 10-12 minut.  3. W małej misce wymieszaj pokrojony miąższ bułki z natką pietruszki, koperkiem, parmezanem i skórką cytrynową.  4. Rybę podziel na cztery porcje. Rozłóż ziołową posypkę na wierzchu ryby, lekko ją dociskając. Umieść...

  • Leszcz pieczony z warzywami

    ...pokroić w paski. Wszystkie warzywa wymieszać, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Rybę umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i obłożyć warzywami (część z nich włożyć do środka ryby). Całość...

  • Filet z łososia ze szparagami

    .... Skrop je oliwą i wstaw do piekarnika (obok ryby), piecz ok. 15 minut.  3. Podawaj rybę ze szparagami, obsypaną połówkami pomidorków, z bagietką.  

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...naczyniu żaroodpornym. Piec do miękkości, na rumiano, często polewając tworzącym się sosem. Pilnować, żeby nie wysuszyć. - Jak przyjeżdżał biskup, to oprócz ryb były również kaczki pieczone i gęsi(...). Głowę zostawić. Rybę rozebrać, ości i wnętrzności wyrzucić, mięso wymieszać z masłem, jajkami, koperkiem i solą. Farszem napełnić skórę ze szczupaka tak, by odtworzyć kształt ryby. Głowę doszyć. Włożyć...

  • Pstrąg w maśle

    ..., - cukier, czarny pieprz, - 2 łyżki oliwy, - sok z cytryny Przygotowanie: Ryby opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Od środka posól, oprósz przyprawą do ryb. Do brzucha każdej ryby włóż po kilka gałązek koperku i plasterki cytryny. Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut. W tym czasie kapustę poszatkuj (jeśli jest...

  • Pstrągi w liściach kapusty

    .... Przykryj kawałkami masła i zawiń w folię aluminiową. Piecz na grillu ok. 30 minut. Ewentualnie pstrągi w kapuście ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryj kawałkami masła, podlej 3 łyżkami wody(...) ze skórki, a z miąższu wyciśnij sok. Sokiem skrop ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż na kilka minut. W tym czasie cebulę i pomidory pokrój w grube...

  • Obiad w pół godziny

    ...pieprz, - 35 dag kiszonej kapusty, - 1/2 cebuli, - cukier, czarny pieprz, - 2 łyżki oliwy, - sok z cytryny Przygotowanie: Ryby opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Od środka posól, oprósz przyprawą do ryb. Do brzucha każdej ryby włóż po kilka gałązek koperku i plasterki cytryny. Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok...