• Informacje na temat:

    pieczenie szynki wieprzowej bez peklowania

Artykuły na temat: pieczenie szynki wieprzowej bez peklowania
  • Składniki: 3 kg szynki bez kości (ale ze skórą) • Zalewa: • 4 litry wody • 60 dag soli peklowej (15 g na litr wody) • po 6 listków laurowych i ziaren ziela angielskiego • 3-4 goździki • sól • pieprz...

  • Składniki na 8 porcji: 1 i 1/2 kg surowej szynki bez kości, ze skórą i warstwą tłuszczyku (najlepiej peklowanej), 2 duże cebule, 2 łyżki smalcu, 2 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki), 2 łyżki masła, 5 łyżek bułki tartej, 2 łyżki musztardy miodowej, 3–4 gałązki natki pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

  • Ostatnio coraz częściej przyrządzam domowe wędliny, np. peklowane szynki, schaby oraz... moją ulubioną kaszankę pieczoną w formie. Ona jest po prostu wyśmienita!