• Informacje na temat:

    pieczone filet dorsz

Artykuły na temat: pieczone filet dorsz
  • Składniki na 4 porcje: ■ 70 dag fileta z dorsza ■ pół kg marchewki ■ 10 czarnych oliwek ■ pół cebuli ■ 5 dag sera żółtego ■ szklanka płatków owsianych ■ 5 dag czerwonej soczewicy ■ olej ■ sól ■ pieprz.

  • Składniki na 4 sztuki: 4 bułki do hamburgerów, 40 dag filetów z dorsza, 1 pęczek koperku, 1 cukinia, 4 liście sałaty, 3 łyżki kremowego twarożku, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka chrzanu ze słoika, 1 łyżka ziarenek sezamu, oliwa z oliwek, sól, pieprz mielony, sok z cytryny.

  • Składniki: 70 dag fileta z dorsza, 2 jajka, sok z połowy cytryny, bułka tarta, pieprz, sól, olej.

  • Składniki na 6 porcji: ● rolka ciasta francuskiego ● 20 dag filetów z dorsza ● 5 pomidorków koktajlowych ● 10 dag bobu ● 4 jajka ● pół szkl. śmietany ● 10 dag żółtego sera ● sól ● pieprz ● kilka gałązek tymianku...

  • Składniki dla 4 osób: 40 dag filetów z dorsza • 25 dag mrożonego szpinaku • 2 białka • sok z jednej cytryny • 3 cebule • 15 dag białego sera • 4 łyżki śmietany • olej do smażenia • sól • pieprz.

  • Składniki na 2 porcje: 40 dag ziemniaków 2 filety z dorsza papryka jajko 1/2 pęczka koperku Dodaj jeszcze: 6 łyżek octu winnego 2 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier...

  • Skład na 6 porcji: Składniki: 800 g filetu z dorsza (świeżego lub mrożonego) ● 3 żółtka ● 100 ml białego wytrawnego wina ● 150 ml tłustego mleka ● 175 g mąki pszennej ● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● pieprz cayenne ● sól ● 2 l oleju do smażenia ● pęczek drobnego szczypiorku.

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag szpinaku, 80 dag filetów z dorsza, 80 ml oliwy, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 cebula, 100 ml śmietany kremówki, 70 ml białego wytrawnego wina, 20 dag makaronu szerokie wstążki, 1 puszka pomidorów bez skórki, 20 dag startego żółtego sera, sól, pieprz.

  • Skład na 5 porcji: ● 600 g filetów z dorsza (świeżych lub mrożonych) ● 600 g świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów z puszki ● 2 cebule ● 2 ząbki czosnku ● 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ● mały pęczek pietruszki ● 80 g masła ● 6 łyżek bułki tartej ● 2–3 łyżki soku z cytryny ● pieprz i sól ● olej do smażenia.

  • Składniki na 4 porcje: 800 g filetów z dorsza, 600 g ziemniaków, cytryna, duży ogórek sałatkowy, czerwona cebula, 2 łyżki octu, sól, pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki oleju, 3 łyżki oliwy z oliwek, 50 ml mleka, gałka muszkatołowa, po pół pęczka natki pietruszki i koperku, 2 łyżki masła...

Przepisy na temat: pieczone filet dorsz
  • Fit dorsz zapiekany w czerwonych warzywach

    Sposób przygotowania Wykonanie: Pomidor i paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę i czosnek szatkujemy. Dodajemy oliwę, bazylię i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, kładziemy na niej filet, przykrywamy go mieszanka warzywną, skrapiamy sokiem  z cytryny i posypujemy szczyptą pieprzu. Zawijamy w folię i pieczemy w temp. 200 st. C przez 20 minut.  Przepis pochodzi z książki...

  • Makaron z dorszem

    Składniki 25 dag makaronu np. wstążka ząbkowana 1/2 kg filetów z dorsza łyżka soku z cytryny 3 łyżki mąki pszennej 10 dag żółtego sera pęczek koperku 3/4 szklanki śmietany 18 proc. 2 łyżki przyprawy maggi sól pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Rybę umyj, osusz i oprósz z obu stron solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę...

  • Paluszki rybne z pieca

    Składniki: 1/2 kg fileta z dorsza lub soli (najlepsza będzie polędwica z dorsza) sok z 1/2 cytryny 2 jaja rozmącone mąka krupczatka bułka tarta wymieszana z niewielką ilością startego parmezanu sól, pieprz (może być ziołowy) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 240 stopni. Filet z ryby lekko posól i oprósz pieprzem. Skrop z sokiem z cytryny. Zostaw na 10, 15 minut, by ryba nabrała...

  • Pieczona ryba w sosie cytrynowym

    Składniki: - 750 g ziemniaków, - sól, - 4 pomidory, - ogórek sałatkowy, - cebula, - 125 ml bulionu, - 4 łyżki octu, - biały pieprz, - 600 g filetu z dorsza, - 3-4 łyżki soku z cytryny, - 1 jajko, - 4 łyżki mąki, - 3 łyżki oleju, - 150 g kwaśnej śmietany, - szczypta cukru, - pół pęczka zielonej cebulki, - sałata i cytryna do dekoracji Przygotowanie: Ziemniaki ugotować...

  • Cztery sposoby na rybę

    ...czerwona papryka 2 średnie cukinie 40 dag filetów z dorsza 4 łyżki oleju po 1/2 pęczka koperku natki i szczypiorku 20 dag mielonego twarogu cukier 1 op. rzeżuchy sól, pieprz(...), a paprykę w grubą kostkę. Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem. Rybę potnij na kawałki. Każdy owiń plasterkiem cukini. Ziemiaki odcedź, lekko przestudź. 2. Na długie drewniane patyczki nabij na przemian...

  • Ryba prosto z morza

    Dorsz smażony Składniki: 4 filety lub polędwiczki z dorsza jajko pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej pół cytryny olej lub masło klarowane szczypiorek papryka czerwona, zielona lub żółta bułka kajzerka sól pieprz Przygotowanie: 1. Dorsza umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Mąkę wysyp...

  • 4 smaczne sposoby na rybę

    Dorsz w ziołowej posypce z cukinią Składniki: 4 filety z dorsza (lub innej ulubionej ryby) średnia cukinia 10 pomidorków koktajlowych duży pęczek natki kilka listków bazylii garść(...) i pieprzem do smaku. Ponownie zagotuj. 6. Wyłóż upieczone filety na talerz, polej koperkowym sosem. Za pomocą obieraczki wytnij długie paski z ogórka i finezyjnie ułóż na talerzu. Gnocchi z kawałkami...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ...1. Tropikalne musli : Wspaniałe na śniadanie! Wystarczy, że do płatków owsianych dodasz rodzynki, owoce (świeże lub suszone), np. banany, morele, ananas, garść orzechów i zalejesz naturalnym jogurtem. 2. Złocista panierka : Świetna do ryby czy kurczaka! Filet, np. z dorsza, oprósz solą, pieprzem, opanieruj w mące, roztrzepanym jajku i płatkach owsianych (pierś kurczaka wystarczy zanurzyć w jajku...

  • Na lepszy nastrój

    Zapiekany dorsz à la crème Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 1 seler, 300 g mrożonej fasolki szparagowej, 1 papryka bez skóry, 1/2 szklanki białego wina, 200 g startego sera bursztyn, 3 szklanki śmietany 36 proc., 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, oliwa Umyj filety. Osusz je papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem, pokrój w paski. Obierz seler, pokrój go w kostkę i podsmaż na...