• Informacje na temat:

    pieczone sakiewki z ciasta

Artykuły na temat: pieczone sakiewki z ciasta
  • Składniki na 5 porcji: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 50 dag), 50 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 mała cebula, 1 mała marchewka, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, 1/2 pęczka natki pietruszki, olej do smażenia przyprawy: 2 łyżeczki gotowej przyprawy do mięsa mielonego, sól, świeżo mielony czarny pieprz...

  • ...jabłko, rogi kwadratów złóż do środka i złącz, formując stożek. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Sakiewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-35 min w temperaturze 180

  • Składniki: 10 dag pieczarek, 10 dag boczku, 25 dag gotowanego mięsa kurczaka, 2 dymki, 50 dag gotowego ciasta francuskiego, por, 1 jajko, sól, pieprz.

  • Sakiewki z wiśniami

    ...ciasto tworząc sakiewkę. W ten sam sposób przygotuj sakiewki z pozostałego ciasta. Postaw je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu posmaruj pozostałym masłem. Piecz ok. 20 min(...)Składniki na 8 sztuk: 6 arkuszy ciasta filo, 6-8 łyżek roztopionego masła, 15 dag wiśni z kompotu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Do wiśni dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Pierwszy arkusz ciasta...

  • Bałkańskie kolorowe sakiewki

    Podstawowe składniki: 4 jajka, 350 ml mleka, 40 dag mąki, pieczone udko lub mała pierś kurczaka. Dodatki i przyprawy: po strąku czerwonej i żółtej papryki, średni por, 2 cebule, 2 łyżki masła pieprz, sól oregano, cząber łodygi szczypioru do związywania sakiewek, olej.

  • Op. ciasta francuskiego, 25 dag mrożonego szpinaku, jajko, pierś kurczaka, ząbek czosnku, 15 dag plasterków sera żółtego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

  • Składniki: 2 op. ciasta francuskiego, 2 duże filety z kurczaka, mrożone warzywa na patelnię (np. z ziołami prowansalskimi), przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, olej, jajko, por...

  • ...do smaku. 2. Ciasto pokrój na 10 kwadratów. Każdy włóż do wysmarowanej olejem żaroodpornej foremki (np. do babeczek), brzegi ciasta wywiń na zewnątrz. Napełnij farszem, piecz 10 minut w 200 st(...) sakiewki, rożki, rogaliki.

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag kurek, 2 płaty francuskiego ciasta (ew. 10 dag ciasta filo), 1/4 pęczka natki, 2 małe cebule, 2 łyżki masła, 4 kotlety schabowe (po 15 dag), 2–3 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany kremówki, sól, pieprz. Przygotowanie: 50 min; Cena porcji: 5,90 zł; Porcja: 620 kcal.

  • Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 450 g (5 płatów), 5 dużych śliwek, 2 łyżki cukru trzcinowego, łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka cynamonu, żółtko, łyżka wody, ew. cukier puder.

Przepisy na temat: pieczone sakiewki z ciasta
  • Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

    Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego           200 g mrożonego szpinaku           2 ząbki czosnku           75 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland           50(...) wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście. 2. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut...

  • Idealne kruche ciasto

    W pikantnej wersji świetnie nadaje się na słone paluchy do past i sosów, sakiewki z mięsnym farszem czy chrupiące zawijaski na jeden kęs, które można podać na domowym przyjęciu. Zawsze pod ręką Aby w każdej chwili móc upiec karnawałowe przekąski, warto wcześniej zagnieść większą porcję kruchego ciasta. Potem wystarczy jeszcze surowe podzielić na części, włożyć do foliowych torebek i zamrozić...

  • Sakiewki z wiśniami

    ...i rozwałkuj na placek. Pokrój go na kwadraty o boku 6 cm. Na każdym kwadraciku układaj po porcji farszu wiśniowego. Pozalepiaj brzegi tak, aby powstały sakiewki. Ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Piecz na złoto w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Sakiewki z wiśniami można podawać na ciepło i zimno. Doskonałym dodatkiem jest bita śmietana. Jeżeli, serwujesz je na deser, podaj z kulką lodów...

  • Francuskie przysmaki z chrupiącymi orzechami

    Sposób przygotowania Ciasto francuskie wykładamy na blacie i kropimy na 4 równe części. Następnie formujemy z niego kwadratowe sakiewki. Gotowe sakiewki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 5 minut. Na patelni podsmażamy cebule z liśćmi buraka i brokułem. Na koniec dodajemy do wszystkich składników śmietankę. Gotową masę przekładamy do podpieczonych sakiewek. Całość...

  • Sezon na grzyby

    ...˚C. Sakiewki z grzybami Składniki: Ciasto: szklanka mąki pół szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej 3 jajka sól szczypta cukru łyżka oleju szczypior Farsz: 30 dag(...) w całości, smaż. Posyp solą, pieprzem, gdy puszczą wodę, wrzuć listki i ziele (po usmażeniu wyjmij je z potrawy). Kładź na naleśniki, zawiązuj sakiewki szczypiorem.