• Informacje na temat:

    pieczony kurczak ze smietana

Artykuły na temat: pieczony kurczak ze smietana
  • Składniki na 6 porcji: 6 udek kurczaka (górne części), 10 dag masła, 4 średnie marchewki, 500 ml bulionu drobiowego (może być z kostki), 150 ml śmietany 18 proc., pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, sól, zioła do dekoracji, sól, pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: 1 dość duży kurczak, sól, pieprz, curry w proszku, estragon i majeranek suszony. Sos: 500 ml cydru, 100 ml śmietany, 4 duże, kwaskowate jabłka, 5 dag masła, szczypta cynamonu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji.

  • Składniki: 1 ugotowana pierś kurczaka, 15 dag pieczarek, masło, 1 papryka, 1/3 szkl. wytrawnego białego wina, 1,5 szkl. bulionu, śmietana, 15 dag sera brie, żółtko, 1 op. ciasta francuskiego, sól, pieprz.

  • Składniki: kurczak ●sól ●pieprz ●4 jajka ●8 kromek chleba tostowego ●100 ml śmietany ●ok. 4 dag masła ●dymka.

  • Składniki na 6 porcji: 1 kurczak (1,2 kg), 2 łyżki curry w proszku, 3 łyżki oleju, 250 ml bulionu drobiowego, 3 duże jabłka, 5 młodych cebulek, 2 łyżki rodzynek, 150 ml śmietany 18 proc., sól, pieprz.

  • Skład na 12 porcji: ● ok. 1,5 kg piersi kurczaka ● 2 cebule ● po pęczku natki pietruszki i koperku ● 200 g ryżu ● 6 jaj ● 450 g mąki ● 300 g masła ● 250 g pieczarek ● 125 g śmietany ● 1–2 liście laurowe ● 2–3 łyżki rumu ● sól i pieprz...

  • Składniki: 4 pałki kurczaka, 20 dag szpinaku, 2 łyżki oliwy, ząbek czosnku, czerwona papryka, łyżka pistacji, 4 kromki chleba tostowego, pół szklanki śmietany, 10 dag masła, 2 jajka, cytryna, tymianek, pół szklanki białego wina, sól, pieprz.

  • Składniki: 1,2 kg kurczaka, 30 dag cielęciny, pół szkl. mleka, kajzerka, cebula, 10 dag wędzonego boczku, 15 dag pieczarek, 2 łyżki masła, łyżka koniaku, 1/8 l rosołu z kostki, łyżka śmietany 30 proc., bazylia, oregano, tymianek,sól, pieprz, natka.

  • Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 50 dag filetów z kurczaka, 20 dag kiełbasy szynkowej, 1 cebula, 5 dag szpinaku, 25 dag fety, 3 jajka, 250 ml śmietany, olej, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn, sól ziołowa.

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag pieczonego kurczaka, 40 dag brokułów, 40 dag gotowych mrożonych pierożków tortellini z nadzieniem szpinakowym, 10 dag gotowanej szynki w plasterkach, 10 dag orzechów pekan (ew. orzechów włoskich), 2 czerwone cebule, 10 dag twarożku śmietankowego, 4 jajka, 15 dag śmietany kremówki, 1 ząbek czosnku, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz.

Przepisy na temat: pieczony kurczak ze smietana
  • Drożdżowa tarta z kurczakiem

    Sycące i smaczne danie

  • Zapiekanka ziemniaczana z fetą

    Pyszna zapiekanka z dodatkiem kurczaka i szpinaku...

  • Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

    Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną.

  • Oryginalne przepisy na świąteczny obiad

    Rolanda z kurczaka czy pierś z bażanta? Proponujemy sprawdzone przepisy, które zachwycą twoich gości!

  • Co z tą cukinią?

    Cukinię lubimy dodawać do potraw jednogarnkowych jak ratatuille czy potrawka z kurczaka. Samo warzywo ma jednak tak delikatny smak, że warto to wykorzystać w innych potrawach. Sezon na cukinie trwa w najlepsze, wykorzystajmy porę, kiedy są najsmaczniejsze.

  • Zapiekanka z brokułem

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i ugotuj w osolonym wrzątku. Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze. Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i usmaż na rozgrzanym oleju.  2. Wszystkie składniki przełóż do brytfanny. Zalej śmietaną wymieszaną ze startym na tarce serem żółtym, przyprawami. Piecz pod przykryciem...

  • Krupnik na kurczaku

    Sposób przygotowania 1. Mięso oraz kości z pieczonego kurczaka (kości mają najwięcej aromatu) zalej 2 litrami wody i gotuj 20 minut.  2. Następnie dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dołóż oczyszczoną włoszczyznę (warzywa możesz od razu pokroić lub dodać w całości) i gotuj ok. 30 minut do miękkości (jeśli gotowałaś warzywa w całości, wyjmij je z zupy, ostudź, pokrój...

  • Francuska tarta

    Składniki na 6 porcji: 20 dag mąki 10 dag zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 50 dag pomidorków 1 cebula 20 dag pieczonego drobiu (kurczaka, kaczki, indyka) 2 łyżki masła 200 ml śmietany kremówki 2 jajka 15 dag żółtego sera 2 garści listków bazylii sól pieprz zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/2 łyżeczki...

  • Słynne zapiekanki ziemniaczane

    Casserole z kurczakiem i jabłkami Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim udka. Posyp je solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami(...). Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Mięso ułóż na podpieczonym spodzie. Zalej masą śmietanową. Piecz jeszcze 30 minut w temp. 180 st...

  • Przepisy na dania z grzybami

    ...leśne. Doprawiamy do smaku i dorzucamy listki bazylii. Tak przygotowane nadzienie przekładamy na lekko podpieczony spód tary i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut. Pod koniec przyrządzania na wierzch tarty układamy plasterki szynki wędzonej wieprzowej i posypujemy startym żółtym serem. Gyros turecki z kurczaka w sosie kurkowym Sposób przygotowania Grzyby myjemy...