• Informacje na temat:

    pieczony maślano-cytrynowy

Artykuły na temat: pieczony maślano-cytrynowy
  • I sposób: 2 żółtka • 20 dag masła • półtorej szklanki mąki pszennej tortowej • 5 dag mąki ziemniaczanej • 10 dag cukru pudru • szczypta soli • skórka z 2 cytryn. II sposób: 25 dag mąki • 10 dag cukru pudru • 5 żółtek • 15 dag masła • pół łyżeczki proszku do pieczenia • łyżeczka octu.

  • Przygotowanie: Agrest oczyść i opłucz. Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka. Masło utrzyj z solą, 20 dag cukru i cukrem waniliowym. Gdy masa maślana będzie puszysta i jasnokremowa, stopniowo dodawaj żółtka. Następnie do masy dodaj całe 4 jajka na przemian z porcjami mąki ziemniaczanej. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy maślano-jajecznej. Dobrze wymieszaj...

  • Cytrusowa babka dyniowa

    Przygotowanie: Dynię kroimy w kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy 8-10 minut. Miksujemy blenderem na purée i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki cynamonu i na przemian z dyniowym purée łączymy z masą maślano...

  • ...1. Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Składniki ucieraj mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbij do niej całe jajko oraz wlej żółtko. Ucieraj dalej, aż dobrze połączą się z masą. 2. Mąkę przesiej. Wymieszaj ze skórką cytrynową. Porcjami wsypuj do masy maślano...

  • ...z marcepanem i cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę przesiej z przyprawą. Dodaj skórkę cytrynową. Wsyp do masy maślano-marcepanowej. Dodaj przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy oraz bakalie. Zagnieć ciasto...

  • Kraina przyjemności

    Austrii? - Linzer Torte to nie jedyna pokusa, która czeka odwiedzających Górną Austrię. Wśród słodkości, których należy spróbować są również tzw. rogaliki z Linz (Linzer Kipferl), czyli maślano...

Przepisy na temat: pieczony maślano-cytrynowy
  • Piegusek z nutą cytrynową

    ....  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą,jasnokremową masę. Kolejno wbijaj jajka, stale ucierając ciasto mikserem.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami połącz z masą maślano-jajeczną. Wlej likier cytrynowy. Mieszaj,aż ciasto będzie gładkie.Pod koniec dodaj rozdrobnione wcześniej cytrusy.Piegusek z nutą cytrynową 12 porcji 30 min ok. 60 min 3. Tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz...