• Informacje na temat:

    pieczywo kukurydziane bezglutenowy

Artykuły na temat: pieczywo kukurydziane bezglutenowy
  • Dieta bez glutenu

    ​Trzeba zrezygnować z tradycyjnego pieczywa i produktów zbożowych, bo w pszenicy, jęczmieniu i życie jest gluten. Nie występuje w owsie, ryżu, prosie, kukurydzy, ziemniakach, kaszy gryczanej. Należy używać bezglutenowej mąki. Ponieważ domieszka glutenu może się znajdować w większości produktów (np. w płatkach kukurydzianych - słód jęczmienny), najlepiej kupować te oznaczone przekreślonym kłosem. Nie wolno pić kawy zbożowej ani rozpuszczalnej.

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Czy ciemne pieczywo jest lepsze od pszennych bułeczek? Nie dla każdego – to zależy od stanu naszego zdrowia.

  • Co z tym glutenem?

    ...makaronowa! Niby można jeść te bezglutenowe, ale różnica między pieczywem tradycyjnym a bezglutenowym jest mniej więcej taka, jak między piwem normalnym a bezalkoholowym. Gluten bowiem jest też(...) bogate jest pieczywo dobrej jakości, pełnoziarniste.  Produkty bezglutenowe mają więcej dziwnych dodatków: emulgatorów, barwników, zagęstników, a dużo mniej błonnika. No i ociekają tłuszczem. Zwykła...

  • Gluten: Komu pomaga, komu szkodzi?

    ...eliminacji produktów zbożowych i zmniejszenia spożycia węglowodanów. Stosując dietę bezglutenową, tradycyjne produkty zbożowe należy zastąpić ich bezglutenowymi odpowiednikami, tak, by utrzymać(...) z konkretnych produktów, trzeba je odpowiednio zbilansować, czyli zastąpić czymś innym. - Najprostszym przykładem jest chleb. Wartość energetyczna bułki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej i pszennej...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    Gluten to białko naturalnie występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Jeszcze do niedawna był obecny wyłącznie w żywności produkowanej na bazie zbóż, w których występuje naturalnie, a więc w pieczywie (chleby, bułki, pieczywo chrupkie, pieczywo cukiernicze), kaszach (manna, jęczmienna, perłowa, pęczak, kuskus), makaronach czy kawie zbożowej. Obecnie gluten dodawany jest do wielu innych...

  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Bez glutenu

    .... Gdzie się znajduje? Najczęściej występuje w produktach mącznych (pieczywo, makaron), ale również w wędlinach, mielonym mięsie, w przetworach rybnych, produktach mlecznych (sery oraz śmietana(...) chudniemy? Bo odstawiamy białe pieczywo, makaron i ciastka, czyli cukier i tłuszcz. Gdy przestaniemy je jeść, schudniemy i bez nazywania tego dietą. Co wolno, czyli 9 zasad diety 1. Używaj...

  • Gluten - wróg publiczny numer jeden?

    ...i traktowana jak odchudzająca. To nieporozumienie. Pieczywo bezglutenowe nie jest mniej kaloryczne od tradycyjnego, gluten nie ma wpływu na ilość centymetrów w talii. Pszenne pieczywo ma jednak wysoki...

  • Komu szkodzi gluten?

    ...białko sojowe, które zawiera sporo tłuszczu. Pieczywo bezglutenowe może być o wiele bardziej kaloryczne niż zwykłe. Chyba że mówimy o naturalnych chlebach z mąk z natury bezglutenowych: gryczanej, jaglanej(...) jest jednak jeszcze słabo rozpoznany. Prawdy i mity Produkty bezglutenowe są zdrowsze. - MIT Nie zawsze tak jest! Wiele produktów bezglutenowych to produkty z mąki pszennej, pozbawionej glutenu...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    ... Jeszcze do niedawna był obecny wyłącznie w żywności produkowanej na bazie zbóż, w których występuje naturalnie, a więc w pieczywie (chleby, bułki, pieczywo chrupkie, pieczywo cukiernicze), kaszach(...). Dostarczają one około 1/3 dziennie spożywanego białka. Największe znaczenie ma pieczywo, które stanowi około 70-80 proc. wszystkich spożywanych produktów zbożowych. Gluten jest białkiem stanowiącym znaczącą...