• Informacje na temat:

    pierogi faszerowane

Artykuły na temat: pierogi faszerowane
  • Pierogi z różnych stron świata

    ...pierogi mogą się rwać podczas lepienia lub rozpadać w gotowaniu. Z ciasta wykrawaj spore krążki. Na każdy nakładaj po porcji farszu botwinowego, a następnie starannie zlepiaj brzegi. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek, wyjmuj od razu po ich wypłynięciu na powierzchnię i starannie osączaj łyżką cedzakową. Ugotowane i osączone pierogi układaj od razu w żaroodpornym naczyniu. Polej je stopionym...

  • Beata Kozidrak świętuje rodzinnie

    Beata Kozidrak sprawdza sie zarówno na scenie, jak i w... kuchni. Co króluje na stole liderki grupy Bajm? "Zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, karp faszerowany, ryba po grecku" - wylicza piosenkarka. Jeszcze barszcz czerwony z uszkami. "Same przysmaki" - zapewnia pani Beata. "Oprócz tego, że śpiewam, koncertuję, to muszę też znaleźć czas, żeby zająć się rodziną" - dodaje piosenkarka.

  • Kasza jęczmienna w sałatce

    Składniki: (4 porcje) 200 g miąższu dyni, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, 250 g kaszy jęczmiennej, 200 g brokuł, 2 łyżki octu balsamicznego , 2 łyżeczki musztardy, ząbek czosnku, pieprz czarny mielony, czerwona cebula, 50 g suszonych pomidorów, gałązka bazylii, 2 łyżki pestek z dyni, 80 g czarnych oliwek

  • Zielone złoto

    ...z sosem przygotowywanym z orzechów włoskich, orzeszków pinii, bazylii i parmezanu. Inny rodzaj pierogów, tym razem smażonych, to barbagiuai, małe paczuszki z cienkiego ciasta faszerowane dynią...

  • Wesele bez mięsa?

    ...z gości nie pomyślał, że czegoś na stołach brakuje? Wystarczy, że miejsce schabu w sosie i piersi z kurczaka zajmą klopsy z soczewicy, faszerowane papryki lub pieczarki, kotlety sojowe, placki i roladki(...) biesiady są przeładowane drobnymi daniami: oliwki, focaccia, faszerowane serca karczochów, bruschetty z pesto, pomidory. Gęsta ziołowa polenta, zupa minestrone, biała fasola  z ziołami, a nawet pizza...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    ...zrobić rosół, mielone, pierogi. Ale potem zorientowałam się, że nawet najprostsze przepisy mogą sprawiać wielu ludziom problemy. Choć niemal każdy miał okazję spróbować gołąbków, zrazów czy klopsów(...), a także barszcz, uszka i pierogi. Każdy robi to, co lubi i jest z tego zadowolony. Nie wyliczamy, ile kto powinien przygotować potraw, nie przejmujemy się, jeśli ktoś o czymś zapomni, albo coś nie wyjdzie...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...trafiły do każdego z nas - to gwarantuje dobrobyt. Dzień przed Wigilią spotyka się w kuchni pięć kobiet: mama, ciocia, ja i moje dwie siostry i lepimy pierogi, i uszka. Każdego roku lepimy 500 uszek(...) inne: są pierogi z suszoną śliwką i migdałem, z kapustą i grzybami, z serem na słodko i ruskie, które wkładam do zamrażarki. Musi być też śledź - w tym roku będzie ze śliwką z octu. Koniecznie musi być...

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ...nowoczesną polską kuchnię. Robię na przykład kolorowe pierogi - barwię je szpinakiem, kurkumą, buraczkami albo kakao. Gotuję dużo zup - uwielbiamy dwukolorowy krem pietruszkowy z białego korzenia(...), bo kuchnia jest ważnym elementem kultury. U nas są śledzie, pierogi, bigos. Podczas uroczystych kolacji serwujemy cztery dania. Na przystawkę często podajemy łódki z wydrążonej cytryny, które...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...spełniały się życzenia. Jeśli nie karp, to co?   - W domu na wigilię obowiązkowo podawano u nas karpia, rybę faszerowaną, kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...się kwasu chlebowego. Pierogi z kolei są ewidentnie azjatyckie, to chyba Chińczycy wymyślili ciasto na pierogi. Można je spotkać wszędzie - od Pragi po Pekin. Je się je w Uzbekistanie, na Ukrainie(...): "Jadłem żurek i słuchałem Chopina". A co pani w Polsce najbardziej smakuje? - To zależy, kto gotuje. Ale wasze grzyby są najlepsze. Zupy grzybowe - niesamowite. Ci, którzy lubią i umieją robić pierogi...

Wideo na temat: pierogi faszerowane
  • Jakie dania można przygotować z różnych rodzajów kaszy?

    Blogerka kulinarna Agata Jędraszczak zaprezentowała ciekawe dania z różnymi rodzajami kaszy: risotto z kaszy z prawdziwkami, pierogi z kaszą gryczaną i serem, waniliową kaszą manną z jabłkami, paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną oraz pudding z kaszy manny i czekolady. - Kasza może być pyszna, zdrowa, szybka do przyrządzenia, lubią ją dzieci i dorośli, może być na słodko i na wytrawnie

Przepisy na temat: pierogi faszerowane
  • Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy jak na zwykłe pierogi. Rozwałkujemy na grubość ok 0,5 cm (nie cieńsze, bo ciasto się spali). Wycinamy kółka, kwadraty. Faszerujemy wg uznania (ja najlepiej lubię mięsne) i smażymy na gorącym oleju. Ilość jak na placki ziemniaczane. Smacznego. Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Święta po włosku

    Co warto wiedzieć o włoskim makaronie.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

Dyskusje na temat: pierogi faszerowane