• Informacje na temat:

    pierogi litewskie pieczone

Artykuły na temat: pierogi litewskie pieczone
  • ...każdego krążka ułóż część mięsnego farszu. Krążki złóż na pół, formując duże pierogi. Starannie zlep brzegi. Pierogi ułóż na pokrytej pergaminem blasze, posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w nagrzanym...

  • ...połowie każdego krążka ułóż część mięsnego farszu. 3 Krążki składaj na pół, formując duże pierogi. Starannie zlepiaj brzegi. Szczypiąc palcami ciasto, zrób wzory na każdym pierogu. 4 Pierogi ułóż...

  • ...cienko (na grubość ok. 5 mm) i szklanką wytnij z niego kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy placuszek nałóż sporą łyżkę nadzienia i zlep ciasto, formując pierogi. Posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st., aż pierogi będą ładnie przyrumienione. Podawaj na ciepło albo na zimno.

  • Z botwinki przygotujesz i lekką wiosenną zupę na ciepło, i znakomity chłodnik litewski! Za każdym razem pamiętaj, by potrawę lekko zakwasić, najlepiej sokiem wyciśniętym z cytryny.

  • Grzybowe smakołyki

    ...ciasto na cienki placek, szklanką wykrawaj kółka, nakładaj farsz grzybowy i zlepiaj pierogi. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posyp tymiankiem. Piecz około 25 min w temp. 200°C. Takie pierogi podawaj z łyżką gęstej śmietany - jako samodzielne danie lub do czystego barszczyku albo bulionu jako pasztecik. Zapiekany przekładaniec...

Przepisy na temat: pierogi litewskie pieczone
  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej sprawia, że trudno się jej oprzeć.