• Informacje na temat:

    pierogi ruskie (nadzienie)

Artykuły na temat: pierogi ruskie (nadzienie)
  • Pierogi ruskie z cebulką

    ...składniki i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 min. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i szklanką wytnij kółka. Przygotuj nadzienie: ugotuj ziemniaki. Utłucz i połącz z przeciśniętym przez praskę twarogiem. Dodaj pokrojoną i zeszkloną cebulę, dopraw. Na kółko ciasta połóż porcję farszu. Zlep brzegi. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu przez 2 min...

  • ...podaniem pierogi posypać cukrem z cynamonem. W osobnej miseczce podać do nich kwaśną śmietanę. * Na pierogi ruskie można używać ciasta francuskiego, maślanego lub drożdżowego(...). 4. Przygotować nadzienie: powidła, konfitury lub ser utarty z żółtkami, masłem, cukrem i z dodatkiem rodzynek. 5. Na kwadraty ciasta kłaść łyżkę nadzienia i zwijać papier tak, by cały pieróg pozostał...

  • Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo(...) jogurtowym czy żurawiną zamiast z boczkiem i tłuszczem. Nadzienie daje nieskończone możliwości, mogą nim być wszystkie rodzaje mięsa, warzyw, kasz, serów. Jadłam pierogi z kaszanką i jabłkiem albo typowo...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo(...) zamiast z boczkiem i tłuszczem. Nadzienie daje nieskończone możliwości, mogą nim być wszystkie rodzaje mięsa, warzyw, kasz, serów. Jadłam pierogi z kaszanką i jabłkiem albo typowo świąteczne z rybą...

  • Farsze do pierogów na szybko

    Nadzienie do pierogów to podstawa kulinarnego sukcesu.

  • Unia smaków

    ...tradycję? Pierogi ruskie np. podaję z sosem pomidorowym - latem ze świeżą bazylią, a zimą z natką pietruszki. A teraz wracam do książki Norberta. Napisał mi taką dedykację: "Dla Tessy. Wszystko(...) pierogi. Jak w przypadku tradycyjnych potraw przepisów na nie jest mnóstwo, a każdy nieco inny. Ja też wymyśliłam swoją wersję - na słono i z koperkiem. Do dziś to ulubione pierogi mojego syna...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...grzybach (czasem przygotowywany na kwasie z kiszonej kapusty) oraz zupę grzybową. Wegetarianie mogą spokojnie zaserwować również pierogi - ruskie, z kapustą i grzybami czy też z serem na słodko. Można(...)Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli...

  • ...zioła (natka pietruszki, koperek, szczypiorek), dymka, papryka, czosnek itp. Taki twarożek możesz zrobić też w wersji na słodko, np. z suszonymi owocami, miodem. 4 Nadzienie do roladek Z mielonego(...) też na wersję słodką (pierogi z serem doprawionym cukrem oraz cynamonem). 6 Błyskawiczny deser Wystarczy nałożyć trochę mielonego twarogu do miseczki, polać miodem, syropem klonowym lub nałożyć...

  • ...od smaku placków), nałóż na wierzch racuchów lub placków lub podaj w miseczce obok z łyżeczką do nakładania. 3 Nadzienie do roladek Z białego sera wyczarujesz prosty, pyszny farsz do warzywnych(...) – z cebulką, solą, mocno doprawiony pieprzem i ew. wzbogacony przysmażonym, drobno posiekanym boczkiem. Pyszna jest też wersja na słodko – pierogi z serem doprawionym cukrem i cynamonem. 8 Do...

Przepisy na temat: pierogi ruskie (nadzienie)
  • Nadzienie: 1kg ziemniaków, 1/2 dkg białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Przepis nadesłała Pauletta69

  • Krokiety z ruskim nadzieniem - przysłała Blabla

    0,5 kg ziemniaków; 0,5 twarogu półtłustego; 2 cebule; mleko; bułka tarta; mąka; jajka; sól; pieprz; olej do smażenia

  • Ser twarogowy: Z czym ci posmakuje

    ...posypania sałatki albo jako nadzienie do pieczeni. 6. Ricotta. Z tego aksamitnie gładkiego serka łatwo przygotujesz desery, słodkie kremy, pasty kanapkowe oraz dipy. Możesz nim zagęszczać sosy oraz zupy.

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...uwielbiam). To klasyczne nadzienie z ziemniaków i twarogu dodałem do tarty. Eksperyment okazał się bardzo udany! Przepis można znaleźć na naszym blogu. 3. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli kupimy...

  • Płonące naleśniki

    Dla dwojga.

Dyskusje na temat: pierogi ruskie (nadzienie)
  • Re: Pierogi z czym lubicie?

    Ja lubię każdy rodzaj pierogów, ale mniej smakują mi te z owocami na słodko. Bardziej za to smakują mi z mięsem, czy ruskie. Chociaż myślę, że każde nadzienie jest dobre. Jakiś czas temu byłam na obiedzie w Scandale Royal i miałam okazję spróbować pierożków nadziewanych Foie Gras. Przyznam, że były pyszne.

  • Re: FARSZE DO PIEROGOW

    Osobiście lubie nadzienie tradycyjne: ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem. Ostatnio u sąsiadki jadłam pierogi z mięsem z wiejskiej, chodzacej po trawie kaczuszcze - niebo w gębie :) W nowo otwartym barze mleczym w naszym mega dużym miasteczku :) jadłam pierożki z szpinakiem i słonecznikiem - nie znam receptury - ale pyszne. No i latem z truskawkami, polane stopionym masełkiem, posypane cukrem

  • Re: Kuchnia rosyjska

    naleśniki z mąki gryczanej,pszennej lub żytniej podawane z roztopionym masłem,śmietaną oraz z dodatkiem np. kawioru lub łososiem 8) ruskie pierogi,pierogi z cista drożdżowego z rożnymi rodzajami(...): Składniki na 5 porcji: Ciasto: mąka pszenna 350g,jaka 1/2 szt ,woda 100ml Nadzienie: biały łój wołowy,czosnek 10g,cebula 25g,baranina 400g ,wołowina 100g, sól i pieprz do smaku,majeranek 5g