• Informacje na temat:

    piersi gęsi smażona

Artykuły na temat: piersi gęsi smażona
  • Składniki: 3 szalotki, 25 dag śliwek, zioła, 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag masła, 100 ml wytrawnego czerwonego wina, pieprz, 300 ml bulionu, sól, 60 dag gęsich piersi...

  • Składniki na 4 porcje: 4 piersi z gęsi (ze skórką), 1 cebula, 1 gruszka, 1/2 pęczka majeranku, 10 dag sera gorgonzola, 200 ml bulionu drobiowego, 50 ml soku z granatu, ziarenka z 1/2 owocu granatu, sól, pieprz, cynamon, 2 łyżki oleju słonecznikowego.

  • ...4 piersi gęsi (ok. 200 g, bez kości), 2 łyżki oleju, sól, pieprz, pęczek świeżej rzeżuchy lub rukoli.

  • Składniki na 5-6 porcji: ok. 1 kg pierś z gęsi, 2 łyżki mąki, 30 dag pieczarek, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku,20 dag brukselki, 500 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz...

  • Filet z gęsi śliwkowo-imbirowy

    Składniki na 4 porcje: 4 filety z piersi gęsi (ze skórą i warstewką tłuszczu), kawałek korzenia świeżego imbiru (ok. 5 cm), 100 ml śliwowicy, 100 ml soku śliwkowego albo z ciemnych winogron, 2–3 spore szczypty mielonych goździków, 2 łyżki miodu lipowego, 3 łyżki masła, sól, mielony czarny pieprz, kilka gałązek rozmarynu do dekoracji.

  • Składniki: 2 filety z piersi gęsi (ok. 60 dag), 1 szkl. śmietany kremówki, 2 łyżki masła, 2 łyżki jasnego sosu pieczeniowego, suszony majeranek, tymianek oraz cząber, sól do smaku, świeżo mielony czarny pieprz.

  • Pierś gęsi w ziołach

    Pieczona pierś z gęsi w ziołach na glazurowanych gruszkach z rozmarynem i śliwowicą podana z kopytkami z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Składniki: 80 dag piersi z gęsi , 15 dag grzybów, 2 cebule, gałązka tymianku, łyżka mąki, olej, 2 szklanki bulionu, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz...

  • Składniki: 3 filety z piersi gęsi, 3 cebule, 1 pęczek majeranku, 1 gruszka, 15 dag sera pleśniowego, 2 łyżki oleju, 200 ml bulionu drobiowego, 1 mała włoska kapusta, 2 łyżki masła, sól, pieprz Dodatki: sos z granatów lub porzeczek...

  • ...3 średniej wielkości buraki, obrane i pokrojone w cząstki 2 cm, 2 łyżki oliwy, 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki, 1/2 szklanki rozmrożonego zielonego groszku, 600 g filetów z piersi gęsi, szklanka ugotowanego brązowego ryżu, 2 łyżki ziaren granatu. Dressing: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżeczka miodu sól, czarny pieprz.

Przepisy na temat: piersi gęsi smażona
  • Racuszki ziemniaczane z wędzoną piersią gęsi

    Składniki na 6 porcji: 250 g wędzonej piersi gęsiej 200 g ziemniaków 75 ml mleka 10 g drożdży 3 jajka 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 pigwy(...) nałożyć na talerze. Z przygotowanego ciasta smażyć racuchy na sklarowanym maśle. Pierś gęsi cienko pokroić ostrym nożem. Racuchy układać na talerzach i obkładać plastrami wędzonej piersi. Dekorować...

  • Pierś gęsi w ziołach - Robert Sowa

    Pieczona pierś z gęsi w ziołach na glazurowanych gruszkach z rozmarynem i śliwowicą podana z kopytkami z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...„Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę!

  • Nie jedz indyka w święta!

    .... Włożyć do osolonego wrzątku na ok. 20 minut. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać brukselkę. Doprawić solą i gałką muszkatołową, dusić jeszcze 10 minut. Sos spod gęsi zlać, zebrać(...) na grzbiet, nóżki związać. Gęś ułożyć na ruszcie (grzbietem do góry), pod gęsią umieścić blachę, na którą wlać 1/8 litra wody. Piec w 175 st. C przez 3,5 do 4 godzin. Po 1,5 - 2 godzinach gęś obrócić...