• Informacje na temat:

    pigwówka 2 kg pigwy

Artykuły na temat: pigwówka 2 kg pigwy
  • Składniki na ok. 1 i 1/2 litra: 60-70 dag dojrzałej pigwy, 1 kg cukru, 1/2 l wódki, 1/2 l spirytusu.

  • Złocista pigwówka

    Kg pigwy, 1/2 l spirytusu, 200 ml wody, szkl. miodu, 1 i 1/2 szkl. cukru, 250 ml wody.

  • Nalewka jabłkowa: ● 1 kg jabłek ● 0,75 l spirytusu ● szkl. wody ● 5 goździków ● cynamon ● wanilia ● 30 dag cukru; pigwówka: ● ok. 1,5 kg pigwy ● litr spirytusu ● 50 dag cukru brązowego ● 0,5 litra miodu ● woda – ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego...

  • Słoik pełen witamin

    ...nalewka jest gotowa. 2. Pigwówka na wzmocnienie i kaszel Jesienią warto też przygotować leczniczą nalewkę z pigwy. Jest ona naturalnym lekiem wzmacniającym odporność. Pita w umiarkowanych ilościach, wspomoże leczenie grypy i przeziębienia. Zaś sok z pigwy z dodatkiem miodu łagodzi napady suchego kaszlu. 3. Kiszonki na poprawienie odporności W solance, czyli wodzie z dodatkiem soli...

  • Na podwieczorek zimową porą

    ...i wlej ciepłą wodę - powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Pasteryzuj dżemy około 20 minut (czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie wrzeć). Pigwówka Składniki na ok. 1 i 1/2 litra:   60-70 dag dojrzałej pigwy, 1 kg cukru, 1/2 l wódki, 1/2 l  spirytusu. Owoce starannie umyj i osusz. Każdy owoc przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne wraz z pestkami, a następnie...

Przepisy na temat: pigwówka 2 kg pigwy
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru(...) w ciemne, chłodne miejsce. Gotowa za 3 m-ce. Pigwówka: owoce umyj i pokrój, usuń pestki. Wsyp do słoja (ew. gąsiora). Zalej rozcieńczonym spirytusem (litr+400 ml wody). Zamknij, odstaw na 5 tyg...

Dyskusje na temat: pigwówka 2 kg pigwy
  • Re: Co można  zrobić z PIGWY ?

    Pigwówka na zdrowie. Charakterystyczny dla obu tych roślin jest fakt, że ich owoce nie nadają się do zjedzenia zaraz po zerwaniu i wymagają przetworzenia. Zarówno z pigwy, jak i pigwowca możemy przygotować aromatyczne dżemy, marmolady, kompoty, nalewki, galaretki czy konfitury. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza pigwówka, czyli intensywna w smaku i dość mocna nalewka. Aby ją sporządzić

  • Re: Co można  zrobić z PIGWY ?

    Pigwówka trochę korzenna i bardzo aromatyczna. 1-1,5 kg owoców pigwowca 1/2-1 kg cukru 1 cytryna 1 pomarańcza laska wanilii 2 kawałki cynamonu 4 goździki kawałek imbiru 1/2-3/4 litra wódki 50% 1 szklanka białego porto Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wydłubać pestki. Układać owoce w słoju warstwami, przesypując cukrem. Odstawić na 1-2 dni w ciepłe miejsce. Następnie zalać owoce alkoholem

  • Re: Co można  zrobić z PIGWY ?

    Pigwówka trochę korzenna i bardzo aromatyczna. 1-1,5 kg owoców pigwowca 1/2-1 kg cukru 1 cytryna 1 pomarańcza laska wanilii 2 kawałki cynamonu 4 goździki kawałek imbiru 1/2-3/4 litra wódki 50% 1 szklanka białego porto Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wydłubać pestki. Układać owoce w słoju warstwami, przesypując cukrem. Odstawić na 1-2 dni w ciepłe miejsce. Następnie zalać owoce alkoholem

  • Re: Co można  zrobić z PIGWY ?

    Pigwówka trochę korzenna i bardzo aromatyczna. 1-1,5 kg owoców pigwowca 1/2-1 kg cukru 1 cytryna 1 pomarańcza laska wanilii 2 kawałki cynamonu 4 goździki kawałek imbiru 1/2-3/4 litra wódki 50% 1 szklanka białego porto Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wydłubać pestki. Układać owoce w słoju warstwami, przesypując cukrem. Odstawić na 1-2 dni w ciepłe miejsce. Następnie zalać owoce alkoholem