• Informacje na temat:

    pikle

Artykuły na temat: pikle
  • Pikle z cukinii

    Składniki: 2 średnie cukinie, 3 cebule, gorczyca, łyżka soli, zioła świeże lub suszone: tymianek, estragon, rozmaryn, oregano . Zalewa: 2 szkl. wody, 2 i 1/2  szkl. octu winnego, 1/4 szkl. soli, 2 szkl. cukru, łyżeczka kurkumy.

  • ✓ 3-4 słoiki po 300 ml • przygotowanie: 50 min • pasteryzowanie: 7 min 2 kg ogórków, 2 gałązki kopru do kiszenia, marynata: 3 szklanki wody (może być więcej, jeśli uznasz, że zalewa jest za ostra), szklanka octu winnego, szklanka cukru, 2 łyżeczki soli (najlepiej grubej), łyżka gorczycy, 3-4 liście laurowe, łyżeczka ziela angielskiego

  • ...i cebulę, gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia. 4. Przełóż gorące pikle wraz z zalewą do gorących, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i schłódź do temperatury pokojowej. Podawaj do zimnych mięs.

  • Szynka z nogą (ok. 5 kg, bez skóry), 1 l coca-coli, łyżka soli, po łyżeczce cynamonu, goździków, 3 ziarna kardamonu. Pikle z czerwonej cebuli: 1 kg czerwonej cebuli, pokrojonej, łyżka drobnej soli morskiej, 1 l octu winnego, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczka nasion kolendry, 10 goździków, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 suszone papryczki chilli.

  • ...góry dnem. Trzymaj tak 10 minut. Pikle wystudź i przenieś w suche chłodne miejsce. Przechowuj do 6 miesięcy. Tak zamarynowaną dynię podawaj jako sałatkę do obiadu (np. do medalionów z polędwiczek...

  • Pikle kaukaskie z kapustą i marchewką

    Pyszny dodatek do mięs i sałatek.

  • Wymocz kilka filetów śledziowych. Wyjmij i osusz. Sporą cebulę obierz i pokrój w piórka. Potnij w słupki kilka małych korniszonów oraz...

  • Pikantne jajeczka z szynką i piklami

    Składniki na 16 porcji: 10 plastrów gotowanej szynki, 1 puszka groszku, 1 puszka kukurydzy, 2 łyżki drobnych rodzynek, 2 łyżki orzechów ziemnych (niesolonych), 2 mandarynki, 3–4 korniszony, 5 marynowanych pieczarek, 3–4 kawałki konserwowej czerwonej papryki, 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki), 10 łyżeczek żelatyny, kilka gałązek koperku, liście sałaty do dekoracji.

  • Składniki: 1 kg karkówki, 10 dag marynowanej papryki , 10 dag ogórków konserwowych, czerwona cebula, marchew ka, 3 łyżki musztardy, 40 dag świeżych grzybów (np. podgrzyb ków), 2 liście laurowe, sól, pieprz, olej, mąka.

  • Ekspresowe ogórki marynowane z kminkiem

    Nowatorski sposób na pikle.

Wideo na temat: pikle
  • Ekspresowe ogórki marynowane z kminkiem

    Nowatorski sposób na pikle

  • Warzywa i sery w słoiku, czyli nauka kiszenia i piklowania

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" David Gaboriaud przygotował słoiki pełne kiszonych i piklowanych warzyw. Są one nie tylko smaczne, lecz także zawierają dużo potrzebnych nam probiotyków. Jak idealnie je przygotować? Na stole pojawiły się pikle z grillowanych warzyw, kiszone warzywa i „nakładany hermelin”, czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek. (Dzień Dobry TVN)

  • Agnieszka Cegielska na tropie cudownych właściwości buraków

    Buraki to niesamowite warzywa, które zawierają mnóstwo witamin. Jakie mają właściwości lecznicze i odżywcze? W jakiej ilości należy je jeść? Biochemik i terapeuta naturalny Maja Błaszczyczyn opowiedziała w "Dzień Dobry TVN" o wyjątkowych właściwościach buraków. Za to w kuchni programu wraz z burakiem królowali Andrzej Polan i Agnieszka Cegielska. Przygotowali takie dania, jak: sałatka z burakami, kozim serem i rukolą, pieczone buraki z dynią, tatar z buraka z pieczywem ziarnistym i awokado...

Przepisy na temat: pikle
  • Chrupiąca minibagietka z emmentalerem, piklami i kiełkami

    Składniki: 2 minibagietki masło do posmarowania pieczywa musztarda do posmarowania pieczywa 8 plastrów sera Hochland Emmentaler 4 liście sałaty marynowane pikle (np. ogórki w musztardzie lub chilli) kiełki Przygotowanie: Bagietkę kroimy na pół. Jedną kromkę smarujemy masłem, drugą musztardą. Nakładamy umyte i osuszone liście sałaty. Dodajemy ser. Na serze układamy pikle. Całość...

  • Pikle kaukaskie

    Pyszny dodatek do mięs i sałatek.

  • Wykwintne kanapki

    Sposób przygotowania Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj masłem, opiecz w piekarniku lub zrumień na patelni. Pikle pokrój w drobną kostkę, dodaj miód, musztardę francuską, estragon i wymieszaj. Przygotowane grzanki posmaruj pasztetem, na każdą ułóż pikle. 

  • Burgery farmerskie z kolendrą

    ...pieczarki i korniszony grubo posiekaj. Pikle wymieszaj  z majonezem i jogurtem. Przygotowany sos tatarski przypraw. Bułki rozetnij. Przełóż sałatą, pomidorami, hamburgerami oraz czerwoną cebulą i sosem.

  • Burger z czerwonej fasoli – fast food w zdrowej odsłonie!

    ...5 minut, tak aby po każdej stronie powstała twarda "skórka". Bułki przekrój na dwie równe części, dodaj posiekaną sałatę i pikle a następnie usmażony kotlet i plasterek sera. Złóż części bułki...

  • Amerykańskie hamburgery

    W misce wymieszaj mięso mielone z bułką tartą, cebulą, jajkiem i musztardą.

  • Klasyczny nowojorski hot dog

    Hot dog, danie typowo amerykańskie, w różnych regionach USA ma swoją wyjątkową odsłonę. Na przykład wersja nowojorska składa się z parówki w bułce, z dodatkiem musztardy, kiszonej kapusty i sosu cebulowego. Jak ją przygotować, wyjaśnia Jurek Sobieniak.

  • Burger z zielonej soczewicy

    Pokochają je nie tylko wegetarianie!

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...cieszyć się jego smakiem osoby na diecie. Pikle z ogórków Składniki: 2kg ogórków 2 gałązki kopru do kiszenia Marynata: 3 szklanki wody (może być więcej, jeśli uznasz, że zalewa jest za(...), zawiera cynk, wapń oraz potas. Pikle z selera naciowego Składniki: 6 łodyg selera duża czerwona cebula 2 szklanki octu winnego szklanka cukru łyżeczka nasion gorczycy ¼ łyżeczki...

  • Parówki panierowane

    Gotowe w 15 minut.

Dyskusje na temat: pikle
  • Re: dzidzius;)

    Gratulacje.Schabowy z kapustką i pikle:)

  • Re: Jakie pikle wybrać?

    Czy Pani autorka wie co to pikle?

  • Re: Brokuły na zimę

    można je zrobić jako pikle z dodatkiem innych warzyw, smakują bardzo dobrze w połączeniu z kalafiorem,marchewką, ogórkami,patisonami itp.

  • Re: Jakie pikle wybrać?

    Kobita, która to napisała, widać siebie miała na myśli pisząc (o piklach!!!) zaburzone.

  •  Re:  ogórkowe przetwory

    od sałatek po pikle słodko-kwaśne lub w musztardzie.Co do kiszonych-niewarto kupowac w ciemno bo są nawożone i robią się ciapy,chyba że są z pewnego żródła

  • Re: Jakie pikle wybrać?

    Sama robię kiszonki. Najczęściej ogórki i kapustę. Są bardzo smaczne i na pewno lepsze od tych kupnych. Stosuje dietę Sandruni, schudłam już 7 kg. Jem dużo warzyw i owoców.

  • Re: Jakie pikle wybrać?

    Kaczyński kisi ogóra,,,,,,,,,,,,,,,w kocie

  • Re: Jakie pikle wybrać?

    uuuu .... ale autorka się wykazała artykułem na 3 strony no i to zaburzenie

  • Re: Jakie pikle wybrać?

    Ostatnio zamiast octu spirytusowego używam jabłkowego, trzeba zmienić proporcję w stosunku do wody, bo jest słabszy 6% a nie 10) ale jest zdrowszy i tak samo dobrze konserwuje, a sałatki mają lepszy smak.