• Informacje na temat:

    placek czekoladowo-makowo -kokosowy

Artykuły na temat: placek czekoladowo-makowo -kokosowy
  • Składniki na ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao, ¾ szklanki cukru, ½ kostki masła, 3 łyżki śmietany, 2 jajka i 2 żółtka. Na masę makową: 20 dag maku, 2 szklanki mleka, ¼ kostki masła, ½ szklanki cukru, 2 jajka, łyżka śmietany, 5 dag rodzynek . Na masę twarogową: 70 dag twarogu, ¼ kostki masła, 3 jaja, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki śmietany, gotowa polewa czekoladowa.

  • Ślimaczki z półkruchego ciasta

    ...mielonym cynamonem. Przygotowane ciasto podziel na 5 porcji. Kolejno kładź je na stolnicy lekko oprószonej mąką. Cienko rozwałkuj. Placki posmaruj przygotowanym nadzieniem makowo-śliwkowym. Potem...

  • ...1. Mąkę przesiej na blat, dodaj twarde masło oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekaj szybko szerokim nożem. Teraz dodaj przetarte przez sitko żółtka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je szybko, aby zimne masło nie zdążyło się roztopić. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i schładzaj 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Wylep nim...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...rozczyn, mieszając, wsypuj mąkę, posiekaj masło. Wyrabiaj ciasto, aż przestanie przylepiać się do dłoni. Odstaw na 30 minut przykryte ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokątny placek...

  • Zawijak z makiem

    ...wymieszać. Na koniec dodać do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli.  Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Na każdy placek wyłożyć masę makową, rozsmarować równomiernie...

  • Mazurek makowo-migdałowy

    Mąkę przesiej na blat, dodaj twarde masło oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekaj szybko szerokim nożem. Teraz dodaj przetarte przez sitko żółtka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je szybko, aby zimne masło nie zdążyło się roztopić. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i schładzaj 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Wylep nim prostokątną formę, formując...

  • Łakocie króluje na wigilijnym stole

    Wielkimi krokami zbliża się czas świąt Bożego Narodzenia. Każdemu ten okres może kojarzyć się z czymś innym, ale niewątpliwie jednym z ważniejszych elementów, jeśli nie najważniejszym, są świąteczne potrawy. Z kolei ich nieodłączną częścią jest przepyszne łakocie.

  • Wielkanocne delicje

    ...) i rozwałkuj na niezbyt cienki placek. Foremką o owalnym kształcie wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze. Piecz je około 10 minut na złoty kolor. 3. Po wyjęciu z piekarnika odłóż ciastka do...