• Informacje na temat:

    placek kruchy z masą i bakaliami

Artykuły na temat: placek kruchy z masą i bakaliami
  • ...kandyzowanymi. Wersja błyskawiczna: na herbatnikach 1. Blachę przykryj pergaminem. Następnie spód i brzegi wyłóż kruchymi ciastkami np. herbatnikami (będziesz potrzebować 2–3 paczki po 10 dag...

  • Placek ze śliwkami

    Składniki na 20 porcji: Kruche ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 20 dag masła, 1/2 szkl. cukru, 4 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Kruszonka: 2/3 szkl. mąki pszennej, 10 dag mielonych migdałów, 1/2 szkl. cukru, 10 dag masła. Nadzienie: 1 i 1/2 kg śliwek, 1 duża puszka masy makowej, 1 jajko, 15 dag całych migdałów, tłuszcz do blachy. Przygotowanie: 1 godz. i 45 min; Porcja: 490 kcal.

  • Placek migdałowy z kratką

    ...ciasta, resztę rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzeg tortownicy wyłożonej pergaminem. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 15–20 minut...

  • ...placek grubo pokrusz. 2. Marmoladę wymieszaj z mlekiem, kakao i rumem. Dodaj bakalie oraz kawałeczki ciasta. Wyrób masę. Rozsmaruj jej grubą warstwą na paterze. Uformuj prostokąt. Odstaw na noc. Następnego dnia oblej stopioną polewą. Udekoruj orzechami oraz migdałami. Wersja błyskawiczna: z kruchych ciastek 1. Połam na kawałeczki ok. 1 i 1/3 kg różnych ciastek: biszkoptów, herbatników...

  • Proste sposoby na świąteczny piernik

    ...blachy. Piec ok. godziny w temp. 190o C. Ostudzić, przekroić na pół. Masę marcepanową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem, przełożyć nią piernik. Wierzch posypać pokruszonymi bakaliami, polać syropem...

  • Składniki (na 34 porcje): Do blatów mazarinowych: 1 kg masy marcepanowej, 2 kostki masła, 14 jajek, 2/3 szkl. mąki pszennej. Do kruchych spodów: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 2 żółtka, 1/2 kostki masła, 5 łyżek cukru pudru. Do masy kajmakowej: 2 puszki skondensowanego mleka słodzonego, 2 szkl. marmolady, 2 szkl. posiekanych orzechów, pistacji i migdałów.

  • Sposoby na świąteczny piernik

    ...tłuszczem blachy. Piec ok. godziny w temp. 190o C. Ostudzić, przekroić na pół. Masę marcepanową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem, przełożyć nią piernik. Wierzch posypać pokruszonymi bakaliami...

  • Mazurek kajmakowy

    Ciasto: z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto i włóż na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm. Ułóż placek w formie o wymiarach 30 x 40 cm(...) zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudź, dodaj masło i ucieraj, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmaruj masę na cieście. Przybierz bakaliami i ozdobami z masy...

  • Ciasto: z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto i włóż na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm. Ułóż placek w formie o wymiarach 30 x 40 cm(...) zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudź, dodaj masło i ucieraj, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmaruj masę na cieście. Przybierz bakaliami i ozdobami z masy...

  • ...cienki placek, przytnij na równy prostokąt. Z odciętych kawałków ciasta uformuj ozdobne ranty. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze, podpiecz 5 min. 3. Pozostałe 3 żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru pudru. Białka ubij na sztywno również z 1/2 szklanki cukru pudru. Rodzynki i migdały sparz, odstaw na kilka minut, osącz i grubo posiekaj. Wymieszaj z resztą mąki. Połącz z masą żółtkową, a potem z pianą...

Przepisy na temat: placek kruchy z masą i bakaliami
  • Mazurek cygański z bakaliami

    Składniki: Kruchy spód: - 20 dag mąki, - 10 dag masła, - 5 łyżek cukru pudru, - 2 żółtka, Masa bakaliowa: - 3 żółtka, 2 białka, - 1 szklanka cukru, - 1/2 szklanki mąki, - 3 szklanki(...) nożem i zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą, włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek (o wymiarach 40 x 60 cm). 2. Żółtka utrzeć...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...polewy zrobić ozdobne paski na mazurku. Czas przygotowania: 50 minut 1 porcja: 328 kcal Mazurek cygański z bakaliami Składniki: Kruchy spód: - 20 dag mąki, 10 dag masła, - 5 łyżek cukru(...) dokładnie wymieszać ze startym chlebem. 2. Z wafli wyciąć jednakowej wielkości jaja. Jeden posmarować przygotowaną masą. W drugim, pośrodku, wyciąć "ząbki". Powstałymi dwoma kawałkami wafla przykryć masę...