• Informacje na temat:

    placek na słono twaróg

Artykuły na temat: placek na słono twaróg
  • Twaróg to uniwersalna baza do różnych potraw – zarówno słodkich, jak i słonych. Przyda się na śniadanie, do dań obiadowych i jako uniwersalny dodatek.

  • Dużą cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce smalcu. 25 dag wędzonki pokrój w kostkę i podsmaż. Kg mączystych ziemniaków ugotuj w koszulkach w słonej wodzie. Odcedź, obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj po 15 dag mąki i kaszy manny, jajko i sól. Zagnieć gładkie ciasto, rozwałkuj na placek o grubości ok. 7 mm i pokrój na kwadraty. Na środek każdego kładź farsz i formuj...

  • Goście, goście!

    Na nasze urodzinowe przyjęcie chcieliśmy zaprosić Czytelniczki w wyjątkowe miejsce. Mamy w Warszawie restaurację, w której można się przekonać, że "lepszy mazurskiej owcy kęsek lada jaki, niźli zamorskie przysmaki". Do Zielonego Niedźwiedzia idzie się, by dobrze zjeść i uradować serce, że młodzi szefowie kuchni potrafią gotować po mistrzowsku i po polsku. Sebastian Olma przygotował dla Was jubileuszowe menu.

  • Pyszne dania wielkopostne

    .... Dodaj posiekaną cebulę, jajka, twaróg, mąkę i starty ser gouda. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Uformuj 8 kotlecików i obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju z każdej strony 4-5 min. 3. Gotowe kotleciki(...). Ostrożnie z solą - ser feta jest słony! Całość wymieszaj. 3. Ciasto podziel na dwie porcje i rozwałkuj każdą na placek o grubości ok. 2 mm. Szklanką wykrawaj okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz...

Przepisy na temat: placek na słono twaróg
  • Regionalne przysmaki Polski

    ...- w fakturze przypomina twaróg, jednak da się go kroić na plastry i me przyjemny, słodkawy smak. Jeśli wolimy ser bardziej słony, spróbujmy równie znanej w tych okolicach bryndzy. Jeśli nie mamy ochoty(...) - ruchanki. Są one bardzo zbliżone do znanych nam racuchów. Robione są z ciasta chlebowego lub drożdżowego, a podawane z jabłkami albo konfiturą. Lubelszczyzna rozsławiła cebularz, czyli pszenny placek...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...odmianę fety, która prawie nie dojrzewa. Ma ona bardziej neutralny smak i przypomina nasz twaróg. Współcześnie fetę produkuje się z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego i koziego - to drugie stanowi...