• Informacje na temat:

    placek na wiosne

Artykuły na temat: placek na wiosne
  • Zadbaj o trawnik na wiosnę

    Po sezonie zimowym, gdy temperatury w nocy nie spadają poniżej - 5 stopni Celsjusza, czas zająć się ogrodem. Pierwszą sprawą, nad którą należy się pochylić jest trawnik. Co zrobić, jeśli ten miejscami pożółkł i straszy pustymi dziurami? Oto kilka rad.

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag mąki, 5 jajek, 1 szklanka mleka, 3 łyżki wody mineralnej, 4 małe cukinie, 8 plastrów szynki parmeńskiej, 200 ml jogurtu greckiego, 4 łyżki oleju, kiełki rzeżuchy, sól, pieprz

  • Wiosna na talerzu

    ​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

  • Odmładzamy organizm na wiosnę

    Jeśli zależy ci na młodym wyglądzie i doskonałym samopoczuciu, sięgnij po to, co najzdrowsze! Włącz do swojej diety nowe, choć dobrze ci znane, produkty. Na rewelacyjne efekty ich działania nie trzeba długo czekać.

  • .... Wobec, tak optymistycznego zdarzenia,  ide piec placek z marmolada cytrynowa.

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom, wyróżniona w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault&Millau.

  • przez żołądek - wpis dedykowany ;P

    ...        no więc sobie Ktosiek wymarzył, że placek po węgiersku by zjadł może nawet nie wymarzył - sama zaproponowałam, przepełniona uczuciem, nie...

  • Pomysł na rabarbar

    ...wątpienia naszą specjalnością i choć coraz rzadziej jemy wiosną pyszne knedle z rabarbarem, to w wielu polskich domach nadal na wiosnę króluje rabarbarowy placek. Zajadają się nim również Niemcy, choć niekoniecznie przyrządzają go na drożdżowym spodzie. Bardzo smakował mi placek, na który składa się 10 łyżek mąki, 10 łyżek cukru, 10 łyżek klarowanego masła, 4 jajka, płaska łyżeczka sody...

  • Ziemniak - nieocenione źródło białka

    Są smaczne, ogólnodostępne i tanie. Po prostu niezastąpione i trudno się bez nich obejść.

  • Już w XVI w. uprawiano ją w Polsce w celach leczniczych. Teraz cenimy ją także za smak. Już w XVI w. uprawiano ją w Polsce w celach leczniczych. Teraz cenimy ją także za smak. Już w XVI w. uprawiano ją w Polsce w celach leczniczych. Teraz cenimy ją także za smak.

Przepisy na temat: placek na wiosne
  • Stek z łososia na cukiniowych plackach

    Danie idealne na wiosnę

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    Zimą nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Częściej niż wiosną czy latem mamy ochotę na ciepłe i wyraziste, a zarazem zdecydowanie bardziej kaloryczne posiłki. Przygotowując zimowe dania warto trzymać się zasady Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz – Rafała Borysa, która mówi o wykorzystywaniu w pierwszej kolejności produktów sezonowych, czyli tych, które są dostępne o danej porze roku, a ich sposób przechowywania jest naturalny.

  • Wiosenne pieczywo obrzędowe

    Kołacze, bądki, skowronki na gnieździe, kozy prostyńskie czy busłowe łapy - wypiekano w Podlaskiem w okresie wiosennym. Ciasto wyrabiano przede wszystkim z mąki i wody, a następnie formowano w różne kształty.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    W dniu Św. Patryka miliony ludzi na świecie, a szczególnie w Irlandii szaleją na punkcie koloru zielonego - w tonacji ubrań dominuje zielony, w pubach podawane jest zielone piwo, a w niektórych miastach nawet rzeki farbowane są na zielono.

  • O palmach, czarownicach i pisankach

    ...masła, flaszkę octu, pieprz, baranka z ciasta kupionego na jarmarku, ewentualnie jakąś bułkę. W Maszkowicach poświęcono ponadto tzw. podskrobek, czyli placek upieczony z reszty ciasta, dla krów...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.