• Informacje na temat:

    placek na zimno z budyniem

Artykuły na temat: placek na zimno z budyniem
  • Wartość odżywcza jednej porcji 356 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 36 g Skład na 8 porcji: Ciasto: ● 175 g mąki ● 100 g masła ● 1 łyżeczka cukru pudru ● 1 żółtko Masa: ● 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny ● szklanka wody ● 1/2 szklanki cukru ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej ● łyżka masła ● 2 łyżki soku z cytryny ● 2 jajka Beza: ● 4-5 białek ● 250 g cukru ● 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej ● szczypta soli.

  • Jedno ciasto francuskie przenoszę na blachę o wymiarach 24 x 28 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC. Piekę na jasny złoty kolor. Podobnie postępuję z drugim ciastem. Odstawiam do wystygnięcia. Budynie gotuję w litrze mleka z czterema łyżkami cukru. Lekko przestudzonym budyniem smaruję jeden placek ciasta, nakrywam drugim i delikatnie...

  • ...połączone składniki i zagotuj. Cały czas mieszaj, chwilę podgotuj, zestaw z ognia i ostudź. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę o średnicy 28 cm. Ponakłuwaj je widelcem i piecz 15 min...

  • ...1. Ciasto: ubij na sztywno białka z cukrem. Wlej żółtka. Wsyp pozostałe składniki ciasta. Wymieszaj. Wlej na blachę wyłożoną papiarem do pieczenia. Piecz 30 minut w temp. 180˚C. Ostudź. 2. Krem: 1,5 szkl. mleka zmiksuj z mąką, budyniem, jajkiem. Resztę mleka zagotuj z cukrami. Wlej mieszaninę, ugotuj budyń. 3. Kiedy ostygnie, zmiksuj z margaryną. Ciasto przekrój na dwa...

  • ...1. Zagnieć masło z miodem, żółtkami, mąką, mlekiem oraz sodą i cukrem. Ciasto odstaw do lodówki na dobę. Potem podziel je na 3 części. Każdą rozwałkuj na placek i ułóż na osobnej blasze przykrytej pergaminem. Placki piecz po 20 minut w temp. 180 st. Wystudź je. 2. Krem z kaszy manny: mleko zagotuj, wsyp kaszkę. Gotuj, ciągle mieszając, do zgęstnienia...

  • ...mąką na placek o wymiarach 36x45 cm. Jajko roztrzepać widelcem. Odrobiną jajka posmarować brzegi placka. Posypać tartą bułką i rozłożyć jabłeczne nadzienie. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem(...)°C. Piec około 30 minut. Proszek budyniowy rozrobić w kilku łyżkach mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, gotować 1 minutę. Gotowy strudel posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno...

  • Sorbet truskawkowy

    ...ich mieszać po włożeniu do zamrażarki. Placek z truskawkami Składniki na 10 porcji. Ciasto: 5 jajek, 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 i 1/4 szklanki cukru, 20 dag margaryny, 3 łyżeczki proszku do...

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Zrób przekąski słodkie i zdrowe

    ...pokrojeniu na kawałki, rozgotuj owoc (w osobnym garnku ) i przetrzyj przez sitko. Tak przygotowane owoce połącz z płatkami. Podawaj potrawę na ciepło lub na zimno. Jeśli zależy ci na czasie, zamiast jabłka(...) i znów wyrób ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Wysmaruj tłuszczem formę do tarty. Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż dno, formując brzeg wysokości ok. 3 cm. Ponakłuwaj placek wykałaczką i piecz...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    Myślę, że Bóg bardzo kocha ludzi, którzy wykonują proste zajęcia, którzy nie są "na świeczniku". Zwykłą, codzienną pracą, wykonywaną w ukryciu naprawdę można się uświęcić - o bieszczadzkich smakach, pracy w hucie i "zbuntowanych" ciastach i o ostatniej książce przed emeryturą z Siostrą Anastazją Pustelnik FDC, cenioną kucharką i autorką książek kucharskich, rozmawia Sławomir Rusin.