• Informacje na temat:

    placek z kaszką kukurydzianą

Artykuły na temat: placek z kaszką kukurydzianą
  • Składniki na 3-4 porcje: 20 dag kukurydzy z puszki, 1,5 szkl. kaszki kukurydzianej, 1 cebulka, 2 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku, 3 jajka, 1 kostka bulionowa np. warzywna, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz, olej; 2 duże pomidory, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, garść rukoli

  • Kukurydziane żniwa

    ...i świeżo zmielonym pieprzem, udekoruj natką pietruszki. Placek z kaszą kukurydzianą Składniki (dla 4-6 osób): 3/4 kubka rozpuszczonego masła, 1/5 paczki masła do smarowania formy, 1/3 kubka mąki(...) na maśle podgrzybków, natka pietruszki. Do rondelka wlej wodę i mleko, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, powoli wsypuj kaszę kukurydzianą, mieszaj, żeby nie było grudek. Gotuj ok. 45 minut, aż...

  • Czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Lekko podsmaż na nim czosnek. Potem dolej mleko. Odrobinę je posól. Doprowadź do wrzenia. Porcjami wsyp kaszkę kukurydzianą. Zmniejsz płomień i gotuj dalej ok. 10 minut, aż kaszka wchłonie cały płyn i zrobi się bardzo gęsta. W czasie gotowania często mieszaj polentę, aby nie przywarła do dna garnka. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworach...

  • Odkryj kaszkę kukurydzianą

    Kaszę kukurydzianą wytwarza się oczywiście z przemiału kukurydzy. Jak wszystkie kasze, również kaszka kukurydziana może pochwalić się bardzo pozytywnymi właściwościami. Jest jednym z produktów(...) gotowe potrawy z dodatkiem owoców, sera, śmietany, konfitur. Świetnie sprawdza się także w diecie małego dziecka. W krajach latynoskich produkuje się z niej mąkę kukurydzianą, z której później wyrabia...

  • ...ściereczką zwiń placek kukurydziany. Rulon owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny. Potem rulon odwiń z folii i potnij na 12 plasterków. 2 Chili umyj, osusz, oczyść z pestek, a strączek potnij na...

  • ...cieniutki placek, lekko podsypując mąką. Potem palcami rozciągnij go tak, by miał wymiary 45 x 60 cm. Posyp bułką tartą. Kaszkę wymieszaj z jagodami. Ułóż ją na środku placka, formując wałeczek. Owiń go...

  • Składniki na 8 porcji: 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. drobnej kaszki kukurydzianej, 2 łyżki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki skórki z cytryny, 1/2 łyżeczki soli,1 i 1/4 szkl. maślanki,1/2 szkl. oleju, 2 jajka, 1 szkl. konfitury albo dżemu malinowego ltrochę masła do gofrownicy, bita śmietana do dekoracji

  • Dlaczego warto jeść kukurydzę

    Obok pszenicy i ryżu, jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata. Przyrządza się ją na wiele sposobów.

  • ...wsyp 2 szkl. mąki lub kaszki kukurydzianej. Energicznie wymieszaj, zagotuj. Zmniejsz płomień i, dalej mieszając, gotuj około 30 minut. Polentę rozsmaruj na spodzie płaskiego naczynia na placek...

  • Pożywne kluseczki  i pulpeciki do zup

    ...wymieszaj, zagotuj. Zmniejsz płomień i mieszając, gotuj około 20 min. Polentę rozsmaruj na spodzie płaskiego naczynia na placek o grubości 2 cm. Gdy masa zastygnie, foremką powycinaj kwiatki. Łezki...

Przepisy na temat: placek z kaszką kukurydzianą
  • Odkryj kaszkę kukurydzianą!

    Kaszę kukurydzianą wytwarza się oczywiście z przemiału kukurydzy. Jak wszystkie kasze, również kaszka kukurydziana może pochwalić się bardzo pozytywnymi właściwościami. Jest jednym z produktów(...) gotowe potrawy z dodatkiem owoców, sera, śmietany, konfitur. Świetnie sprawdza się także w diecie małego dziecka. W krajach latynoskich produkuje się z niej mąkę kukurydzianą, z której później wyrabia...

  • Kruche ciasta z owocami

    Placek twarogowy Sposób przygotowania 1. Spód: zimne masło posiekaj, dodaj mąki, cukier, żółtka i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj spłaszczoną kulę, owiń ją folią spożywczą i chłodź 40 minut(...). Kukurydzianka z morelami Sposób przygotowania 1. Spód: mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z mąką kukurydzianą, cukrem, szafranem, solą. Pomarańczę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Masło...

  • Racuszki z parmezanem

    ...sobie ściereczką zwiń placek kukurydziany. Rulon owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny. Potem rulon odwiń z folii i potnij na 12 plasterków. 2. Chili umyj, osusz, oczyść z pestek, a strączek potnij...