• Informacje na temat:

    placek z szara reneta

Artykuły na temat: placek z szara reneta
  • Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 25 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 10 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 5 jabłek, np. szara reneta, 2 mandarynki, 4 łyżki cukru. Polewa: 1 szkl. orzechów ziemnych niesolonych, 1-2 łyżki masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu.

  • ...30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru, 1 jajko, 5 dag płatków migdałowych, 1 kg kwaskowych jabłek (antonówka, szara reneta), sok z 1 cytryny, 5 dag kruchych ciasteczek, 7,5 dag brązowego cukru, 5 dag rodzynek sułtanek, 1-2 łyżki cukru pudru, mąka i tłuszcz do formy.

  • Ciasto: 4 szklanki mąki, kostka masła, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 żółtka, jajko, 3 łyżki śmietany 22-proc., łyżeczka olejku śmietankowego. Farsz: 2 kg jabłek (szara reneta), 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki kaszy manny, 2 łyżki bułki tartej, łyżeczka cynamonu. Dekoracja: po tabliczce białej i gorzkiej czekolada, wiórki kokosowe, kilka łyżek mleka...

  • Składniki na 4 porcje: 2 szkl. mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 2 op. cukru waniliowego, 2 szkl. kwaśnego mleka (ew. gęstego jogurtu naturalnego), 2–3 duże kwaskowe jabłka (szara reneta, antonówka), ok. 4 łyżki oleju do smażenia, 2 op. serka waniliowego.

  • Skład na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 6 kwaśnych jabłek szara lub złota reneta albo antonówka, 2 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, 1 pojemnik serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego, tłuszcz do smażenia.

  • Szarlotka z migdałami, rodzynkami  i rumem

    Składniki na 16 porcji: 1,2 kg jabłek (szara reneta) oraz 1 szklanka cukru, 1 kostka (20 dag) masła, po 5 łyżek rodzynek i migdałów, 3 łyżki rumu, 3 szkl. mąki pszennej, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżeczek soku z cytryny, 1 op. lukru, 4 łyżki płatków migdałowych. Przygotowanie: 105 min; Porcja: 320 kcal.

  • Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i zmielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 3 żółtka. Nadzienie: 1 kg jabłek, np. szarej renety, 2 połówki brzoskwiń z syropu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki cukru żelującego, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki kaszy manny. Polewa: 3/4 szkl. płatków migdałowych, 1 szkl. cukru pudru, 1/2 cytryny.

  • Szarlotka z karmelem

    ...g margaryny do pieczenia, 1 kg jabłek Szara Reneta, 50 g brązowego cukru, sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Do miski włóż schłodzoną margarynę, cukier puder, mąkę i migdały. Wymieszaj mikserem i przełóż ciasto(...). Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm. Przełóż na płaską blaszkę. Na środku placka rozsyp 2 łyżki bułki tartej i ułóż na niej stosik z jabłek. Zostaw brzeg ok. 5 cm...

  • Kuszące rajskie owoce

    ...słonecznikowego, 6 średnich kwaśnych jabłek np. szara reneta, 10 dag rodzynek, 1 małe czerwone jabłko np. gloster. Ponadto: margaryna do wysmarowania blaszki, bułka tarta. Kwaśne jabłka umyj, obierz ze skórki(...) wiewiórka Składniki na 15 porcji: 4-5 średnich jabłek (antonówka lub szara reneta), po 5 dag rodzynek, orzechów włoskich lub dowolnych bakalii (np. suszone morele, żurawina), 4 łyżki cynamonu...

  • .... szara reneta) obrać, przekroić, wyciąć środki z pestkami, a miąższ pokroić w kostkę (można skropić cytryną). 3 Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania...

Przepisy na temat: placek z szara reneta
  • Szarlotka z migdałami, rodzynkami  i rumem

    Składniki: 1,2 kg jabłek (szara reneta) 1 szklanka cukru 1 kostka (20 dag) masła po 5 łyżek rodzynek i migdałów 3 łyżki rumu 3 szkl. mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżeczek soku z cytryny 1 op. lukru 4 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Jabłka obierz, oczyść, pokrój, skrop sokiem z cytryny. Połącz z rodzynkami, posiekanymi migdałami i 5 łyżkami...