• Informacje na temat:

    placki makowo serowe

Artykuły na temat: placki makowo serowe
  • Na spód: 20 dag masła (margaryny), 20 dag cukru, 1 jajko, 50 dag mąki pszennej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, tłuszcz do blachy. Masa makowa: 50 dag mielonego suchego maku, 3/4 litra mleka, 20 dag cukru, skórka otarta z 2 cytryn, 6 dag masła (margaryny), 2 jajka, 8 dag mąki ziemniaczanej, 1 czubata łyżeczka cynamonu. Masa serowa: 3 jajka, 75 dag mielonego twarogu, 4 łyżki oleju, 30 dag cukru, 4 dag mąki ziemniaczanej, sok wyciśnięty z 2 cytryn.

  • Placek serowo-makowy

    ...na warstwę z maku. Jabłka obierz, oczyść, potnij na cienkie cząstki. Ułóż na masie serowej. Natychmiast posyp je pozostałą kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 °C. Piecz ok. 50

  • Składniki na 12 porcji: 250 g mąki, 250 g cukru, szczypta soli, skórka starta z 1 cytryny, 7 jajek, 125 g masła,1/8 litra mleka, 150 g mielonego suchego maku, 1 cukier waniliowy, migdałowy zapach do ciasta, 50 g mielonych migdałów, 1/2 kg sera ricotta, 200 g kwaśnej śmietany, 5 łyżek soku z cytryny, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 kg moreli, łyżka migdałów, 200 g konfitury morelowej.

  • Puszysta serowa rolada z makiem

    Składniki na 25 porcji: 3 szkl. mąki pszennej, 1 duża puszka masy makowej, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. cukru pudru, 3 jajka, 25 dag tłustego twarogu, 25 dag masła, 25 dag bakalii (np. rodzynek, suszonych fig i orzechów laskowych), 1 małe op. proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego.

  • Składniki na ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao, ¾ szklanki cukru, ½ kostki masła, 3 łyżki śmietany, 2 jajka i 2 żółtka. Na masę makową: 20 dag maku, 2 szklanki mleka, ¼ kostki masła, ½ szklanki cukru, 2 jajka, łyżka śmietany, 5 dag rodzynek . Na masę twarogową: 70 dag twarogu, ¼ kostki masła, 3 jaja, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki śmietany, gotowa polewa czekoladowa.

  • Sernik makowy

    ...spodzie z ciasta. Żółtka z 6 jajek utrzeć z margaryną. Do masy dodać ser, cukier, budyń. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i także dodać do masy serowej. 4 Całość dokładnie...

  • Duet serowo-makowy z jabłkami

    Czas przygotowania: 110 minut. 1 porcja: 390 kcal. Cena porcji: 1,20 zł 1. Składniki ciasta na spód zagnieć. Blachę wyłóż pergaminem. Wylep przygotowanym ciastem. Posmaruj masą makową (możesz domieszać posiekane orzechy i rodzynki). Wstaw do lodówki. 2. Składniki masy serowej zmiksuj na gładko. Rozsmaruj na warstwie makowej. Na to wyłóż duszone jabłka. Z podanych składników szybko zagnieć...

  • ...godzinę. 2. Twaróg utrzeć ze śmietaną. Dodać pozostałe 2 jajka, kaszkę i 20 dag cukru. Dobrze wymieszać. Odmierzyć ok. 1/4 masy serowej i wymieszać z masą makową. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na cienki placek. Blachę (32 x 39 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Spód blachy wylepić drożdżowym plackiem. Rozsmarować na nim masę z makiem...

  • ...i 75 ml mleka. Dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy i 7,5 dag cukru. Do masy serowej wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 1/6 ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek o śr. ok. 34 cm. 3 Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić rozwałkowanym plackiem. Wystudzony mak...

  • Seromakowiec mojej babci

    ...masę. Do utartej masy dodaję stopniowo po 1 łyżce ser z wiaderka. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaję ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszam łyżką. Na podpieczony spód...

Przepisy na temat: placki makowo serowe
  • ...brzoskwiń. 3 Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z resztą składników na masę makową. Wyłożyć ją na masie serowej. 4 Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć je na tarce na wierzch...