• Informacje na temat:

    placuszki bez smazenia

Artykuły na temat: placuszki bez smazenia
  • Placuszki warzywne

    Placuszki dobrze smakują i na ciepło, i na zimno. Możesz podać je jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Dzieci je uwielbiają.

  • ...1. Pieczarki starannie oczyszczam, pocierając je wilgotnym papierowym ręcznikiem, następnie kroję w drobną kos- teczkę (można też zetrzeć je na tarce o dużych otworkach). Wsypuję grzyby na średnio rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i mieszając, smażę, aż odparuje z nich woda. 2. Marchewkę obieram, płuczę i ścieram na tarce o dużych otworkach...

  • Placuszki ryżowe

    Obiad bez mięsa.

  • Składniki na 3-4 porcje: Na placuszki: 2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii, ¾ szklanki startych na dużych oczkach ziemniaków, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka bułki tartej, 1 jajko,sól, pieprz. Ponadto: olej do smażenia, 2-3 pomidory, 20 dag sera mozzarella, ½ cukinii...

  • ...1 Warzywa umyć. Cebulę obrać, posiekać. Obrane marchewki, ziemniak i cukinię (ze skórką) zetrzeć na tarce. Cukinię posolić, odstawić na ok. 15 min, odcisnąć z nadmiaru wody. 2 Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, wystudzić. Warzywa wymieszać z rozkłóconym jajkiem, boczkiem, serem, słonecznikiem, umytą i posiekaną natką, mąką, doprawić. 3 Masę wykładać na dobrze...

  • ...1. Cukinię umyj i bez obierania zetrzyj na tarce. Posól i zostaw na 20 minut, by puściła sok. Dokładnie ją odciśnij. 2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, jogurt, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko. Dodawaj po łyżce mąki i sprawdzaj, czy ciasto nie jest zbyt luźne. 3. Na patelni rozgrzej olej. Ciasto nakładaj...

  • Jarskie placuszki

    Racuchy, naleśniki, placuszki to świetny pomysł na podwieczorek lub słodki obiad.

  • ...● 100 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500) ● 200 ml mleka owsianego (ale może być też inne roślinne lub zwykłe) ● 70 g drobnych płatków owsianych ● 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów) ● łyżeczka ekstraktu z wanilii ● szczypta soli ● szczypta cynamonu ● olej do smażenia ● serek naturalny light ● miód do smaku ● sok i skórka starta z wyszorowanej cytryny...

  • ...oleju. Awokado bez skórki rozgniatam, dodaję zmiażdżony czosnek, jogurt, sok z limonki. Doprawiam do smaku. Placki podaję z sosem, ozdobione miętą.

  • ...w plasterki, skrop sokiem cytrynowym. Ułóż je na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i chwilę smaż z jednej i z drugiej strony. Przełóż je na talerz, przestudź. 3. Blat oprósz mąką. Naoliwioną łyżką nabieraj porcje ciasta i układaj na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszcz każdy placuszek i ułóż na nim po 2–3 kawałki jabłka. 4. Placuszki pozostaw na blacie na ok. 15 min, by podrosły. Na...

Przepisy na temat: placuszki bez smazenia
  • Placuszki warzywne

    Placuszki dobrze smakują i na ciepło, i na zimno. Możesz podać je jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Dzieci je uwielbiają.

  • Przygotowanie Cukinie wydrążyć (bez nasion), zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, popieprzyć i dodać jajka. Mieszać aż się zapieni, dodać mąkę. Smażyć na małym ogniu. Podać z sosem pomidorowym. Smacznego! Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Tatarskie racuchy

    ...4 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową  i odkładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Farsz bez mięsa Przygotuj nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów (jak na pierogi). Aby masa nie...

  • Proste placki z marchewki

    Sposób przygotowania Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do nich posiekaną dymkę, pieprz i jajko. Wymieszaj, dodaj olej oraz drugie jajko. Płatki owsiane zmiel blenderem i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 5 minut. Masa powinna być zwarta, a placuszki trzymać kształt. Smaż na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, po ok. 2 minuty z każdej strony do zrumienienia. 

  • Ziemniaczane kotlety z pomidorami

    .... Cebulę drobno siekamy, a pomidory kroimy w grubsze plastry. Ciasto partiami wałkujemy na grubość ok. pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy jednakowej wielkości placuszki. Połowę z nich posypujemy siekaną cebulą. Na cebuli układamy plastry pomidora. Przykrywamy plackami bez nadzienia, brzegi dociskamy, by dobrze się skleiły. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na...

  • Ziemniaczane kotlety z pomidorami

    Nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem kilka razy w tygodniu warto postawić na bezmięsny obiad. Te danie posmakują każdemu!

  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    ...obejdą się bez środka spulchniającego. To właśnie dzięki niemu placuszki są puchate niczym chmurka i mają delikatny smak. Jednak decydując się na tradycyjną wersję racuszków z drożdżami, musimy uzbroić(...), jak i z rozmaitymi dodatkami. Możliwości jest naprawdę wiele! Tradycyjne placuszki z kawałkami jabłek to bez wątpienia popisowe danie z przepisów naszych babć i mam. Warto pokusić się także...

  • Jaglane kotleciki

    ...(bez listków laurowych!). Dodaj jajko, ser, otręby i zieleninę. Dopraw curry, solą i pieprzem, wymieszaj. Wstaw do lodówki na 40 minut, by masa zgęstniała. 2. Uformuj okrągłe kotleciki. Możesz rozwałkować masę na grubość niecałego centymetra i wycinać szklanką równe placuszki. Resztki masy zagnieć i ponownie rozwałkuj. Olej rozgrzej na patelni. Placki smaż na rumiano. Podawaj prosto z patelni ze...

  • Sprawdzone przepisy na obiad

    .... Zalej mięso i pozostaw na 2 godziny. W żeliwnym garnku rozgrzej masło i zrumień udka z każdej strony.  2. Zalej marynatą, dodaj jabłko pokrojone w ósemki i cząstki jednej pomarańczy bez skórki(...) ziemniaków i wymieszaj z jajkami i solą. Uformuj wałki.  3. Z wałeczka odrywaj kawałki, formuj placuszki, nakładaj farsz mięsny, zawiń, dłońmi uformuj kulki. Gotuj w osolonym wrzątku 10 minut od...

  • Gryczane paluszki à la podpłomyki

    Uwielbiam wcinać te placuszki z warzywnymi pastami lub hummusem! Składniki na 6-8 sztuk: ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej szczypta gałki muszkatołowej sól morska lub himalajska szczypta(...) przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Rozgrzej patelnię typu non-stick bez dodatku tłuszczu. Smaż na średnim ogniu, na suchej patelni około 5 minut z jednej i 5 minut z drugiej strony...