• Informacje na temat:

    polew lukrowa do ciast

Artykuły na temat: polew lukrowa do ciast
  • Strucla w lukrowej polewie

    Składniki na 24 porcje. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży, 1 i 1/2 szklanki mleka, 35 dag masła, 30 dag cukru, 2 jajka + 4 żółtka, 1 cukier waniliowy, skórka otarta z 1 cytryny. Na masę makową: 50 dag maku, 30 dag cukru, 4 białka, 1 szklanka bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy), 5 dag masła, 1 cukier waniliowy. Do dekoracji: lukier i posiekane bakalie.

  • Składniki na 12 porcji: 8 jajek, 210 g cukru, 230 g mąki gładkiej. Do nasączenia: 200 g cukru kryształu, 200 ml ponczu, kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Krem i polewa: 200 g marmolady porzeczkowej, 200 g cukru pudru, 4 łyżki gorącej wody, 2 łyżki soku z cytryny, tłuszcz i gruba mąka do wysypania formy.

  • .... Wsyp do ucieranej masy. Dołóż śmietanę oraz proszek budyniowy. Wymieszaj. Ciasto rozdziel na dwie równe porcje. Do jednej dodaj stopioną i wystudzoną czekoladę oraz łyżkę kakao, a do drugiej – pozostałą łyżkę mąki. 2 Foremkę w kształcie babki posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian wlej jasne oraz ciemne ciasto. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Wstaw do piekarnika...

  • Składniki (na 16 porcji) Do ciasta: 2 szkl. mąki pszennej, 1 kostka (20 dag) masła, 1/2 szkl. cukru, jajko, 1 łyżka kwaśnej śmietany. Do nadzienia: 1 kg kwaskowych jabłek, 2/3 szkl. cukru, 1 jajko, 2/3 szkl. śmietany kremówki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki rodzynek sułtanek, cynamon, 1 op. gotowego lukru.

  • Keks rumowy  w lukrowej polewie

    .... Orzechy wymieszaj z mąką pszenną i  ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do masy maślanej, cały czas miksując. Foremkę keksową wyłóż pergaminem, napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 50 minut. Cukier puder utrzyj z resztą rumu oraz odrobiną wrzątku na gładki lukier. Oblej nim wystudzone ciasto. Wierzch...

  • Lodowe ciasteczka

    Składniki: 20 dag masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 2 żółtka, 25 dag mąki, 10 dag mielonych migdałów, olejek migd., 2 op. lukru, kolorowe barwniki, polewa, posypka, pisaki lukrowe.

  • Składniki: szklanka maku, 2 szklanki mleka, 200 g masła szklanka cukru, pudru opakowanie cukru waniliowego, 6 jajek, 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych, mały kieliszek rumu, szczypta cynamonu, masło do formy, słoiczek żurawiny. Lukrowa polewa: szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny, białko jajka.

  • ...3 szklanki mąki, 3/4 szklanki jasnego piwa, pół szklanki cukru pudru, op. cukru waniliowego, 30 dag margaryny, słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, polewa lukrowa i orzechy włoskie. 1. Mąkę przesiej przez sito, posiekaj ze schłodzoną margaryną. Dodaj piwo, cukier puder i cukier waniliowy, wyrób gładkie ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. 2. Ciasto podziel na porcje. Każdą...

  • Pączuszki, że palce lizać

    ...advocat, polewa lukrowa (lub 4 łyżki cukru pudru i 4 łyżki wody), 50 dag smalcu lub 1/2 l oleju do smażenia Przygotowanie:  Podgrzej mleko. Drożdże połącz z 1/2 szklanki letniego mleka, łyżką cukru i 10(...). Wyrób ciasto i po trochu wlewaj rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto do momentu wchłonięcia tłuszczu. Odstaw na godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkuj je na grubość 2 cm i wycinaj...

Przepisy na temat: polew lukrowa do ciast
  • Słodkie tradycje, czyli co wiemy o tłustym czwartku

    ...pączki, jednak w nieco innej formie. Przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, miały raczej charakter wytrawny, aniżeli słodki, a sposób ich podania stał się symbolem obfitości. W Polsce występowały także pączki z orzechową "niespodzianką". Podobno ten kto trafił na orzech w środku, cieszył się niebywałym szczęściem. Obecnie pączki przyrządzane są z ciasta drożdżowego z dowolnym...

  • Rogaliki z dżemem

    Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki jasnego piwa pół szklanki cukru pudru op. cukru waniliowego 30 dag margaryny słoiczek dżemu z czarnej porzeczki polewa lukrowa i orzechy włoskie Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej przez sito, posiekaj ze schłodzoną margaryną. Dodaj piwo, cukier puder i cukier waniliowy, wyrób gładkie ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. 2. Ciasto podziel na...

  • Pączki: Symbol tłustego czwartku

    ..., makowe, z marmolady wysokosłodzonej, polewa lukrowa lub czekoladowa, orzeszki, rodzynki czy skórka pomarańczowa. Pączek jak kotlet 1 pączek ma tyle kalorii co 100-gramowy kotlet schabowy czy 100(...) zapobiega też spirytus dodawany do wyrabianego ciasta" - mówiła Mrozik. Naukowiec radzi "zdroworozsądkowe podejście do liczby spożywanych pączków". "Jeden, dwa nikomu nie zaszkodzą. Jeśli ktoś musi...