• Informacje na temat:

    polewa do ciasta z cukru kryształu

Artykuły na temat: polewa do ciasta z cukru kryształu
  • Składniki na 16 porcji: 4 jajka, 20 dag cukru kryształu, 20 dag mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 60 ml oleju, opakowanie śmietanki kremówki, kwaśna śmietana, 6 łyżek cukru pudru, łyżeczka żelatyny, 5 czubatych łyżek dżemu czereśniowego, 35 dag czereśni, 4 łyżki nugatu...

  • Składniki na 12 porcji: 8 jajek, 210 g cukru, 230 g mąki gładkiej. Do nasączenia: 200 g cukru kryształu, 200 ml ponczu, kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Krem i polewa: 200 g marmolady porzeczkowej, 200 g cukru pudru, 4 łyżki gorącej wody, 2 łyżki soku z cytryny, tłuszcz i gruba mąka do wysypania formy.

  • Składniki na 10 porcji: 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru kryształu, 1/3 kubka zwykłego majonezu (około 160 ml), 3 jajka, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 15 dag mąki pszennej, 5 łyżek kakao, 1/2 łyżeczki soli, tabliczka (100 g) posiekanej czekolady (dowolnej – mlecznej, deserowej lub gorzkiej), gotowa polewa, orzeszki.

  • Placek królewski z czekoladową polewą

    Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej tortowej, 20 dag masła, 4 żółtka, 15 dag cukru pudru, 8 łyżek mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, szklanka wody, 30 dag cukru kryształu, otarta skórka i sok z jednej cytryny, galaretka cytrynowa. Polewa: 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao.

  • Składniki: na 16 porcji: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 25 dag miękkiego masła, 25 dag cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, opakowanie gęstej kwaśnej śmietany, 30 dag mąki, 2 łyżki kakao, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag ciasteczek np. minidelicje, gotowa polewa czekoladowa, paski skórki pomarańczowej i minidelicje do dekoracji, tłuszcz i mąka do formy.

  • Składniki na 8 porcji: 4 jajka, żółtko, 10 dag cukru pudru, kakao, 6 dag mąki, 300 ml mleka, 1 op. budyniu, 4 dag cukru kryształu, 15 dag masła, 10 dag owoców, polewa czekoladowa.

  • Składniki na 12 porcji: 20 dag mąki , 10 dag masła, 5 łyżek cukru kryształu, 2 jajka, 3 żółt ka, polewa czekoladowa, 1 szklanka cukru pudru,3 szklanki rodzynek, 1 szklanka migdałów, kandyzowane owoce lub galaretki do dekoracji...

  • Składniki: 3 dag orzeszków laskowych, 4 białka, 8 dag cukru kryształu, 4 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 pomarańcze, 1 op. cukru waniliowego, 8 dag dżemu pomarańczowego, biała polewa...

  • Składniki: 6 jajek, cukier wanilinowy, 15 dag cukru, 15 dag mąki, 5 łyżek kakao, 5 łyżek oleju, tłuszcz i mąka do wysypania formy Ciasto: 300 ml mleka, 1/3 szklanki cukru, budyń wanilinowy, 1 i 1/4 kostki masła, 5 łyżek orzechów włoskich, 50 g gorzkiej czekolady, Wykończenie: polewa czekoladowa, 50 g marcepana, 1 łyżeczka kakao l 3-4 łyżki migdałów l żółty barwnik spożywczy...

  • Biszkoptowa rolada porzeczkowa

    Składniki na 16 porcji: 5 jajek, 1 szkl. cukru kryształu, 14 dag mąki, 3 dag kakao, 15 dag porzeczek, 200 ml kremówki, 25 dag jogurtu naturalnego, 7 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 4 plastry żelatyny, biała polewa czekoladowa...

Przepisy na temat: polewa do ciasta z cukru kryształu
  • Ciasto z jabłkami Siostry Anastazji

    ...1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodatki: 4-5 jabłek 10-15 dag twardej marmolady 4-5 łyżek bułki tartej Jabłka obrać, pokroić w plastry i wydrążyć środki. Polewa czekoladowa Składniki: 10 dag czekolady (gorzka, mleczna, biała) Czekoladę pokruszyć na drobne...

  • Tarta orzechowa

    Składniki na kruche ciasto: - 250 g mąki, - 125 g masła, - 125 g cukru pudru, - 1 jajko Składniki na farsz: - 150 g łuskanych orzechów włoskich, - 50 g śmietany 36 proc., - 25 g cukru, - 1 jajko, - 75 g ładnych połówek orzechów włoskich do dekoracji nadzienia Składniki na polewę karmelową: - 100-150 g cukru kryształu, - 50 g śmietany 36 proc. Sposób przygotowania: Zagnieść ciasto...

  • Biszkoptowa rolada porzeczkowa

    Sposób przygotowania 1. Żółtka utrzyj z połową cukru kryształu. Białka ubij na sztywną pianę z resztą cukru. Połącz masy, delikatnie wmieszaj mąkę z kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 180 st. ok. 12 minut. Ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę i razem z nią zroluj.  2. Porzeczki opłucz, osącz, odszypułkuj. 150 ml kremówki ubij na sztywno. Wymieszaj z jogurtem...

  • Tarta gruszkowa

    Składniki: 25 dag mąki 12,5 dag masła, sól 1 żółtko, 2 jajka 1/2 szkl. cukru kryształu 2-3 gruszki 10 dag cukru pudru 18 dag jogurtu naturalnego 1 łyżka budyniu w proszku polewa czek. Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj zimne masło, szczyptę soli, żółtko oraz cukier kryształ. Wlej 5 łyżek lodowatej wody. Szybko zagnieć ciasto, schłodź. Następnie...

  • Biszkoptowa rolada porzeczkowa

    Składniki: 5 jajek, 1 szkl. cukru kryształu 14 dag mąki 3 dag kakao 15 dag porzeczek, 200 ml kremówki 25 dag jogurtu naturalnego 7 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego 4 płatki żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki), biała polewa czekoladowa Przygotowanie: 1. Żółtka utrzyj z połową cukru kryształu. Białka ubij na sztywną pianę z resztą cukru. Połącz masy...