• Informacje na temat:

    polewa na pierniczki cukier puder

Artykuły na temat: polewa na pierniczki cukier puder
  • Przygotowanie: Masło pokrój w małe kawałki, dodaj do niego przesianą mąkę, cukier puder, miód, rum (lub aromat rumowy), sodę, przyprawy oraz jajko. Wymieszaj składniki i dobrze(...) przełóż je na metalową kratkę. Przygotuj polewę. Cukier utrzyj blenderem lub mikserem z białkiem i sokiem z cytryny, aby powstała gładka, błyszcząca polewa. Napełnij nią szprycę z cienką końcówką lub...

  • Składniki: 100 g masła, o temperaturze pokojowej, 1/4 szklanki cukru pudru, 1/3 szklanki miodu, jajko, 2 szklanki mąki pszennej, łyżka kakao, 100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej. Nadzienie: 90 g masła, 1/4 szklanki drobnego cukru, 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy, łyżeczka soku pomarańczowego. Polewa: szklanka drobnego cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki soku pomarańczowego.

  • Składniki: 140 g mieszanki kandyzowanych owoców, 125 g mielonych orzechów laskowych, 200 g cukru pudru, 40 g siekanych orzechów laskowych, 125 g drobno posiekanych migdałów, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g mąki kukurydzianej, łyżeczka przyprawy do piernika, 3 jajka, sól. Polewa: 175 g cukru pudru, 2 łyżki rumu, 2 łyżki soku z cytryny, 60 g owoców kandyzowanych, 50 g płatków migdałowych...

  • ...pieczenia. 3. Piekę w 180°C 15-20 min na złoty kolor. Pierniczki odstawiam na jeden dzień w suche, chłodne miejsce. 4. Polewa: czekoladę łamię na kawałki, roztapiam ją z 3 łyżkami śmietanki. Lukier: białko ubijam ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Polewam pierniczki, dekoruję wiórkami i perełkami. Wzorki na polewie robię za pomocą wykałaczki. Moja rodzina bardzo je sobie chwaliła. Aleksandra Główka...

  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    Dżem czy marmolada? Masło ogrzane czy z lodówki? Lukier czy polewa? Oto kilka prostych rad, które pozwolą uniknąć kulinarnej wpadki przy przygotowywaniu świątecznych wypieków.

  • Ciasto: 7 dag zmielonych migdałów, 10 dag mąki, łyżka kakao, 6 dag cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, łyżeczka przyprawy do pierników, żółtko, 9 dag marga ryny, szczypta soli, słoik dżemu brzoskwiniowego. Masa: 15 dag masy marcepanowej, 7 dag cukru pudru. Polewa: pół szklanki kremówki, 5 dag miodu, 3 dag margaryny, 15 dag gorzkiej czekolady.

  • Proste sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Mikołajki z ciasta piernikowego

    Składniki: 250 g mąki tortowej, 80 g cukru pudru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 50 g miodu, 30 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, tłuszcz do formy. Polewa: 1 białko, 150 g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Mąkę i cukier przesiać i wymieszać z sodą. Dodać miód, masło, jajko i przyprawę do piernika. Zagnieść twardsze, nielepiące się...

  • Ciasta z kokosem

    ...lukrować Pierniczki i inne mniejsze ciasteczka po upieczeniu można zamrozić, ale wtedy nie pokrywamy ich lukrem. Lukrujemy je dopiero po rozmrożeniu. Babka kokosanka Składniki na 20 porcji: 250 ml oleju słonecznikowego, 250 ml ajerkoniaku, 20 dag cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 5 dag wiórków kokosowych, 5 jajek, 17,5 dag mąki pszennej, 7,5 dag ziemniaczanej, 1 proszek do pieczenia, 15 dag białej...