• Informacje na temat:

    polewa pomarańczowa na mazurek

Artykuły na temat: polewa pomarańczowa na mazurek
  • Składniki: spód z kruchego ciasta o dowolnym kształcie, koniecznie z wysokim brzegiem. Polewa: 6 dag masła, 1/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. śmietany 18-proc., galaretka pomarańczowa. Dodatkowo: dowolne elementy dekoracyjne.

  • Przygotowanie ok. 45 minut. Koszt porcji ok. 2,20 zł.

  • Ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 10 dag cukru, cukier cynamonowy, jajko. Przełożenie: litr musu jabłkowego, cynamon do smaku, 2 łyżki rodzynek, łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej. Dekoracja: polewa z gorzkiej czekolady, 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej.

  • ...i 100 ml rumu. Polej mazurki, zastudź. Czas ok. 75 min; porcja – 500 kcal, cena 1,70 zł. Gładka polewa Czekoladę roztapiaj w suchym...

  • Składniki na 30 porcji: 20 dag masła, 15 dag cukru pudru, 4 jajka, po 10 dag mąki krupczatki i skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 mały słoik kwaśnej marmolady (np. z czarnej porzeczki, agrestu, malin) , 2 opakowania polewy o smaku białej czekolady lub białego lukru, kandyzowane owoce (np. ananas, skórka pomarańczowa) do dekoracji, masło i bułka tarta do formy.

  • Mazurek makowy

    Składniki: Blaty makowe: - 25 dag maku, - mleko do zaparzania maku, - 9 jajek, po 10 dag cukru, miodu i rodzynek, - 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, - esencja migdałowa i waniliowa, - łyżka bułki tartej, - polewa czekoladowa: - 15 dag śmietanki (36 proc.), - 5 łyżek syropu glukozowego, - 30 dag gorzkiej czekolady, - 5 łyżek masła, - 100 ml rumu Przygotowanie: Mak sparzyć...

  • Mazurek makowo-migdałowy

    ..., 3 jajka, 1/4 szklanki mleka, 1/4 łyżeczki sody, 10 dag migdałów,aromat migdałowy, garść rodzynek, lukier lub polewa czekoladowa Sposób przyrządzenia: Mąkę posiekaj z masłem i cukrem(...) z pianą ubitą z 3 białek. Na końcu dodaj sodę, aromat, migdały i rodzynki. Delikatnie wymieszaj i rozsmaruj na cieście. Piecz w 180°C około 25-30 minut. ostudzony mazurek udekoruj wg uznania – lukrem...

  • ...z cytryny, polewa czekoladowa.

  • Mazurek morelowy  z pomarańczą

    Składniki (na 8 porcji): Do ciasta: 2/3 szkl. mąki pszennej, 4 łyżki mielonych migdałów, 10 dag masła, 1 żółtko, 5 łyżek cukru pudru. Do masy: 40 dag suszonych moreli, 2 małe pomarańcze, 1/2 szklanki cukru. Dodatki: 1 op. lukru do polania, polewa czekoladowa i zajace z czekolady do dekoracji, tłuszcz i mąka do formy.

  • Mazurka czas zacząć

    Mazurek tradycyjny Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 kostki margaryny, 2 żółtka, cukier wanilinowy, szczypta soli, 2-3 łyżki cukru pudru, marmolada śliwkowa Do(...). Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 450 kilokalorii Mazurek pomarańczowy Składniki na 10 porcji: Na kruchy spód: 20 dag mąki, 10 dag dobrze schłodzonego masła, 5 łyżek cukru pudru...

Przepisy na temat: polewa pomarańczowa na mazurek
  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz(...) posmaruj mazurek. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie stop czekoladę, włóż do woreczka, zrób w nim mały otworek. Wyciskaj czekoladę na kajmak robiąc kratkę. Czas przygotowania: 3 godziny Mazurek...

  • .... Zmiksowane owoce podgrzewamy z cukrem ok. 30 min, często mieszając. Polewa powinna stać się gęsta i lekko przezroczysta. Ciepłą masę wylewamy na upieczony kruchy placek.

  • Ciasto: masło - 25 dkg; mąka krupczatka - 2 szklanki; cukier- 4 łyżki; żółtka - 1 sztuka; gęsta kwaśna śmietana - 2 łyżki; szczypta soli. Polewa: cukier - 1 szklanka; kakao - 3 łyżki; kwaśna śmietana - 3 łyżki; rodzynki - 1 szklanka; smażona skórka pomarańczowa -10 dkg.

  • Mazurek makowy

    Składniki: Blaty makowe: - 25 dag maku, - mleko do zaparzania maku, - 9 jajek, po 10 dag cukru, miodu i rodzynek, - 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, - esencja migdałowa i waniliowa, - łyżka bułki tartej, - polewa czekoladowa: - 15 dag śmietanki (36 proc.), - 5 łyżek syropu glukozowego, - 30 dag gorzkiej czekolady, - 5 łyżek masła, - 100 ml rumu Przygotowanie: Mak sparzyć...

  • Wielkanoc

    ...z formy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i pędzlem posmaruj ciasto. Na koniec polej je czekoladą od góry. Mazurek orzechowy Polewa: 300 g orzechów laskowych (łuskanych), 300 g cukru, 300 ml(...) brązowieć, wsyp orzechy. Po minucie mieszania, powoli wlej śmietanę (cały czas mieszając). Gotuj do uzyskania konsystencji gęstej na tyle, by polewa dobrze rozsmarowała się na cieście. Wyjmij...

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    I. Mazurek z czekoladą Za 27 zł: Składniki: ●1 i 1/2 szklanki mąki ●1/2 szklanki cukru pudru ●kostka masła ●2 żółtka ●5 dag mielonych migdałów; polewa: ●gotowa polewa z gorzkiej i z białej(...) ●1/2 szklanki cukru pudru ●kostka margaryny ●2 żółtka; polewa: ●1,5 szkl. mleka w proszku ●szkl. cukru ●4 łyżki kakao ●2/3 kostki margaryny ●20 dag rodzynek Sposób przygotowania: Mąkę przesiej. Dodaj...