• Informacje na temat:

    polski na leczo

Artykuły na temat: polski na leczo
  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    .... Rozgrzewa i przywraca siłę do życia - mówią mieszkańcy Meksyku. Grecja Pozostajemy w klimacie podrobów - grecki sposób na kaca to patsas, danie, które bardzo przypomina polskie flaki.  Jest(...) greckie danie, które, podobnie jak polskie flaki, ma tylu zwolenników, co przeciwników. Bułgaria W siłę tłustych flaków wierzą też Bułgarzy, choć oni flaki przyrządzają nieco inaczej niż Grecy. Do...

  • Leczo wegetariańskie z ogórkami małosolnymi i pestkami dyni

    Błyskawiczne i zdrowe.

  • Paprocie - leczą i fascynują od wieków

    Paprocie od lat goszczą w naszych domach wprowadzając do nich coś egzotycznego, oczyszczając powietrze z zanieczyszczeń i smogu i ciesząc nasze oczy niezwykłym kształtem liści. Mimo to, o tych wyjątkowych roślinach wiemy niewiele. Simona Kossak w swojej książce pt. "O ziołach i zwierzętach" przygląda się im bliżej, zdradzając ich największe sekrety!

  • Kabaczek, król leczo

    Żadne przyzwoite leczo nie może się obejść bez kabaczka. To warzywo nadaje potrawie głębi ale także masy i spoistości, jednak kabaczki możemy jeść nie tylko w tej postaci.

  • Ból głowy, brzucha, zęba: Nie lecz na własną rękę

    W pigułkach widzimy rozwiązanie naszych problemów. Boli? Bierzemy jedną, dwie, trzy… Do skutku. Ale to droga donikąd. Lekarze alarmują, że w ten sposób narażamy swoje zdrowie i się uzależniamy.

  • Piękna Polska: Skierniewice

    ...przy dworze arcybiskupim. Bo Skierniewice długo były miastem, w którym rezydowali prymasi. W pierwszej połowie XVIII wieku miało nawet nieoficjalny status "drugiej stolicy Polski", gdy urzędujący tam...

  • Piękna Polska: Sanok

    ...później ściśle powiąże z żonami polskich władców. Jedną z właścicielek Sanoka była królowa Bona. Miasto do dziś zachowało insygnia Sforzów w herbie. Wszystko co pozostało po renesansowym zamku to jego(...) Historyczne. W jego zbiorach znajduje się największa na świecie, licząca ponad 600 prac, przeglądowa wystawa dorobku Zdzisława Beksińskiego, jednego z najbardziej rozpoznawalnych na świecie polskich...

  • Łapy, które leczą

    Mruczenie kota wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie. Regularne spacery z psem pomagają obniżyć poziom cholesterolu. A podglądanie złotych rybek poprawia apetyt. Zwierzęta domowe to nie tylko nasi przyjaciele, ale i terapeuci.

  • Kuchnia POLSKA w nowej odsłonie

    Propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, którzy nie boją się eksperymentów i cenią sobie oryginalne połączenia smaków. Zuza Zak, która jako dziecko wyjechała do Wielkiej Brytanii, ma wciąż w pamięci polskie krajobrazy i potrawy przyrządzane przez obie jej babcie. Pamięta pięknie nakryty stół, smak owoców zbieranych w sadzie, zapach kwiatów w babcinym ogrodzie - to...

  • Cztery najpiękniejsze w Polsce trasy rowerowe

    ...drodze możemy robić przystanki w kurortach, by odpocząć na plaży lub w licznych knajpkach. Fani zwiedzania nie ominą pewnie najniższej polskiej latarni morskiej w Jastarni (mierzy 13,3 metra), słynnego...

Zdjęcia na temat: polski na leczo
Wideo na temat: polski na leczo
  • Ewa Chodakowska: Mam plany ekspansji zagranicznej

    Trenerka zamierza rozwijać karierę zagraniczną. Już w lipcu poprowadzi kolejne treningi w Londynie. Nie planuje jednak na stałe wyjeżdżać z Polski. Twierdzi, że dla swoich polskich podopiecznych nie czuje się mentorką, lecz koleżanką. Nie lubi też określenia „fanki”, ponieważ swoje zwolenniczki traktuje raczej jak grupę wspierających się nawzajem koleżanek. (źródło: Newseria Lifestyle)

  • Ewa Zakrzewska o modelingu plus size

    Ewa Zakrzewska to obecnie najbardziej znana modelka plus size w Polsce. W wywiadzie dla Wideoportalu przyznała, że została modelką przez przypadek, lecz nie ma kompleksów wobec innych dziewczyn występujących na wybiegach. Ewa chorowała na bulimię, ale na początku ukrywała chorobę, nie przyznając się do niej nawet przed samą sobą. Dopiero po latach zrozumiała, że jest tak samo piękna jak inne kobiety.

  • Ewa Zakrzewska o modelingu plus size

    Ewa Zakrzewska to obecnie najbardziej znana modelka plus size w Polsce. W wywiadzie dla Wideoportalu przyznała, że została modelką przez przypadek, lecz nie ma kompleksów wobec innych dziewczyn występujących na wybiegach. Ewa chorowała na bulimię, ale na początku ukrywała chorobę, nie przyznając się do niej nawet przed samą sobą. Dopiero po latach zrozumiała, że jest tak samo piękna jak inne kobiety.

Przepisy na temat: polski na leczo
  • Kabaczek, król leczo

    Żadne przyzwoite leczo nie może się obejść bez kabaczka. To warzywo nadaje potrawie głębi ale także masy i spoistości. Ale kabaczki możemy jeść nie tylko w tej postaci.

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    ...później zawędrowała na plantacje Ameryki Południowej, a jej popularność rosła z roku na rok.   ...i w Polsce W historii kawy nie może zabraknąć polskiego akcentu. W naszym kraju pojawiła się po(...) w połączeniu z dietą i ćwiczeniami zwiększa szanse zwalczenia nadwagi o 20 %.  Ciasto do kawy? Tylko z najlepszych polskich składników Jak widać kawa posiada bogatą historię i wiele cennych właściwości. Co...

  • Patison. Z czym się go je?

    ...jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać go z masłem i bułką tartą - jak fasolkę szparagową. Patisona, podobnie jak cukinię czy dynię, możemy także faszerować. Po...

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Kiszony ogórek wydaje się być wynalazkiem na wskroś polskim. Tymczasem tradycja konserwowania warzyw w occie lub solance jest znana na całym świecie i praktykowana od czasów starożytnych. Ich właściwości doceniały tak znane osobistości jak Juliusz Cezar, Kleopatra czy sam Arystoteles. Ogórki i kapusta po zakiszeniu stają się bogatym źródłem zarówno witamin niezbędnych dla zdrowia i urody, jak...

  • O palmach, czarownicach i pisankach

    Ludowa obrzędowość związana z okresem wielkanocnym jest niezwykle bogata. Cykl obrzędów wielkanocnych rozpoczyna się w niedziele Palmową, inaczej zwaną Kwietną. Zwyczaj święcenia palm rozpowszechniony jest na terenie całej Polski.

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ..., czosnek, a także mieszanka ziół prowansalskich, czyli tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek i cząber. Węgierskim odpowiednikiem tego dania jest leczo, które doprawiamy nieco "intensywniej(...) można doprawić grubo zmielonym pieprzem. Wspaniale smakuje również łosoś pieczony w folii z sokiem z cytryny, polskim tymiankiem oraz majerankiem z krajów śródziemnomorskich. Dania z ryżem Ze...

  • Kalerosse - nowe warzywo, które przebojem wkracza do polskiej kuchni. To będzie hit!

    Każdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse! Kalerosse to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu - mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.

  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    "Często je lekceważymy, nie zawsze doceniając ich właściwości lecznicze i walory smakowe" - takie zdanie o dyniach, melonach i kabaczkach ma Grażyna Pająk. Ekspertka żywieniowa przekonuje, że zdrowe dania z nich przygotowuje się szybko i prosto.

  • Gęsina na wiele sposobów!

    Gęsina to pyszne mięso, które coraz częściej wraca na polskie stoły. Ekspert kulinarny projektu "foodie people" Jakub Mikołajczak zachęca, aby pielęgnować tradycję jedzenia gęsi, niezależnie czy przygotowywanej tradycyjnie czy też w bardziej nowoczesnych odsłonach.

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    .... Drugi wniosek – znane nam od wieków barszcze to te przyrządzane z na zakwasie pszennym, a w niektórych regionach Polski przygotowywane na soku z kwaśnej kapusty, lub ogórków czy kwaśnym mleku...

Dyskusje na temat: polski na leczo
  • Re: Zimowe leczo

    co to z mrożonki a fe lepiej zrobić bogracz lub nasz POLSKI kapuśniak -

  • Re: Leczo z kiełbasą

    Na głównej stronie "Oto sekret węgierskiego leczo", a dalej przepis na jakąś autorską produkcję niczym polski śledź po japońsku. Gdzie jest ten węgierski sekret? Czy znają go Węgrzy?? Poziom artykułu jest żenujący. Autor/autorka nie zadali sobie nawet szkolnego trudu by poznać jaki jest skład leczo, tego węgierskiego.

  • Re: Cukinia po bolońsku

    wypadku nazywać "Leczo (Lecso)"!!! Węgierskie Leczo nie ma nic wspólnego z Twoją cukinią! Danie, które proponujesz, przypomina bardziej "prowansalskie ratatouille", a nie Leczo. Jeżeli robiąc prawdziwy polski bigos, wrzucisz do niego filet z dorsza i jaja na twardo, to nadal będziesz uważać to danie za polski bigos? ...