• Informacje na temat:

    polski schab smażony

Artykuły na temat: polski schab smażony
  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    Chociaż coraz częściej chodzimy do restauracji, gdzie kosztujemy egzotycznych i wymyślnych potraw, w domowej kuchni raczej trzymamy się tego, co znamy z dzieciństwa, czyli tradycyjnych, polskich dań. Niestety większość z nich nie wpisuje się w zasady zdrowego żywienia…

  • Kuchnia polska

    ...pisarze i poeci wielokrotnie podkreślają naszą narodową skłonność do ciężkich mięs i tłustych sosów. Dobry kapłon przed gody,lub w mięsopusty / Schab karmnego wieprza tłusty / Nie odrzucę wołowej(...) polskich obyczajów. To, co potrafili zjeść nasi przodkowie, zadziwiało przybyłych z Zachodu gości. Goszczący w XVII wieku w Rzeczypospolitej nuncjusz papieski Fulwiusz Ruggieri uważał, że jeden Polak...

  • Polki i węgierki

    ...​W knedlach, w cieście, w czekoladzie. Owoc znany, ale niedoceniany. Wiemy, że dobrze śliwkami nadziać schab, że produkuje się z nich śliwowicę i że wspomagają trawienie. Jak je kupować, by nie wpaść jak śliwka w kompot?

  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    Często chwalimy kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji. A te są niesamowicie bogate! Każdy region polski charakteryzuje się odmienną kuchnią, która obfituje w wyjątkowe smaki, zapachy i produkty. Mamy wspaniałe bazary, na których spotykają się Szef Kuchni modnej restauracji i starsze pokolenia mieszkańców miasta, a nasze pieczywo zachwyciło nawet Micka Jaggera. Polska...

  • Święta inaczej

    Wigilia: Karp Tradycyjnie : Smażony w panierce. I w tej wersji, choć jest przecież rybą bogatą w zdrowe dla serca nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i lekkostrawne białko, traci(...) w piekarniku schab, pierś z indyka i pasztet z soczewicy, który wyglądem i smakiem przypomina ten klasyczny. Zawiera jednak dużo witamin z grupy B i wapń (pomagający spalać tkankę tłuszczową). Ma też...

  • Chrzan nie do chrzanu

    Chrzan, który w słoiku trafił czasem na stół w moim domu we Włoszech, najczęściej jako dodatek do pieczonej szynki lub schabu, był tylko cieniem polskiego chrzanu. Gdy w latach 80. przyjechałam do(...). Robi się ją z serwatki, żeberek wieprzowych, świeżo startego chrzanu, do których dodaje się podsmażony boczek i zaprawia śmietaną z jajkiem. W smaku przypomina nieco barszcz biały, chociaż jest mniej...

  • Na talerzach polskich gwiazd

    Polskie gwiazdy preferują zdrową kuchnię. Krzysztof Daukszewicz i Tadeusz Drozda, polecają ryby, Norbi - chłodnik, a Zbigniew Wodecki - pomidorową sałatkę.

  • Schabowy inaczej

    W chrupiącej panierce czy jako soczysta rolada – to tylko niektóre z rozmaitych propozycji na rodzinny obiad z wieprzowiną w roli głównej. Sprawdź, jak jeszcze możesz zaszaleć ze schabowym!

  • Wywiad z Katarzyną Misiołek

    ...zaszaleć w kuchni, to eksperymentuję z wyszperanymi w sieci przepisami, albo sięgam po ulubione smaki dzieciństwa. Sznycle z przepisu babci, schab ze śliwkami z przepisu mamy, zupa pomidorowa, domowa...

  • Przepisy na drugi dzień świąt

    Pewnie macie za dużo - powiedział na nasz widok polski celnik, kiedy wraz z dwiema towarzyszkami kolonijnej niedoli wracałem z wyprawy po egzotyczne alkohole do Czech. Przebywaliśmy wówczas - dawno(...), w którym jest piętnaście kilogramów kiełbasy, tyleż kiszonej kapusty, cukru i margaryny, pół metra kartofli i paleta śledzi, nie wspominając o indyku, schabie i wędlinach. Owszem, są takie rodziny...

Wideo na temat: polski schab smażony
  • Najlepszy przepis na kotlety drobiowe

    Jak zrobić dobry kotlet drobiowy? W Polsce kotlety kojarzymy raczej z mięsem wieprzowym ze schabu, jednak coraz większe uznanie zdobywa kotlet zrobiony z piersi kurczaka - drobiowe mięso idealnie nadaje się również na przygotowanie tego tradycyjnego dania obiadowego. Jak przygotować kotleta drobiowego? Jak go panierować, a jak smażyć? Zobaczcie naszą instrukcję dla niezaawansowanych, jak

  • Najlepszy przepis na kotlety drobiowe

    Jak zrobić dobry kotlet drobiowy? W Polsce kotlety kojarzymy raczej z mięsem wieprzowym ze schabu, jednak coraz większe uznanie zdobywa kotlet zrobiony z piersi kurczaka - drobiowe mięso idealnie nadaje się również na przygotowanie tego tradycyjnego dania obiadowego. Jak przygotować kotleta drobiowego? Jak go panierować, a jak smażyć? Zobaczcie naszą instrukcję dla niezaawansowanych, jak

Przepisy na temat: polski schab smażony
  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...zdecydowanie dobrym pomysłem. Sprawdza się on praktycznie z każdym rodzajem mięsa - od klasycznego schabu do drobiu. Przygotowując mięso należy je lekko rozbić (najlepsza jest tępa strona noża, dzięki czemu...