• Informacje na temat:

    polski sos do indyka

Artykuły na temat: polski sos do indyka
  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    Chociaż coraz częściej chodzimy do restauracji, gdzie kosztujemy egzotycznych i wymyślnych potraw, w domowej kuchni raczej trzymamy się tego, co znamy z dzieciństwa, czyli tradycyjnych, polskich dań. Niestety większość z nich nie wpisuje się w zasady zdrowego żywienia…

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...beef stew. Z grzybami? - Nie, to inny przepis. Zrobiliśmy wołowinę z anchois. Wbrew pozorom nie ma smaku anchois, ale dzięki niemu powstaje taki gęsty, włoski sos. Ale przede wszystkim(...), od czasu do czasu kupuję nasiona czy sadzonki. Najczęściej rożne rodzaje sałaty, których nie ma w polskich ogrodach. Atmosfera Chobielina skłania do gotowania? Sielsko, sąsiedzko, biesiadnie, leniwe...

  • Ta pyszna gęś!

    Skoro indyk gości na amerykańskich stołach w Dniu Dziękczynienia, to dlaczego na polskich nie mogłaby pojawiać się gęsina w dniu Święta Niepodległości? W ubiegłym roku z taką inicjatywą, na rzecz rozwijania polskiej smakowitej tradycji, wystąpiła m.in. polska organizacja Slow Food.

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    Kruchy, pieczony, z chrupiącą skórką to polski przysmak. A jak kurczaka przyrządza się w innych częściach świata?

  • Żurawina na wiele sposobów

    Z żurawiny Robert Sowa proponuje dwa sosy: jeden z rozmarynem i miodem, kolejny z zielonym pieprzem. W tych sosach wykorzystujemy całe owoce. Można przygotować także zmiksowany krem z żurawiny z dodatkiem marynowanego imbiru, czuszek i chrzanu wasabi. Te sosy najlepiej pasują do czerwonego mięsa. Polacy jednak jadają zwykle żurawinę z indykiem lub kurczakiem - to taka klasyka. Robert Sowa...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...poszukujemy inspiracji, zarówno w kuchni różnych zakątków Polski, jak i w tych z całego świata. Warto eksperymentować, łączyć oczywiste z nieoczywistym, a efekt powstałych dań może nas bardzo pozytywnie(...) wszystkim domownikom. Jednak możesz też zaskoczyć ich niecodziennym połączeniem smaków. Czerp natchnienie z najdalszych krain. Zaserwuj roladki z indyka po hawajsku i poczuj egzotyczny smak na wielkanocnym...

  • Podróże kulinarne: Przystanek winogrona

    ..., szczególnie lubiane przez polskich turystów kierunki wakacyjnych podróży. Grecka sałatka, włoska pizza, hiszpańska paella - to zazwyczaj pierwsze skojarzenia tych krajów z konkretnymi potrawami. Okazuje(...) nadziewany winogronami Danie główne prosto z Włoch. To lekkie danie główne pochodzi z Toskanii i może nas zadziwić swoim delikatnym smakiem. Umyta i wysuszona pierś z indyka, rozcięta wcześniej na...

  • Choroba refluksowa. Co jeść, a czego się wystrzegać?

    ...: 24% | Węglowodany: 12% | Kaloryczność: 18% Udziec z indyka z sosem buraczano-malinowym (1 porcja) Składniki: - kawałek udźca z indyka (180 g), - 1/2 szklanki soku buraczanego (120(...) delikatnym sosem jogurtowo-koperkowym tworzą smaczną i łagodną potrawę dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Wysoka wartość odżywcza składników zostanie zachowana dzięki gotowaniu ich na parze...

  • Dzikie gotowanie

    .... Niechciane przez nikogo mirabelki rosnące nad jeziorem zbieramy całą rodziną, potem drylujemy i mrozimy. Zimą robię z nich sos do indyka, piekę kruche ciasto albo gotuję uwielbiany przez dzieci(...) warsztaty kulinarne zwane "dzikim gotowaniem" prowadzi nieoceniony znawca polskiej flory - prof. Łukasz Łuczaj z Rzepnika, etnobotanik, wykładowca na Wydziale Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego...

  • Hashimoto: Jak uodpornić organizm i poprawić samopoczucie?

    ...nasza propozycja obiadokolacji zawiera mięso indyka. W połączeniu z żelazem ukrytym w szpinaku, które w naszym organizmie jest niezbędne do transportu tlenu do każdej komórki, wzmocnimy odporność(...), wymieszać, doprawić do smaku. Kurczaka z powstałym sosem wyłożyć na makaron, posypać pokrojonymi pomidorkami, roszponką i bazylią. Ewentualnie doprawić świeżo mielonym pieprzem. Obiadokolacja Cukinie...

Przepisy na temat: polski sos do indyka
  • Indyk po królewsku - Maciej Kuroń

    ...1 duży indyk; 2 dorodne piersi indyka; 1 kg pieczarek; 4 duże cebule; 4 ząbki czosnku; 4 duże gruszki; po 2 duże ziemniaki do pieczenia na osobę; 4 łyżki konfitury z borówek lub żurawiny; 1 łyżka miodu; po 1 łyżeczce: tymianku i majeranku; olej; sól, pieprz; ew. możemy dodać wątróbkę i tartą bułkę.

  • Ta pyszna gęś!

    Skoro indyk gości na amerykańskich stołach w Dniu Dziękczynienia, to dlaczego na polskich nie mogłaby pojawiać się gęsina w dniu Święta Niepodległości? W ubiegłym roku z taką inicjatywą, na rzecz rozwijania polskiej smakowitej tradycji, wystąpiła m.in. polska organizacja Slow Food.

  • Smaczne potrawy na obiad

    ...razy w maszynce z dodatkiem gałązki świeżego tymianku. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę, wodę, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, pieprz i szczyptę soli. Rozbij jajko, dodaj żółtko i ubite(...) i układaj kolejno gołąbki. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem godzinę.  Filet z dorsza w sosie Sposób przygotowania 1. Dorsza oprósz solą, pieprzem...

  • Finger food, sałatki i ciepłe dania, czyli sylwestrowe menu

    .... Finger food mogą być różnorodne - od tradycyjnych koreczków czy niewielkich kanapek, po mini shish kebaby z indyka z warzywami i sosem jogurtowym czy roladki z cukinii z białym serem i pastą(...), prowadzony w polskich gimnazjach. Program ma edukować gimnazjalistów z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcać ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych...

  • Przepis: - 400 g. piersi z kurczaka lub indyka - 30 g. grzybów Mu-Err (w razie braku mogą być jakiekolwiek grzyby dostępne w Polsce) jeśli grzyby są suszone, należy je uprzednio moczyć w cieplej(...) fasole mung (lub czerwona kidney) a następnie smażyć wszystko około 15 minut na średnim ogniu mieszając. Dolać czerwone wino i sos sojowy. Następnie należy rozluźnić konsystencję dolewając niewielką...