• Informacje na temat:

    polskie smaki na kaczkę

Artykuły na temat: polskie smaki na kaczkę
  • Polskie smaki i aromaty

    Botwinka, pieczone ziemniaki, drożdżówka – nie muszą być nudne. Wystarczy mieć na nie sposób. Skosztuj nowej wersji znanych smaków!

  • Księga smaków: Cynamon

    Zalety rozgrzewającego cynamonu były znane już w starożytności. W kuchni polskiej tradycyjnie używa się go do pieczonego schabu oraz kaczki z jabłkami. Cynamon szczególnie pasuje do wszelkich dań z dodatkiem jabłek oraz śliwek: szarlotek i jabłeczników, drożdżowych ciast ze śliwką, ale także pieczonych mięs, knedli oraz drożdżowych klusek gotowanych na parze. Aromatyczne polędwiczki...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Jak upiec kaczkę?

    Ten rodzaj drobiu daje wiele możliwości. Kaczkę można piec, smażyć, dusić, marynować, a nawet grillować. Ważne, żeby była soczysta i miała jak najwięcej mięsa. Kaczki pieczone w całości zazwyczaj faszerowało się w polskiej kuchni kaszą gryczaną, cielęciną, wątróbkami, a nawet wieprzowiną. Nacierało się ją solą, pieprzem i majerankiem i podawało upieczone z żurawiną. Pierś z kaczki (którą...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Na gastronomicznej mapie Warszawy nie brak wielu lokali, które serwują kuchnie z różnych stron świata, jednak kilka z nich zasługuje na szczególną uwagę. Z całą pewnością należy do nich San Lorenzo-włoska restauracja założona przez Iwonę i Gianfranco Lucchesi oraz Massimo Manente. Jak widać sami właściciele mają włoskie korzenie co z pewnością miało i ma niebagatelny wpływ na ich podejście do kuchni i klientów.

  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    Często chwalimy kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji. A te są niesamowicie bogate! Każdy region polski charakteryzuje się odmienną kuchnią, która obfituje w wyjątkowe smaki, zapachy i produkty. Mamy wspaniałe bazary, na których spotykają się Szef Kuchni modnej restauracji i starsze pokolenia mieszkańców miasta, a nasze pieczywo zachwyciło nawet Micka Jaggera. Polska...

  • Oliwkowy zawrót głowy

    Niczym kolory polskiej jesieni, hiszpańskie oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od słomkowo żółtego, poprzez jasną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakuje też różnorodność smaków, którymi obdarzają nas hiszpańskie oliwki i niezliczone możliwości ich serwowania.

  • Michel Moran: Wymarzony kucharz

    Kucharz i pasjonat gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef. Michel Moran o idealnej kolacji, polskich kobietach i deserze marzeń.

  • ...w plastry, posolić, odczekać, aż puści goryczkę, po 20 min wytrzeć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą i dopiero wrzucić na ruszt. Odpłaci się jednak mięsistym, lekko orzechowym smakiem. Dobre są...

Przepisy na temat: polskie smaki na kaczkę
  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    Pierogi, schabowy - to zagraniczni goście znają w polskiej kuchni najlepiej. Ba, sami kojarzymy to najczęściej z tradycyjną kuchnią. Niesłusznie, bo ta kulinarna tradycja sięga o wiele dalej, a paleta jej smaków jest bogatsza, i nie jednego może zaskoczyć.

  • Odkurzone polskie menu

    Tradycyjne polskie składniki, jak ziemniaki, grzyby czy słonina mogą być podstawą prawdziwie wyrafinowanych dań. Polska kuchnia pojawia się w nowych odsłonach.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Michel Moran: Polacy potrafią gotować

    Kiedy pomidory z puszki są lepsze od świeżych? Jak przepisy trafiają do książki kucharskiej? Jak polska tradycja kulinarna prezentuje się na tle europejskiej? Na te i inne pytania odpowiada Michel Moran - szef kuchni, restaurator, juror polskiej edycji MasterChefa i autor popularnych książek kucharskich.

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    Kuchnia azjatycka od kilku lat podbija polskie podniebienia. Pyszne potrawy można zamówić w wielu orientalnych restauracjach, jednak mało kto wie, że samemu można zrobić równie wykwintne dania.

  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    ...turystów. Przyznaje, że to, co przemawia za jej popularnością, to różnorodne smaki, łatwość przygotowania i walory zdrowotne, do których przywiązujemy coraz większą wagę. Jak przekonuje Morris, istotnym walorem kuchni azjatyckiej jest również łatwość przenoszenia jej i łączenia z kuchnią rodzimą. I tak pierogi z nutą azjatycką, mogą okazać się ciekawym pomostem kulinarnym między tym, co polskie...