• Informacje na temat:

    pomarańczowy sos balsamiczny

Artykuły na temat: pomarańczowy sos balsamiczny
  • ...1. Umytego kurczaka zalej wodą i przypraw solą, pieprzem, kolendrą i oregano. Gotuj do miękkości. Wyciśnij sok z pomarańczy i przecedź przez sitko. Do garnka wsyp cukier i rozpuść go. Gdy powstanie karmel, dodaj sok, mieszając. Dodaj masło i cały czas mieszaj około pięciu minut, aż zgęstnieje. Dodaj sól i ocet. 2. Gotowanego kurczaka polej sosem i podawaj z ryżem oraz...

  • SKŁADNIKI na 4 szklanki Sałata: garść mieszanki sałat • granat • 20 dag wędzonego łososia • 5 dag suszonych pomidorów • 2 łyżki ziaren słonecznika • rukola • awokado • kawałki upieczonej dyni. Sos: 2 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • łyżeczka musztardy • łyżeczka miodu • kilka kropli octu balsamicznego • pół łyżeczki oliwy • sól • pieprz.

  • Składniki: 4 pomarańcze • mała czerwona cebula • 1/4 szklanki świeżej mięty • 2 łyżki oliwy • łyżka zredukowanego octu balsamicznego • 80 g sałaty, np. endywii.

  • Składniki: 6 łodyg brokułów, 5 marchewek, kapusta pekińska, dymka, pół szkl. suszonych żurawin, łyżeczka, startej skórki pomarańczowej; Sos: po 2 łyżki octu balsamicznego i żurawin, po łyżeczce musztardy, miodu i soku pomarańczowego, sól, 6 łyżek oleju, 1/4 szkl. majonezu, ząbek czosnku...

  • Składniki dla 4 osób: Ryba: 4 filety z dorsza • orzechy • gałązki bazylii • oliwa • 2 ząbki czosnku • szczypta czerwonej papryki • pieprz • sól. Sałatka: garść roszponki • garść szpinaku • pomarańcza • granat. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek • 4 łyżki soku pomarańczowego • łyżeczka musztardy • łyżeczka miodu • łyżeczka octu balsamicznego • sól • pieprz.

  • ...1. Rozetrzyj nożem czosnek z solą na gładką masę. Połącz z imbirem, dżemem, sosem balsamicznym i oliwą. 2. Włóż do naczynia do pieczenia umyte i osuszone mięso. Natrzyj solą i pieprzem. Polej przygotowaną marynatą i odstaw na 10 minut. 3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 st. C. Wstaw mięso i piecz je ok. 3 godzin, aż będzie miękkie, a glazura się zeszkli. Po upieczeniu przykryj...

  • Składniki na 5-6 porcji: Na pieczeń: ok. 1 kg udźca z indyka, ½ szklanki oleju, np. rzepakowego, 2 ząbki czosnku, majeranek, pieprz ziołowy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 2 łyżki miodu, sok wyciśnięty z ½ pomarańczy. Na sos: 4 pomarańcze, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżki zimnego masła.

  • Przygotowanie: 1. Piersi przekrój wzdłuż, aby otrzymać 4 płaty mięsa. Do miseczki włóż czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaj olej, ocet, sos sojowy, musztardę, paprykę oraz suszone zioła, wymieszaj. Marynatą zalej piersi, przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny 2. Przygotuj sos. Do rondelka wlej sok pomarańczowy i cytrynowy, dodaj imbir, sos...

  • Wszystkie smaki pomidorów

    Pizza z pomidorami, sosem pomidorowym i ziołami Smak domowej pizzy nie ma sobie równych. Tę idealną zrobimy, używając szamotowego kamienia do wypieku. Wystarczy umieścić go w piekarniku, nagrzać do(...): pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki, ulubione zioła, ser mozzarella, sos pomidorowy (z przepisu na gnocchi) 1. Z podanych składników, najlepiej za pomocą miksera, zrobić ciasto, dodając...

  • Strasznie smaczne. Pomysły na menu i dekorację na przyjęcie Halloween

    ...wyglądzie. Może na dnie szafy mamy stary, nieużywany obrus, który będzie idealny do przygotowania wyjątkowego nakrycia na stół. Wystarczy go odrobinę spruć na brzegach, następnie zabarwić pomarańczowym(...), posypujemy pokruszonymi orzechami pinii, polewamy wszystko sosem sałatkowym na bazie octu balsamicznego, oliwy i aromatycznych ziół. Taka przekąska w połączeniu z Chlebem bawarskim np. firmy Dan Cake Polonia...

Przepisy na temat: pomarańczowy sos balsamiczny
  • Filet w sosie pomarańczowym

    ...powstanie karmel, dodaj sok, mieszając. Dodaj masło i cały czas mieszaj około pięciu minut, aż zgęstnieje. Dodaj sól i ocet. 2. Gotowanego kurczaka polej sosem i podawaj z ryżem oraz cząstkami pomarańczy...

  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...4 plastry 2 duże, dojrzałe pomidory gałązkowe, pokrojone w plastry świeże listki bazylii ocet balsamiczny, do skropienia drobna sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 413 kalorii na(...) bułek na talerzach, połóż na nich plastry pomidora i posyp listkami bazylii. Skrop je octem balsamicznym i dopraw pieprzem. Na wierzch połóż skwierczące burgery i przykryj górnymi połówkami ciabatt...

  • 4 niezwykłe "czekoladowe" przepisy

    Makaron w sosie czekoladowo-pomarańczowym Składniki: 100 g gorzkiej czekolady (70 proc.) 2 pomarańcze 1 l mleka opakowanie cukru waniliowego 300 g makaronu wstążki 50 g cukru 2 łyżki(...) ponakłuwać. Na ciasto wylać 2/3 sosu i wysypać resztę orzechów. Wstawić do gorącego piekarnika jeszcze na 5 minut. Wyjąć ostudzić. Podawać z pozostałym sosem. Czas przygotowania: 60 minut Jedna...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi Składniki: - 6 gruszek, - 6 cebul, - cynamon, - majeranek, - gęś, - sól, - 8 czerstwych bułek, - 600 ml mleka, - 4 jajka(...) gruszki i ocet balsamiczny. Knedle serwetkowe rozwinąć z folii i pokroić na plastry. Gęś serwować z knedlami, brukselką i sosem. Czas przygotowania: 180 minut Jedna porcja zawiera: 4360 kJ/1041 kcal...

  • Bo życie musi mieć smak

    ...komponuje się z różnymi włoskimi potrawami, dlatego często dodawana jest do pizzy, omletów, sosów do makaronu i sałatek. Poprawia smak warzyw, mięs, serów, ryb i owoców morza. Doskonale sprawdza się także(...) ziół. Dodaje się ją do potraw mięsnych, rybnych, a także warzywnych. Poprawia smak sosów, sałatek i marynat. W połączeniu z innymi przyprawami, takimi jak cebula, czosnek, szałwia czy estragon daje...

  • Kolacje z pięciu stron świata

    Kolacja we francuskim stylu Tournedos a la rossini Składniki: - 400 g polędwicy wołowej, - 100 g wątróbki gęsiej, - sos pieczeniowy lub sos demiglace, - 20 g pasty z trufli, - 200(...) truflowej. Na patelni bez tłuszczu usmażyć plastry wątróbkę. Smażyć b. krótko, ok. 2 minut. Na patelni podgrzać sos pieczeniowy i dodać do niego koniaku. Na grzanki położyć tournedos. Na polędwicę...