• Informacje na temat:

    por marchewka cebula

Artykuły na temat: por marchewka cebula
  • Na spód: 30 dag mąki pszennej, 20 dag masła, sól. Na nadzienie: 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 szkl. bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 2 średnie pory, 2 marchewki, 20 dag owczego sera, 100 ml mleka, 5 dag żółtego sera, kilka gałązek oregano, sól, pieprz, słodka papryka w proszku.

  • Składniki dla 4 osób: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 60 dag piersi z indyka, łyżka papryki mielonej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 50 dag pomidorów krojonych z puszki, bulion drobiowy według potrzeby, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony, 4 marchewki, por, 2 łyżki mąki pszennej, odrobina cukru i octu winnego.

  • Kasza jęczmienna z marchewką

    Przepis z książki “Pora na lunch". Czas przygotowania: 5 minut + gotowanie 35 minut. Liczba porcji: 2.

  • Składniki na 5-6 porcji: 8-10 płatów makaronu lasagne, 4 pory, 40 dag mięsa mielonego, 1 cebula, 1 średnia marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 ły żeczki suszonego oregano, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 500 ml mleka, 10 dag startego żółtego sera, 2 łyżki oleju, gałka muszkatołowa, cukier, sól, pieprz.

  • Składniki: 2 filety z miruny ● pół pora ● mała cebula ● 2 małe marchewki ● kajzerka ● jajko ● 4 łyżki bułki tartej ● pół pęczka koperku ● 2 łyżki przyprawy do ryb ● olej do smażenia ● sól ● pieprz.

  • Składniki: pół kg kaszy pęczak, cebula, por, pół kg marchewki, 2 ząbki czosnku, 20 dag boczku wędzonego, 10 dag startego wędzonego sera żółtego, półtora litra bulionu warzywnego, sól, pieprz, 5 dag masła, olej, prażone pestki słonecznika.

  • Pory w sosie

    Składniki: 4 pory, marchewka, ząbek czosnku, łyżka ostrej musztardy, 4 ugotowane jajka, szklanka majonezu, cebula, sól, pieprz.

  • Składniki: kurczak (1,5-1,8 kg), skrzydło z indyka, pół fileta z kurczaka, 2 marchewki, pietruszka, cebula, mały seler, 1/4 papryki czerwonej, 4 łyżki listków selera i natki, kawałek zielonego pora, 3 łyżki bułki tartej, jajko, olej, sól, pieprz, przyprawa Garam Masala, wegeta, ostra mielona papryka.

  • Pory w sosie musztardowo-majonezowym

    Składniki: - 4 pory, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka ostrej musztardy, - 4 ugotowane jajka, - 1 szklanka majonezu, - 1 mała cebula, - sól, pieprz Przygotowanie: Pory oczyścić, umyć, każdy pokroić na mniejsze części. Pory włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 10 min. W tym czasie przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć go z solą. Cebulę drobno posiekać, jajka...

  • Pory w sosie - w pół godziny

    Składniki: - 4 pory, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka ostrej musztardy, - 4 ugotowane jajka, - 1 szklanka majonezu, - 1 mała cebula, - sól, pieprz Przygotowanie: Pory oczyścić, umyć, każdy pokroić na mniejsze części. Pory włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 10 min. W tym czasie przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć go z solą. Cebulę drobno posiekać, jajka...

Przepisy na temat: por marchewka cebula
  • Gryczane kaszotto z marchewką

    ..., wrzuć marchewkę. Wlej połowę bulionu. Zmniejsz płomień i duś ok. 5 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Wtedy dolej drugą porcję bulionu. Duś dalej pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec dodaj...

  • Krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

    Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora.

  • Noworoczny obiad pachnący cytrusami

    ...patelni rozgrzej olej. Mięso wyjmij z soku, osusz i obsmaż ze wszystkich stron. Przełóż je do żaroodpornej formy, zalej gorącym bulionem i piecz 45 minut. Nie przykrywaj, tylko polewaj od czasu do(...) porcji ułóż kawałek cytryny. Udekoruj małymi gałązkami koperku. 

  • Lekkie kaszotto

    Uważasz, że kasza jest nudna i nie serwujesz jej domownikom zbyt często? Pora to zmienić! Oto przepisy na proste i pełne zdrowych warzyw dania, które zaskoczą ciekawym smakiem.

  • Składniki : 6 marchewek, 2 papryki, 1 pietruszka, cebula, mały por, kukurydza z puszki.

  • Śledziowe roladki z jarzynami - Katarzyna

    ...6 matiasów, 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, mały seler, por, 2 cebule, 2 suszone grzyby, 3 łyżki oleju, łyżka kaparów, 4-5 ziaren angielskiego ziela, sól, pieprz, natka, musztarda, 2 łyżki rosołu.

  • Przygotowanie W duży gar wlać 4 litry zimnej wody, włożyć żeberka, warzywa, ziele angielskie, posiekany czosnek, sól. Po zagotowaniu gotować na małym ogniu do miękkości. Zaprawić 4 łyżkami mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie ze śmietaną i sokiem z całej cytryny. Przyprawić ziołami, pieprzem. Podawać z ziemniakami i posypać pokrojonym na drobne pałeczki porem. Przyślij nam przepis na twoją...

  • Kwas buraczany: 1 kg. buraków, kromka razowego chleba, 2 ząbki czosnku, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, łyżeczka cukru. Barszcz: 0,5 kg buraków, 2 marchewki, pietruszka, 1/2 selera, średni por, 2 cebule, 8 dag. suszonych grzybów, sok z 1/2 cytryny lub kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, łyżeczka świeżego chrzanu, 2 listki laurowe, po 2 ziarna ziela...

  • Ulubione dania papieża Benedykta XVI

    ...i dodać do sosu. Makaron odcedzić, dodać do sosu. Dekorować listkami melisy   Spaghetti w sosie curry Składniki na 2 porcje: 1 cebula 6 pieczarek 2 marchewki 1 mały ziemniak 1 papryka(...) po mediolańsku.   Makaron z cukinią i łososiem Składniki na 4 porcje: 300 g filetu z łososia 1 cukinię 1 szalotkę 25 g masła 25 g mąki 250 ml bulionu warzywnego 250 g śmietany...

  • Przygotowanie: Składniki wymieszać dokładnie, potem należy zrobić z masy klopsiki wielkości piłki pingpongowej. W brytfannie podgrzać na łyżce oliwy 2 starte na tarce jarzynowej marchewki, 1 mały starty seler, 1 mały por. Zalać warzywa 1 litrem soku pomidorowego z kartonu, doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego soku wkładać surowe klopsiki, gotować pod przykryciem ok. 1 godziny. Smakuja dobrze...

Dyskusje na temat: por marchewka cebula
  • Re: Grupa wsparcia w odchudzaniu POTRZEBNA ! :)

    8.30 jabłko 9.00 płatki owsiane prawie 100g + 5 moreli suszonych zalane gorącą wodą. Rano dodane mleko 1,5% - 100 ml,warzywka: kapusta pekińska + seler 12.00 pierś kurczaka + mieszanka chińska bez marchewki. Skład mieszanki: cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryka czerwona i zielona, por. 16:00 tuńczyk wsw, makaron sojowy +marchewka z selerem, kefir

  • Re: przepis na rybę po grecku???

    Składnikidla 2-4 osóbszczupak lub inna słodkowodna ryba, 1 kg cebula, 4 średnie marchewka, 5 duzych pietruszka (korzeń), 1 korzeń selera, kawałek por, 1 papryka czerwona i zółta, po połowie sół,pieprz,cukier, do smaku koncentrat pomidorowy, 1 słoik świeże pomidory, 4 Natka pietruszki, kilka gałązek świeza bazylia, 1 gałązka listek laurowy i ziele, do smaku równie dobrze może to byc i ryba morska

  • Re: Żywieniowe hity. Kto powinien ich unikać?

    ziemniaki, kukurydza, ryż, cebula, por, marchewka, groszek duszony (bo inhibitory proteazy trzeba inaktywować), fasola (jak groszek),gryka. nie ma dużo pokarmów idealnych - ale są!

  • Re: Zupa nad zupami

    Nie ma to jak warzywna zupa na kościach od karkówki. Jak się trafi na dobre to z takiej zupy są lepsze od homara. Siedzę i obgryzam - taki relaksujący atawizm. Jeśli chodzi o zupę - to warzywa (seler, marchewka, cebula, por - wywalam i robię z tego rosół tyle, że z ryżem a nie makaronem

  • Re: Bosacka: Rosół czy bulion?

    Trzy rodzaje mięs: wołowe, drób ,cielęcina, cebula przypalana, kapusta włoska, por, seler, marchewka, pietruszka, 3-4 grzybki suszone, ziele,liście, może coś zapomniałem, ale to chyba wszystko, aha jeszcze mały buraczek żeby rosołek był klarowny. Nie piszę tak że mają tak wszyscy gotować, ale ja tak gotuję i mojej rodzinie smakuje.

  • Re: Tradycyjny rosół z makaronem

    a od kiedy to rosół gotuje się pod przykryciem najpierw do zimnej wody dodaje się porcje rosołowa z kurczaka , z kaczki i kawałek rostbefu jak się zagotuje zdjąć szumowiny potem wkładamy warzywa marchewka pietruszka seler por cebula podpieczona na kuchence i cebulę surową listek laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnkach gałązkę lubczyku i gałązkę pietruszki zielonej gotować na małym ogniu

  • Re: Rosół drobiowy

    kurczak zagrodowy, korzen pietruszki lub kawalek selera, marchewka, por, ziele angielskie, lisc laurowy, wegeta, cebula............gotujemy do miekkosci ( ilosc sztuk warzyw i przypraw w zaleznosci od upodoban).................nie zbieram tzw szumow, one same znikną pod koniec gotowania, a te szumy to nic innego jak sciete bialko, wiec zdrowe.....................makaron najlepiej domowej roboty

  • Re: Krupnik

    prawdziwy krupnik to gotuje się na mięsie najlepiej z drobiu najpierw wrzuca się kaszę wiejską średnią potem warzywa : marchewka, pietruszka ,seler pokrojone w kostkę lub starte na grubej tarce cebula pokrojona w kostkę , ziemniaki i por jak warzywa są miękkie dodaje dużo koperku i natki z pietruszki, selera i zielone listki pora drobno pokrojone jak do tej pory wszystkim smakował nie tylko

  • Re: Spaghetti z dynią i mięsem mielonym

    nie wiem kto robi tak spahetti?? przeciez Wlosi by sie za glowe zlapali czytaja te przepisy! podsmazyc mieso! prawdziwe spaghetti robi sie ponad 5 godzin. Mieso sie dusi, nigdy ale to nigdy zaden wloch do tego nie dodac czosnku, jedynie por (ziolna czesc droba posiekana) marchewka, czerwona cebula, mieso dobrego gatunku, pol litra bulionu z wolowiny, czerwone wino, i uwaga uwaga po prostu