• Informacje na temat:

    por smażony na maśle

Artykuły na temat: por smażony na maśle
  • Szparagowa na maśle

    Składniki: 1/2 kg zielonych szparagów, 1,5 l bulionu warzywnego, 1 średni por (biała część), 3 łyżki masła, 100 ml kremówki 36 proc., kilka gałązek koperku, 3 tosty pszenne, sól, biały pieprz.

  • Skład na 4 porcje: ● 4 kotlety schabowe z kością ● po 400 g porów i jabłek ● 40 g masła ● 3 łyżki soku z cytryny ● po 125 ml soku jabłkowego i bulionu warzywnego ● 100 ml śmietany ● olej ● cebula ● pieprz, sól, cukier, suszony majeranek.

  • Składniki (4-6 porcji): ciasto: ● 240 g mąki ● 160 g kostki do pieczenia Kasia Extra Maślany Smak ● 2 żółtka ● łyżka śmietany ● łyżeczka soli. Wierzch: ● 1 por ● 250 g boczku w plastrach ● 4 jajka ● 150 g żółtego sera ● 1 camembert naturalny ● 200 ml śmietany kremówki ● 150 ml mleka ● gałka muszkatołowa ● sól ● pieprz.

  • ...rozgrzanym maśle klarowanym około dwóch minut z każdej strony. Ziemniaki obierz, gotuj około 10 minut, pokrój w plastry. Pora pokrój w plastry, podduś na rozgrzanym maśle. Dodaj ziemniaki, rozdrobniony lazur, smaż, aż ser się rozpuści. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę z jogurtem, przypraw solą i pieprzem. 2. Do naczynia włóż ziemniaki z porem, na wierzchu ułóż mięso. Zapiekaj 20 minut w temperaturze...

  • Por i cebula. Co warto o nich wiedzieć?

    Zetrzyj na tarce 2 surowe czerwone cebule. Odciśnij z nich sok. Wmasuj go w skórę głowy, by w naturalny sposób wzmocnić cebulki i przyspieszyć porost włosów. Po 15 min umyj głowę szamponem(...) szybko więdną. W lodówce trzymaj por z dala od produktów, które chłoną zapachy. Krojenie bez łez Zawarte w cebuli olejki eteryczne ulatniając się, powodują łzawienie oczu. Najwięcej tych substancji...

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag sera żółtego, 2 cebule, 3-4 pory, 3 ziemniaki, 10 dag masła, 1 litr wywaru wołowego lub cielęcego, 2 łyżki mąki, 4 plastry wędzonego boczku, 4 łyżki grzanek, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa...

  • Zupa z zielonego groszku i pora

    Skład na 6 porcji: ● 300 g groszku zielonego ● 2 ziemniaki ● 1 por ● po 1/2 marchewki i pietruszki ● 1 łyżka masła ● 3 szklanki wody ● szklanka gęstej śmietany ● 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu ● 1 łyżeczka suszonego majeranku● sól i pieprz ● grzanki z jasnej bułki.

  • Składniki: półtora kg surowego boczku bez kości, 6 plastrów wędzonego boczku, 15 dag gotowanej szynki, por, 2 łyżki posiekanej natki, 5 ząbków czosnku, cebula, 2 łyżki cząbru, 2 łyżki majeranku, łyżeczka ostrej papryki, łyżka masła, sól, pieprz.

  • Przygotowanie 45 minut. Porcja 490 kcal. Koszt porcji ok. 6,50 zł. Przepis dla 4 osób.

  • Soczysty schab. Jak kupować i przygotowywać

    Schab to klasyk kuchni polskiej. Większość osób zna go jednak pod postacią panierowanego kotleta smażonego na maśle.

Przepisy na temat: por smażony na maśle
  • Krem z porów i ziemniaków

    Sposób przygotowania 1. Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki(...) miseczek, dodajemy ze śmietaną  i piklowanym porem. Sposób przygotowania Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku.  Pora parzymy 10 sekund we wrzącej...

  • Por - zimowa bomba witaminowa!

    ...1. Por obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Działa uodparniająco i bakteriobójczo. Ma ostry smak więc może zastąpić cebulę. 2. Pory można smażyć, dusić, gotować i zapiekać. Są smacznym dodatkiem do zup, sosów oraz tart. Pysznie smakują faszerowane mięsem, duszone na maśle a także zapiekane pod beszamelem. 3. Por ugotowany w mleku to świetny środek odkażający...

  • Piersi z kaczki w ostrym sosie

    Skórę kaczki natnij, oprósz solą i pieprzem, smaż z obu stron na maśle klarowanym lub oleju.

  • Prosta zupa z bobu z ananasem

    Warzywa obierz i ugotuj z nich wywar. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle z posiekanym czosnkiem.

  • Tosty pieczarkowe

    Pasuje do nich surówka z porów.

  • Uszka do barszczu, czyli nie taki diabeł straszny...

    ...cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do niej grzyby, pieprz i sól do smaku. Cały farsz chwilę jeszcze smażymy. Ciasto wyrabiamy w misce, mieszając mąkę z wodą, przekładamy je na...

  • Zupa krem z ciecierzycy

    Sposób przygotowania W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty. Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę. Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj. Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw). Na koniec...

  • Jajko sadzone na gulaszu z ciecierzycy

    ..., umyj. Marchewki pokrój w kostkę, por w półplasterki, a czosnek posiekaj.2. Por z czosnkiem podsmaż na maśle i łyżce oleju, wsyp tymianek, oregano, paprykę. Smaż 3 min, mieszając. Dodaj marchewkę(...)Składniki: 6 jajek szklanka płatków żytnich puszka ciecierzycy 2 marchewki mały por 4 ząbki czosnku łyżka masła 4 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżeczki koncentr. pomid. 3 łyżeczki sosu...

  • Z fasolką i łososiem

    .... Dodaj fasolkę, przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj jeszcze przez 20 minut. 2. Łososia pokrój na cząstki, smaż na rozgrzanym maśle klarowanym około 3 minuty z każdej strony. Włóż do zupy, gotuj...

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ..., dodaj marchewki, pietruszki, seler i por. Gotuj 1,5 godziny.  2. Posiekane cebule usmaż na oleju i maśle. Gdy się zrumienią, dodaj mąkę, a następnie wino i bulion.  3. Przypraw solą i pieprzem. Przelej(...) z ząbkiem czosnku, aż odparuje. Lekko zmiksuj, odlej nadmiar soku, dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Papryki i suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki...