• Informacje na temat:

    potrawy do zamrozenia

Artykuły na temat: potrawy do zamrozenia
  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.

  • Co zrobić, żeby lodówka zużywała mniej prądu?

    .... butelki z wodą, soki, konserwy, a nawet cukier czy mąkę. - Zimą wystawiaj jedzenie np. na balkon i zamrożone wstawiaj do zamrażalnika. Do lodówki wkładaj ostudzone potrawy i przechowuj je w zamkniętych...

  • Kotlety rybne

    Jedliśmy je z surówką na obiad i z jajkami sadzonymi na śniadanie. A ja lubiłem polewać je ketchupem i dodawać do nich musztardowe pikle. Jeśli gotujesz też inne potrawy, włóż kotlety rybne do piekarnika rozgrzanego do 90°C, żeby nie wystygły. Możesz je też zamrozić. Aby to zrobić, ułóż je na blasze i zawiń w folię. Kiedy dobrze się zamrożą (wystarczy jedna noc), przełóż je do szczelnego...

  • .... Wsyp fasolę oraz kukurydzę, wymieszaj i na małym ogniu duś około 10 minut. Przypraw leczo szczyptą soli, pieprzu, cukru. Jeśli lubisz bardziej gęste potrawy, wymieszaj mąkę z wodą i wlej zawiesinę do potrawy. Zagotuj. Przed podaniem posyp posiekaną natką. Podaj z pieczywem lub ryżem. Potrawa nabierze wybornego smaku na drugi dzień. W sezonie możesz dodać do leczo pokrojoną w plasterki, lekko...

  • Siedem trików na oszczędne gotowanie i pieczenie

    .... Schłodzą jej wnętrze, co zmniejszy pobór prądu. 3. Idealnie dopasowane Garnki i patelnie, w których gotujemy czy smażymy potrawy, powinny być dostosowane do wielkości palników. Tak, aby płomienie(...). Potrawy przyrządzane na parze są bowiem nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Nie wymagają dodatku dużych ilości tłuszczu ani soli. Zachowują większość witamin i mikroelementów zawartych w produktach.

  • Świąteczne ciasto z nadzieniem

    .... Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste. Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne...

  • Układanie produktów w lodówce – czy na pewno robisz to prawidłowo?

    ...również umieścić ciasta, które wymagają chłodu, ale nie bardzo niskiej temperatury (np. sernik). Na środkowej półce najlepiej przechowywać mniej trwałą żywność. To idealne miejsce na potrawy...

  • Wielkanoc pachnie rzeżuchą

    Na stole królowały tradycyjne potrawy:  baby, mazurki, szynka, żur, pasztety i mięsa w galarecie. Nic nie pasuje lepiej do świeżego, wiosennego mięsa niż ćwikła. Nic nie łączy się piękniej ze świeżym(...). Potrawy lekko zamrożone, wszystko podane na zimno, idealnie schłodzone. Wszystko lądowało na stole w całości: ciasta, szynki, kiełbasy, na których szczycie królował pęk przepięknych liści borówek...

  • Czy grillowanie to zdrowy sposób przyrządzanie potraw?

    Ponadto potrawy z rusztu są nie tylko aromatyczne, ale dostarczają także często zupełnie nowych wrażeń smakowych w porównaniu z daniami przyrządzanymi tradycyjnie. Co więcej, ten sposób obróbki(...) potrawy. 4. Dobrze jest rozpalać grill bez użycia rozpałki, a tym bardziej parafiny czy ropy. Choć trwa to dłużej, warto poczekać, ponieważ dym pochodzący z samego węgla jest wolny od substancji...

  • Wyrzucamy zbyt dużo żywności

    Blisko dziewięć milionów ton żywności co roku trafia do śmieci. Niemal co trzeci ankietowany Polak przyznaje, że zdarza mu się wyrzucać produkty spożywcze i potrawy. Po każdych świętach i sylwestrze robi to ponad połowa z nas! Skąd takie marnotrawstwo? Przede wszystkim źle szacujemy ilość potrzebnego jedzenia. Przed świętami kupujemy i przygotowujemy go za dużo - w obawie, żeby niczego nie...

Przepisy na temat: potrawy do zamrozenia
  • Mrożone kostki oliwy z ziołami idealne do zup i sałatek

    ...jeszcze innej potrawy. "Możemy wykorzystać je wszędzie tam, gdzie pasuje właśnie odrobina oliwy i aromatu ziół" - tłumaczy Rączka i przyznaje, że ziołowe kostki oliwy świetnie nadadzą się również do...

  • Fasola bez tajemnic

    ...1. Groch, fasolę, ciecierzycę i soczewicę posól dopiero pod koniec gotowania. Gdy zrobisz to wcześniej, wydłuży się czas ich gotowania. 2. Jeśli nie masz czasu na moczenie i długie gotowanie fasoli, kup fasolę w puszce. Jest ona już gotowa do spożycia, tylko przed dodaniem jej do potrawy warto ją opłukać na sitku pod bieżącą wodą. 3. Jeśli przygotowujesz potrawę z fasoli, ugotuj jej więcej...

  • Sprawdzone sposoby na gulasz

    ...1. Jeśli wlałaś do gulaszu zbyt dużo wody, możesz go lekko zagęścić, dodając kaszę mannę wymieszaną z zimną wodą. 2. Gdy danie jednogarnkowe ma zbyt intensywny smak, możesz go złagodzić, dodając śmietanę lub jogurt naturalny. 3. Aby skrócić czas przygotowania kapusty z soczewicą, możesz dodać do potrawy soczewicę czerwoną. Czas jej gotowania to 15 - 20 minut. 4. Smak dań duszonych...

  • Antyoksydacyjny czarny ryż

    ...potrawy! Kapusta jest znana ze swoich właściwości przeciwwrzodowych. Pomaga przy problemach jelitowych i żołądkowych. Antyoksydacyjny czarny ryż Sposób przygotowania Dokładnie opłucz ryż...

  • Owoce, na które czekamy

    Truskawki bardzo chłoną wodę. Jeśli chcesz, by dłużej zachowały świeżość i apetycznie się prezentowały, nie myj ich po przyniesieniu do domu. Zrób to tuż przed jedzeniem lub dodaniem owoców do potrawy...

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    Początek roku to czas, gdy w marketach królują cytrusy oraz warzywa bulwiaste. Wydaje się, że bardzo trudno o różnorodną dietę, jednak wystarczy odrobina kreatywności, aby każdego dnia cieszyć się pysznym, warzywnym daniem będącym witaminową bombą.  Kupuj w sprawdzonych miejscach Upewnij się, że przygotowujesz potrawy ze składników najwyższej jakości. Zrób zakupy w miejscu cieszącym się...

  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    ...zioła są przede wszystkim wszechstronne i idealnie komponują się nie tylko z daniami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej - makaronami i pizzą. Dzięki nim także bardziej rodzime potrawy nabiorą...

  • Grill? Dlaczego nie!

    W ciągu ostatnich lat grillowanie stało się ulubioną rozrywką Polaków. Wraz z rozpowszechnieniem tego sposobu przygotowywania potraw rozgorzała dyskusja, czy potrawy z grilla są zdrowe. Oczywiście tak, ale pod warunkiem, że są prawidłowo przygotowywane. Zaletą potraw grillowanych jest przyrządzanie ich bez dodatku tłuszczu, dzięki temu ilość spożywanego tłuszczu oraz wartość kaloryczna potrawy jest...