• Informacje na temat:

    potrawy prl

Artykuły na temat: potrawy prl
  • Bary mleczne wczoraj i dziś

    Gruba ceramika z granatowymi obwódkami, wyszczerbione talerze i kubki, aluminiowe sztućce. Wszystko to na stołach bez obrusów, a obok krzesła z prętów stalowych - tak było kiedyś. Dziś bary mleczne odżywają i kreują klimat znacznie inny od tego w czasach PRL.

  • Baranów Sandomierski. Co warto zobaczyć?

    ...dostojnicy PRL. Pieniędzy na utrzymanie zamku zatem nie brakowało. Podobno wpadał tu bez zapowiedzi premier Cyrankiewicz z żoną, Niną Andrycz. Choć nie ma już siarkowego sponsora, dobrze administrowany(...) zjeść: Zamkowa restauracja Magnacka serwuje potrawy lokalne. Szczególnie polecamy dziczyznę i chopcie lasowiackie (gołąbki bez mięsa, z kaszą jaglaną – pycha).

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...wielu lat odkrywamy ją na nowo, szukamy smaków lokalnych, sezonowych, rodzinnych. Wracamy do starych produktów i przepisów. Skąd wzięło się przekonanie, że Polacy jedzą przede wszystkim potrawy mączne, tłuste mięsa i zagęszczane wysokoprocentową śmietaną zupy? - Tak było w czasach PRL-u, gdy na półkach w sklepach królował ocet, a w restauracjach kotlety robiło się z jajek i pieczarek, bo...

  • Mistrzowie telewizyjnej gawędy

    Teresa Miodek - typowy w regionie męża obiad: z rosołem, modrą kapustą i roladą. Jego mama nie była Ślązaczką, nie przyrządzała moczki na Wigilię, ja też nie przygotowuję tej świątecznej potrawy(...) nie było najłatwiejsze. Wstawał już o czwartej rano! Mając 80 lat, jeszcze prowadził zajęcia ze studentami. Ciekawostka: w jego gabinecie zawsze wisiał krzyż i mimo nacisków władz w okresie PRL nigdy...

  • Imprezy i spotkania towarzyskie na Alternatywy 4

    ...w tej dzielnicy w latach 80., musi przyznać, że Bareja celnie, choć w krzywym zwierciadle, oddał realia blokowiska czasów PRL. Mimo codziennych kłopotów, takich jak: przerwy w dostawach prądu, ciepła(...) jednego z lokatorów, konstruktora Manca (Jerzy Bończak). Panie Kotek (Krystyna Tkacz) i Kołek (Anna Chitro) zgodnie przygotowywałyby potrawy wigilijne na małych kuchenkach podłączonych do butli...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...się na kuchnię dziadków, która charakteryzuje się rytualnym podejściem do jedzenia, szacunkiem dla produktu, sezonowością. A co z nieco młodszym pokoleniem, urodzonym w latach 60., 70.? Myślisz, że PRL(...) instant. Zupki w proszku, kostki rosołowe, kawa rozpuszczalna i inne tego typu produkty były synonimem zachodniego stylu życia, luksusu wcześniej dla nas niedostępnego. W Polsce ery PRL-u mieliśmy tylko...

  • Mieczysław Fogg. Jego piosenki znają wszyscy

    ...kawiarni?  -  Rodzina. Jego mama, żona i siostra zajęły się kuchnią, przygotowywały skromne potrawy, brat Wacek, złota rączka, stał się odpowiedzialny za stronę techniczną. A pradziadek codziennie(...) inicjatywa w PRL-u musiała zniknąć, przyszedł list z nakazem zamknięcia Fogg Record. Jak to się stało, że nowa władza, która chciała się odciąć od przeszłości, zaakceptowała pieśniarza przedwojennej...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...specjalne potrawy? - Pamiętam jej pierogi ruskie. Gdy przyjeżdżaliśmy całą rodziną, robiła ich co najmniej sto. Pomagałam, po wałkowaniu wycinałam krążki ciasta szklanką. Zalepiać już nie mogłam, do(...), drożdżowym cieście, nie miała nic wspólnego z prawdziwym, włoskim plackiem, cienkim i kruchym. W czasach PRL-u ta pizza była dla mnie synonimem luksusu, powiewem wielkiego świata. Gdy ostatnio mama przed...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ..., o pojemności ok. 250 ml. Związane jest to z tym, że po otwarciu lepiej nie trzymać zbyt długo potrawy w lodówce. Dżemy tracą wówczas smak i mogą się scukrzyć. Jeśli nie mamy zamiaru produkować słoików(...). Niegdyś w Polsce ogromnie popularne, w okresie PRL-u zostały nieco zapomniane. Jedynie nieliczni utrzymywali produkcję nalewek, a przepisy przekazywano z ojca na syna. Od kilkunastu lat moda na domowe...

  • Kilogramy szczęścia

    ...zdrowe potrawy są proste w przygotowaniu i smaczne, że przyjemnie jest je jeść razem - mówi Garncarz. Inną radę mają dla nas psycholodzy, którzy w jednym z najciekawszych badań dotyczących jedzenia(...) żywieniowymi skrzywionymi przez wojnę i czasy PRL), a także diagnoz o rozmaitych formach patologicznej nadopiekuńczości. Ale nie zmieniają one faktu, że karmiony człowiek czuje się kochany. Magdalena Jankowska...

Dyskusje na temat: potrawy prl
  • Re: Podkręć metabolizm i schudnij

    dawno temu jak u nas był PRL czytałam że amerykańska bieda jest gruba i kolorowa ,... teraz rozumiem bo u nas tez tak jest z biedy je się mączne potrawy a ubiera w second hand

  • Re: Loody, loody, prawdziwe lody!

    Kto tam pisał o smakach i jakości PRL-u? Smaki i jakość miałeś, jeśli kupowałeś w konsumie dla partyjnych i milicji. Normalni ludzie stali po trzy - cztery godziny po byle ochłapa, czekoladę dla dzieci trzeba było przywozić zza granicy, mięso - jak się dało - ze wsi, a w restauracji kudły kucharek człowiek wyciągał z potrawy i jeszcze robiły łaskę, żeś jeść dostał.

  • Re: Przepis na pyszny bigos

    Do bigosu przecier pomidorowy ????????? To profanacja tej potrawy !!! Za czasów PRL-u w knajpach do kapuchy dodawano pęto kiepskiej kiełbachy i właśnie przecier, bo innych potrzebnych składników nie było. Ale teraz nie ma potrzeby psuć tej szlachetnej potrawy.

  • Re: Jak ugotować pyszny bigos?

    Do prawdziwego bigosu NIE DODAJE SIĘ ani włoszczyzny ani przecieru pomidorowego !!!. Taki ,,bigos" podawano w knajpach za czasu PRL-u. To profanacja tej staropolskiej potrawy.

  • -

    -

    tez dobrze zjadlam w Zachecie , przy okazji wystawy , byl zrobiony bar mleczny , kopytka byly i kisiel , rozne dawno zapomniane potrawy z PRL

  • Re: Rzeczpospolita kucharska

    Pani Karolina Siudeja napisała: w PRL-u nikomu nie przyszłoby do głowy, że gotowanie może być modnym hobby. Zajęcie to spadało głównie na kobiece barki i wiązało się z ciężką pracą i kombinowaniem: "Jak zrobić kotlety bez mięsa, a z kwaśnego mleka wyczarować twarożek". Pani Karolino, proszę nie wypisywać bzdur. Za PRL było dobre mleko, masło, sery, warzywa, bez konserwantów, bez substancji

  • Re: Epizody Magdy G.

    Opiera Pani swoją opinię na potrawach z barów dworcowych w okresie PRL gdzie królował mielony. Nie gotuję ale uważam się za smakosza i z niejednego gara jadłem. Nawet za komuny można było smacznie zjeść tak w domach jak i w wybranych restauracjach , popieram naszą rodzimą kuchnię i tradycyjne potrawy. Uważam że obecnie ludzie jedzą gorzej niż za komuny za dużo nowinek z Azji , na siłę lansuje się

  • Re: Rzeczpospolita kucharska

    Szanowna Pani, w PRL-u było jedzenie, które już moi poprzednicy napisali, zdrowe.Właśnie z tego butelkowego mleka, które po 2 dniach kisło, robiło się fantastyczny twarożek, o którym teraz nie można(...) takie różnorodne potrawy i to baaardzo smaczne. Zajadanie się ryżem, nota bene wysoki indeks glikemiczny, nie jest specyfika polskiej kuchni, zajadanie się surową rybą, może mogos rajcuje, ale ja wole