• Informacje na temat:

    potrawy z pora i pieczarek

Artykuły na temat: potrawy z pora i pieczarek
  • Sycące potrawy nie tylko dla malucha

    Wbrew powszechnej opinii sycących dań "na rozgrzewkę" nie powinno się utożsamiać z jedzeniem tłustym i ciężkostrawnym. Przeciwnie - najlepiej, by menu na chłodne dni obfitowało w potrawy łatwe do strawienia. Wtedy po ich spożyciu organizm szybko odczuje przypływ energii i przyjemne ciepło rozchodzące się po całym ciele. Taki efekt uzyskasz m.in. serwując maluszkowi i reszcie rodziny zupy, potrawy...

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    Wbrew powszechnej opinii sycących dań "na rozgrzewkę" nie powinno się utożsamiać z jedzeniem tłustym i ciężkostrawnym. Przeciwnie - najlepiej, by menu na chłodne dni obfitowało w potrawy łatwe do strawienia. Wtedy po ich spożyciu organizm szybko odczuje przypływ energii i przyjemne ciepło rozchodzące się po całym ciele. Taki efekt uzyskasz m.in. serwując maluszkowi i reszcie rodziny zupy, potrawy...

  • Makarony na tysiące sposobów, pizze, lasagne - "narodowe" włoskie potrawy są smaczne, zdrowe i lekkie.

  • Roladki z serem na jarzynce

    Składniki na 4 porcje: 4 duże kotlety schabowe, 20 dag żółtego sera, 2-4 ząbki czosnku, 1 duży por, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 15 dag mrożonych kurek lub 25 dag pieczarek, sól, pieprz, suszony tymianek, olej do smażenia, 2 łyżki masła...

  • Dwa w jednym

    Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

  • Cukinie faszerowane

    Cukinia jest bardzo zdrowym, letnim warzywem, które na szczęście coraz bardziej jest doceniane. Można z niej wyczarować naprawdę istne cuda, zaskoczyć gości niebanalnością podania potrawy, i jej smakiem.

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Potrawy wielkanocne w Polsce – tradycyjnie czy z twistem? W czasie świąt na wielkanocnych stołach zazwyczaj odnajdujemy smaki znane nam już z dzieciństwa, skrzętnie przekazywane z pokolenia na(...) zaskoczyć!  Przepisów na wielkanocne potrawy  jest bez liku. Z pewnością znajdziesz coś idealnego dla Ciebie i Twojej rodziny, a każde nowe danie może zapisać się na kolejnych kartach Twojej rodzinnej...

  • .... Udekoruj ją cząstkami pomidorów, papryki, zielonymi częściami pora. Taka pieczeń będzie bardzo smaczna, gdy podasz ją z ziemniakami z wody lub grubym makaronem oraz sezonową surówką, np. mizerią lub zieloną sałatą. Aby wzbogacić smak potrawy, możesz przed zapiekaniem obłożyć mięso lekko podsmażonymi pieczarkami. Jeśli nie dostałaś schabu karkowego, do przygotowania dania wykorzystaj mięso od...

  • Zjawiska niecodzienne

    Są potrawy, które jadamy przy szczególnych okazjach, choć nie zawsze na święta. Nie tylko dlatego, że ich przygotowanie wymaga wysiłku. Potrzebna jest też wyjątkowa atmosfera, to ona sprawia, że stają się czymś więcej niż dobrym codziennym posiłkiem.

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...polską, niech gotuje tak, jak mu dyktują jego smak i potrzeby. W mojej książce umieściłam potrawy z różnych stron świata, bo przewijają się w moim jadłospisie przez cały rok. Lubię smaki polskie...

Przepisy na temat: potrawy z pora i pieczarek
  • Makarony na tysiące sposobów, pizze, lasagne - "narodowe" włoskie potrawy są smaczne, zdrowe i lekkie.

  • Pomysł na szybki, niedzielny obiad. Zapiekanka ziemniaczana

    Składniki: 1 kg ziemniaków, por, pół kilograma pieczarek, brokuły; Przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, estragon, rozmaryn, lubczyk Sos beszamelowy: masło, mleko, gałka muszkatołowa(...) miękkie. W tym czasie kroimy pora i obrane pieczarki. Razem podsmażamy na oliwie - do smaku dodajemy pieprzu i soli. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i mieszamy z brokułami, podsmażonym...

  • Obiad w pół godziny

    ...pieprzem i curry. Dolać bulion i jogurt, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z dwoma łyżkami wody, wlać do potrawy, zagotować. Ragout nakładać na talerz razem z makaronem. Posypać ziarnem słonecznika. Czas przygotowania 25 minut Jedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kcal Więcej przepisów na potrawy niskokaloryczne Propozycja 4. Spaghetti Bolognese Składniki na 4 porcje: - 40 makaronu spaghetti...

  • Szwajcarskie smaki

    ...ma swój sposób przyprawiania potrawy czosnkiem, gałką muszkatołową i wiśniową wódką. Fondue występuje w wielu odmianach, jak np. pieczarkowe, pomidorowe czy z ziołami. Potrawa nie tylko smakuje, ale(...), jabłek, cebuli i sera. Pochodzenie tej potrawy wiąże się właśnie z czasami epidemii choroby o tej samej nazwie. Brisolée to talerz suszonych mięs serwowany z pieczonymi kasztanami, danie niezwykle...