• Informacje na temat:

    potrawy zapiekane ciastem francuskim

Artykuły na temat: potrawy zapiekane ciastem francuskim
  • Łosoś z brokułami w cieście francuskim

    ...z surówką. Czas przygotowania: 1,5 godziny Przepis dla 4 osób Przepis pochodzi z książki "Potrawy z ryb"

  • Na rozgrzewkę

    ...najbardziej. Przygotowanie rozgrzewających dań nie jest trudne, potrawy właściwie "robią się" same. Najwięcej czasu zajmuje krojenie składników. Dlatego warto potrawę ugotować poprzedniego dania, aby po...

  • Warstwa po warstwie

    Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka Proste potrawy z mięsa mielonego 12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta Krążki cebulowe(...) z przygotowanym sosem.   10 pomysłów na szybki obiad Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka Proste potrawy z mięsa mielonego 12 największych błędów, jakie możesz popełnić...

  • Zjawiska niecodzienne

    Są potrawy, które jadamy przy szczególnych okazjach, choć nie zawsze na święta. Nie tylko dlatego, że ich przygotowanie wymaga wysiłku. Potrzebna jest też wyjątkowa atmosfera, to ona sprawia, że stają się czymś więcej niż dobrym codziennym posiłkiem.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z krewetek i ryb, np. miecznika. A nawet z samych warzyw, jak: pomidor, cukinia, papryka, ogórek, bakłażan. Tej potrawy najczęściej możemy spróbować w Grecji centralnej. Głębia smaku Polacy(...) w kształcie ryżu o nazwie orso (obydwa składniki dusi się razem). Oprócz ośmiornicy w greckiej kuchni ogromnie popularne są potrawy z kalmarów i małży. Te ostatnie jada się najczęściej ugotowane...

  • Dieta lekkostrawna

    ...niedopieczone, świeże, żytnie na zakwasie, razowe; ciasta; smażone naleśniki; pyzy; kopytka; grzanki; groszek ptysiowy; paszteciki; ciasta francuskie; potrawy z kasz smażone lub zapiekane; zupy na(...), ostre; jaja na twardo; jajecznica na boczku, słoninie, smalcu, olejach; mięsa tłuste, smażone, pieczone lub duszone z tłuszczem; potrawy z drobiu smażone lub pieczone; knedle; pierogi z mięsem; ryby...

  • Szyfr złamany

    ..., rdzennej tradycji kulinarnej. A to oznacza, że mączne potrawy zajmują w niej ważne miejsce. Agnolotti to małe pierożki, wielkością przypominające ravioli. Mogą mieć kształt kwadratu lub półksiężyca, tak(...) "jęczmień" i odnosi się do wielkości i kształtu tego makaronu. Inna jego nazwa to "risoni" czyli duży ryż. Orzo jest używany jako składnik zup i zapiekanek, nadzienie do warzyw (np. papryki, bakłażana...

  • Najcenniejsze ziółka

    ..., zapiekanek i pizzy. • Majeranek To ziele o aromatycznym zapachu, które korzystnie wpływa na trawienie, gdyż zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Działa też ochronnie na przewód pokarmowy(...), dania z kapusty, fasoli i grochu), sosy, potrawy mięsne (np. pieczony schab, polędwiczki wieprzowe, kaczkę), a także dodawać do pieczonych warzyw (np. zapiekanych ziemniaków). • Mięta pieprzowa...

  • Makaron to nie tylko spaghetti

    ...durszlak i odstaw, by woda dobrze odciekła. Żółtka wbij do śmietanki, dolej wino i miksuj przez minutę. Przelej masę do garnka. Pokrusz ser, odłóż kilka łyżek do posypania potrawy, resztę włóż do...

Przepisy na temat: potrawy zapiekane ciastem francuskim
  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...krążek (30 cm). Formę natłuścić , wyłożyć ciastem, brzegi dobrze docisnąć. Bakłażana i mięso układać na cieście. Zapiekać w 200 st. przez 25-30 minut. Dekorować natką pietruszki i kolorowym pieprzem(...) rozmaryn, oliwki , doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Gotować dalsze 5 minut. Można podawać z pieczywem. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1630 kJ/389 kcal Bułeczki zapiekane...

  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    ...tymianku przepysznie uzupełnią zapiekane pod ciastem francuskim kurki.(...) zioła są przede wszystkim wszechstronne i idealnie komponują się nie tylko z daniami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej - makaronami i pizzą. Dzięki nim także bardziej rodzime potrawy nabiorą...

  • Pora na pora

    ..., dodając do starofrancuskiego przepisu paprykę. Nie wiadomo dlaczego, ale większość kucharzy chcąc popisać się swoim kunsztem, często wybiera pora jako główny składnik potrawy. Nie ma w tym oczywiście(...) sieka się drobno i łączy z kruchym ciastem, ugniatając go na jednolita masę, do środka takiego placka daję się zmielone mięso i zapieka, najczęściej w okrągłych formach. Ciasto to nieco przypomina...

  • Szyfr złamany

    ..., rdzennej tradycji kulinarnej. A to oznacza, że mączne potrawy zajmują w niej ważne miejsce. Agnolotti to małe pierożki, wielkością przypominające ravioli. Mogą mieć kształt kwadratu lub półksiężyca, tak(...) "jęczmień" i odnosi się do wielkości i kształtu tego makaronu. Inna jego nazwa to "risoni" czyli duży ryż. Orzo jest używany jako składnik zup i zapiekanek, nadzienie do warzyw (np. papryki, bakłażana...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z krewetek i ryb, np. miecznika. A nawet z samych warzyw, jak: pomidor, cukinia, papryka, ogórek, bakłażan. Tej potrawy najczęściej możemy spróbować w Grecji centralnej. Głębia smaku Polacy(...), z makaronem w kształcie ryżu o nazwie orso (obydwa składniki dusi się razem). Oprócz ośmiornicy w greckiej kuchni ogromnie popularne są potrawy z kalmarów i małży. Te ostatnie jada się najczęściej ugotowane...